O plăcere pierdută

Publicat în Dilema Veche nr. 438 din 5-11 iulie 2012
O plăcere pierdută jpeg

- argument -

Am o afecţiune puternică pentru sălile de cinema. Pentru întunericul din ele, pentru fotoliile lor pluşate, pentru doamna de la casierie, pentru doamna de la intrare, pentru străinii cu care împart acelaşi film, pentru toate lucrurile care ar putea să se întîmple în timpul unei proiecţii, dar nu se întîmplă, pentru lumea dinăuntru care pune între paranteze lumea de-afară, pentru hohotele de rîs şi smiorcăielile anonime, pentru vii-la-un-film-cu-mine?, pentru felul stîngaci în care negociezi spaţiul cotierei cu vecinul din dreapta, pentru geografiile lor neschimbate de atîta vreme, pentru fragilitatea unor imagini care te urmăresc şi la cîteva luni după ce-ai ieşit de la film. De fapt, filmul fără ecran mare şi fără sală continuă să existe doar într-un mod destul de precar, ca un tramvai care a rămas fără şine şi fără firele de electricitate. Dar asta nu ne împiedică să vedem filme la laptopul de-acasă sau la televizor sau chiar pe telefon, uitînd de sălile de cinema, lăsîndu-ne să ne aştepte pînă la următorul blockbuster 3D.

Am senzaţia că de un secol încoace am pierdut, printre multe altele, plăcerea mersului la cinema. E ceea ce încearcă să regăsească, sau mai degrabă să provoace, acest dosar. Istorii personale, amintiri de proiecţionist, poveşti de traducător, mărturisiri de cinefil – toate au încărcătura lor sentimentală, ca şi cum despre cinematograf nu s-ar putea vorbi altfel decît cu nostalgie. De cealaltă parte, avem RADEF-ul şi un reportaj despre responsabilitatea distrugerii sălilor de cinema care existau în România înainte să fie transformate în cazinouri sau cămine culturale. Sigur, există sălile din mall-uri, dar nu toate oraşele au mall-uri, deci nu toate oraşele au cinematograf, deci nu toţi copiii pot vedea Hugo al lui Martin Scorsese în 3D, pe ecran mare. Pardon, aproape nimeni din România nu poate vedea la cinema cel mai nou film al lui Scorsese, el a avut doar două proiecţii speciale, la Bucureşti şi la Cluj, şi a fost probabil considerat de distribuitorii de la noi o investiţie nerentabilă. Ceea ce e cumplit de trist, pentru că Hugo e exact genul de film care-ar putea face un puşti de 7 ani să se îndrăgostească fulgerător de cinema şi să priceapă care-i treaba cu magia filmului. E doar una dintre anomaliile cu care avem de-a face cînd vine vorba de cinema în România. Ca să nu ne întristăm totuşi prea repede, vă invit să citiţi, în deschiderea acestui dosar, cîteva fragmente din cele mai frumoase pagini care s-au scris la noi despre cinema.
După care mergeţi la Cinema (Studio) şi luaţi-vă bilet, indiferent de film, tanti Nuţi vă aşteaptă.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

evaluare nationala
Evaluarea Națională 2025. Modele de subiecte, calendar și pregătire la matematică
Elevii de clasa a VIII-a intră pe ultima sută de metri în pregătirea pentru Evaluarea Națională 2025, iar modelele oficiale de subiecte publicate de Ministerul Educației sunt una dintre cele mai importante resurse în acest proces.
Bucovina țara hutulilor jpg
Ziua în care românilor le-a fost furată una dintre cele mai frumoase regiuni. Cum au pus mâna austriecii pe „Țara Fagilor”
Acum două secole și jumătate, teritoriul cunoscut astăzi sub numele de Bucovina a fost ocupat fraudulos prin corupție, asasinat și șantaj. Principatul Moldovei rămânea fără un teritoriu de 10.441 kilometri pătraţi. Acesta a fost recuperat abia în anul 1918.
casier magazin jpg
Ce salariu are un casier în România, în 2025. De ce veniturile sunt mai mari în anumite orașe: „Retailul rămâne unul dintre cele mai dinamice domenii de pe piața muncii”
Tot mai mulți români sunt interesați de veniturile reale din sectorul retail, în special de salariile casierilor. Deși percepută adesea ca o meserie de bază, poziția de casier rămâne una dintre cele mai solicitate în anunțurile de angajare din România.
Nicușor Dan votează în primul tur al alegerilor prezidențiale în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicușor Dan, în fața unei duble provocări. Cum poate răsturna scorul din primul tur
Nicușor Dan are o misiune dificilă în tentativa sa de a răsturna situația din primul tur al prezidențialelor, când George Simion s-a impus categoric. Profesorul Corneliu Bjola explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care va fi cea mai mare provocare pentru Nicușor Dan.
Cele mai mari regrete în viață Foto Michael Yardney jpg
Cele 6 regrete care te vor urmări pe patul de moarte, dacă nu le conștientizezi la timp
Descoperă cele 6 regrete frecvente ale celor care se află pe patul de moarte și învață cum să eviți aceleași greșeli. Reflectă asupra alegerilor tale de viață și învață să trăiești fără regrete.
brutarie sociala (3) jfif
Brutăria unicat de la țară, care susține o întreagă comunitate. Întreg profitul este investit în ajutoarea nevoiașilor
Într-o comună din județul Botoșani funcționează o brutărie unică în România. A fost înființată din fonduri internaționale destinate ONG-urilor iar profitul obținut este folosit pentru a ajuta bătrânii și elevii nevoiași din comunitățile rurale. Produsele sunt naturale și foarte apreciate în zonă.
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Piața muncii în 2025: Angajatorii pun accent pe competențele soft și adaptabilitate. Portretul robot al angajatului ideal
Într-o piață a muncii dinamică și în continuă transformare, angajatorii nu mai sunt impresionați doar de diplome și anii de lucru în domeniu. Ceea ce face diferența reală între candidați este modul în care aceștia se raportează la muncă, la echipă și la provocările zilnice.
Anghinarea antiinflamator natural Foto Tasting Table DMS jpg
Cel mai bun antiinflamator pentru flora intestinală, ignorat de români: Secretul pentru o digestie și imunitate puternică
Descoperă cel mai puternic antiinflamator natural pentru flora intestinală, ignorat de mulți români. Află cum îți protejezi cu ajutorul anghinării digestia și imunitatea în mod simplu și eficient.
Pagubele produse de o dronă scutului de la Crenobîl FOTO Profimedia
Costul reparației sarcofagului centralei nucleare de la Cernobîl, estimat la zeci de milioane de dolari
Se estimează că o dronă rusească Shahed de circa 88.000 de euro a provocat pagube de zeci de milioane de euro sarcofagului centralei nucleare de la Cernobîl, conform evaluărilor inițiale și experților în inginerie, citați de The Guardian.