O moarte care nu dezvăluie nimic

Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
O moarte care nu dezvăluie nimic jpeg

Un probabil suicid – acesta e verdictul dat de legist în cazul Marilyn Monroe. Acel „probabil“, precum şi nenumăratele neclarităţi în privinţa celor întîmplate în noaptea de 4 spre 5 august 1962 au dat naştere multor teorii referitoare la moartea actriţei. 

Versiunea oficială, cea a sinuciderii cu o supradoză de nembutal şi clorhidrat, se bazează pe bine cunoscutul fapt că Marilyn avea probleme psihice şi că mai luase supradoze de sedative. Dar avea Marilyn motive să se sinucidă în acea zi de 4 august? Problema contractului cu Fox fusese rezolvată şi filmările pentru Something’s Got to Give aveau să fie reluate, iar conform biografului Donald Spoto, Marilyn şi Joe DiMaggio chiar plănuiau să se recăsătorească. Hyman Engelberg, doctorul care i-a prescris nembutalul, crede că în seara aceea ceva a deprimat-o şi a determinat-o să ia supradoza, iar faptul că Marilyn l-a sunat pe Peter Lawford e o indicaţie că ar fi vrut să fie salvată. Teoria sinuciderii e susţinută şi de declaraţia oficială a menajerei Eunice Murray. În jurul orei 3,30, fiind îngrijorată că nu primea un răspuns de la Marilyn, Murray l-a sunat pe psihiatrul actriţei, dr. Greenson. Acesta a ajuns în doar cinci minute, a spart geamul şi a intrat în cameră, însă Marilyn era deja moartă. La 4,25 a fost chemată şi poliţia. Iniţial însă Murray a declarat că l-a sunat pe Greenson pe la miezul nopţii. Această discrepanţă, comportamentul ciudat al menajerei şi mai ales neclaritatea în privinţa modului în care au ajuns nembutalul şi clorhidratul în organismul lui Marilyn au dus la teoria unei morţi accidentale, cel mai probabil cauzate de Murray şi de Greenson. Unul dintre cei doi i-ar fi administrat clorhidratul printr-o clismă, neştiind că Marilyn a luat nembutal, iar combinaţia a fost letală. 

La misterul care învăluie firul evenimentelor din acea noapte se adaugă şi declaraţia lui Walter Schaefer, proprietarul ambulanţei chemate la casa lui Marilyn. În interviul acordat jurnalistului Anthony Summers, Schaefer spune că Marilyn era în comă cînd a ajuns ambulanţa la ea şi că a murit la spital. Mai mult, chiar şi menajera îi spune lui Summers că, de fapt, Marilyn încă mai era în viaţă în momentul în care a ajuns doctorul. Astfel, se formulează un prim posibil scenariu care îl implică pe Robert Kennedy şi care ar explica de ce poliţia a fost chemată atît de tîrziu. Teoria se bazează, bineînţeles, pe premisa că Marilyn a avut relaţii mai mult decît amicale cu ambii fraţi Kennedy, cea cu Bobby fiind mai serioasă. Deşi, oficial, Bobby Kennedy se afla în San Francisco pe 4 august, există martori care susţin că era în Los Angeles. Acesta i-ar fi făcut o vizită lui Marilyn, în urma căreia ea a căzut într-o stare depresivă şi a luat supradoza de somnifere. A apucat totuşi să-l sune pe Peter Lawford, care abia cîteva ore mai tîrziu a venit acasă la Marilyn împreună cu alţii. A găsit-o în comă şi a chemat ambulanţa lui Schaefer. Marilyn însă a murit la spital, sau în drum spre spital, ceea ce înseamnă că cineva a pus-o din nou în patul ei. Iar poliţia a fost chemată abia la 4,25, pentru a-i da timp lui Bobby Kennedy să plece din Los Angeles. 

O teorie mai recentă, formulată în urma declasificării unor dosare FBI în 2006, îl implică şi mai mult pe Bobby Kennedy. Conform unui raport de trei pagini, lui Marilyn i s-ar fi sugerat să ia o supradoză de somnifere, cu promisiunea că va fi găsită la timp pentru a fi salvată. Pare un plan bizar, dar oarecum verosimil dacă e corelat cu surse conform cărora Marilyn folosea tentativele de suicid ca şantaj sentimental şi chiar ca metodă de a atrage atenţia presei. Acest plan ar fi fost pus la cale de Peter Lawford împreună cu Greenson, cu Murray şi cu publicistul Pat Newcomb. De data aceasta însă, Marilyn nu a fost salvată. Raportul mai menţionează că Robert Kennedy l-a sunat pe Lawford „ca să afle dacă Marilyn e deja moartă“. Autenticitatea documentului este pusă sub semnul întrebării de unii biografi. Luînd în considerare detaliile de tabloid din raport şi sursele necunoscute, există posibilitatea ca acesta să fi fost fabricat de adversari ai fraţilor Kennedy, cu intenţia de a le păta imaginea. Dosarele FBI referitoare la Marilyn relevă faptul că agenţii erau mai degrabă interesaţi de viziunile ei de stînga şi mai ales de vizita în Mexic din februarie 1962, cînd a socializat cu nişte comunişti, decît de legăturile ei cu fraţii Kennedy. De altfel, una dintre teoriile conform căreia Marilyn a fost asasinată arată cu degetul înspre comunişti. Susţinută de ferventul anticomunist Frank Capell în cartea The Strange Death of Marilyn Monroe, teoria nu are o bază solidă şi e cel mai puţin plauzibilă. Cel mai des vehiculate teorii ale conspiraţiei sînt cele conform cărora Marilyn a fost asasinată fie de FBI, pentru că ştia prea multe şi reprezenta un risc de securitate, fie de Mafie, care fiind în război cu Robert Kennedy ar fi vrut astfel să-l compromită. Ce s-a întîmplat în noaptea în care Marilyn Monroe a murit rămîne o întrebare cu variante multiple. Unele variante sînt mai plauzibile decît altele, însă un răspuns corect nu există. Şi oricum un mister de nedezlegat e mai fascinant decît adevărul.

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nu veni NSTL 2025 png
NOSTALGIA 2025 îți spune „NU VENI” − dacă bucuria fără filtru nu mai face parte din viața ta
Festivalul are loc între 26-29 iunie și se desfășoară, pentru al treilea an consecutiv,
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Sebastian Tătaru
Ultimele informații despre starea de sănătate a fiului lui Ionel Ganea. Ce se va întâmpla cu fostul fotbalist
Fostul internațional român Ionel Ganea trece prin cea mai grea perioadă din viața sa. Fiul său, Alexandru, în vârstă de doar 2 ani, se află în stare critică, după ce a fost implicat într-un grav accident rutier produs vineri, în județul Brașov.
image png
George Simion, întâlnire cu președintele Poloniei, Andrej Duda
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a avut miercuri, 14 mai, o întâllnire cu președintele Poloniei, Andrej Duda.
Regele Charles i-a urat bun venit noului prim-ministru canadian Mark Carney FOTO Profimedia
Premierul Canadei critică invitația Regatului Unit adresată lui Trump: „Subminează eforturile împotriva anexării”
Premierul canadian Mark Carney a criticat miercuri, 14 mai, decizia Regatului Unit de a-l invita pe președinte american Donald Trump la o a doua vizită de stat, calificând gestul drept unul „neinspirat”.
Al doilea razboi mondial in cifre jpg jpeg
Ascensiunea și decăderea Regimului Nazist, un regim care a terorizat Germania și Europa: 1918-1945
Ascensiunea și decăderea Partidului și Regimului Nazist, un regim care a terorizat Germania și Europa: de la sfârșitul Primului Război Mondial la înfrângerea Germaniei Naziste în Al Doilea Război Mondial (1918-1945) Teodor Teleucă Regimul Nazist a fost un regim de extremă dreapta, antidemocrat, a
haine albe freepik jpg
Cum să scoți petele lăsate de gențile cu lanț pe hainele albe? Trucurile știute doar de angajații spălătoriilor de lux
Pentru a scoate petele lăsate de gențile cu lanț (de obicei pete de metal, oxidare sau frecare) de pe hainele albe, angajații spălătoriilor de lux folosesc trucuri specializate care îmbină cunoștințele despre materiale și chimicale eficiente, dar blânde.
72515941 1004 webp
Cehia: Producția de arme o înlocuiește pe cea de automobile
Producția cehă de armament traversează o perioadă de aur și ar putea completa ori chiar înlocui industria auto ca element-cheie al economiei naționale.
Muncitori intr-o fabrica din Germania FOTO Shutterstock
Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal
Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
thumbnail Afis VICTORIA jpg
Expoziție dedicată recuperării istoriei unei clădiri emblematice din centrul Bucureștiului
Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”, eveniment care va avea loc pe data de 16 mai 2025, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).