O matematică a studiilor filologice

Publicat în Dilema Veche nr. 333 din 1-7 iulie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

- argument -

Din clasa a VIII-a, de cînd am studiat prima oară latina, am ştiut că m-a cucerit. A fost, probabil, şi datorită profesoarei de atunci (Margareta Nasta, prima dintr-un şir de dascăli speciali care mi-au determinat opţiunile, urmată fiind de Mia Morogan în liceu), dar şi pentru că am simţit că am găsit, în sfîrşit, ceva ce mi se potriveşte: o matematică a studiilor filologice, suficient de riguroasă pentru a nu lăsa loc improvizaţiilor, şi destul de deschisă interpretărilor şi comentariilor pentru a nu fi plicticoasă. 

Satisfacţia pe care o ai odată ce ai tradus un text latinesc e cu atît mai mare cu cît în textul respectiv descoperi amănunte nebănuite despre epoca în care e scris acesta, precum şi subtilităţi stilistice. Tocmai de aceea, studiul acestora se face nu doar strict gramatical, ci şi stilistic şi istoric, cultural în sens larg. Orele de texte din facultate, de la latină, erau studii culturale avant la lettre. Asta şi pentru că erau coordonate de profesori impecabili: Iancu Fischer, Gabriela Creţia, Traian Costa, Eugen Cizek, Francisca Băltăceanu, Dan Sluşanschi, Mihai Nichita, Gheorghe Ceauşescu… 

Am vorbit doar despre latină fiindcă acesteia i-am putut aplica filtrul experienţei personale: greacă veche am făcut mai puţină (pentru că latina era limba secundară pe care o studiam). Dar mi-a fost suficient ca să-mi dau seama că aceasta e mult mai complicată decît latina. Despre satisfacţiile descifrării unui text în greacă veche nici nu îndrăznesc să vorbesc… 

Nu m-am referit, pînă acum, nici o clipă, la cunoştinţele directe pe care ţi le oferă studiul clasicelor – care nu sînt, nicidecum, neînsemnate. Ba sînt chiar esenţiale pentru cultura oricărui cetăţean european (şi nu numai). 

De aceea mi se pare cu atît mai important ca studiul limbilor şi culturilor latină şi greacă să nu fie lăsat să piară. Numărul de ore din liceu este, în momentul de faţă, de una pe săptămînă la clasele de uman. Şi se întrevede perspectiva ca şi aceasta să devină opţională. Latina a fost disciplină de bacalaureat şi nu mai este. De asemenea, în facultăţi, la secţiunile de clasice, numărul studenţilor este în descreştere, intrîndu-se (cel puţin la Bucureşti) pe baza mediilor din liceu. În condiţiile date, trebuie făcut ceva pentru ca studiul clasicelor să nu se piardă cu totul în România. Scopul numărului de faţă este de a trage un semnal de alarmă în acest sens. Semnal declanşat de Adrian Muraru, lector la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi (şi coautor al dosarului) şi preluat şi susţinut de personalităţi din diverse domenii culturale umaniste actuale (istorie, filologie, filozofie) – toţi absolvenţi de studii clasice.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Victor Ponta lansare 8 FOTO INQUAM
Victor Ponta, la 11 ani de la prima candidatură: Câte voturi a obținut și ce semnificație are „eroziunea” electoratului | ANALIZǍ
Candidatul care reușea, cu 11 ani în urmă, având în spate cel mai mare partid, să se claseze pe primul loc în turul 1 și să joace finala alături de Klaus Iohannis a adunat acum cu 2,5 milioane de voturi mai puțin.
71905141 1004 webp
Putin vrea să înghită Moldova, intrând prin România
Ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova dacă România ar fi condusă de George Simion? Este întrebarea pe care și-o pun basarabenii după primul tur al alegerilor de duminică din România.
Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița Foto Corneliu Ștefan  FB jpg
Un lider local PSD cere ieșirea partidului de la guvernare. „Trebuie să avem curajul să ne asumăm rolul de opoziție”
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, cere ieşirea PSD de la guvernare în urma rezultatelor de la alegerile prezidențiale și afirmă că „este momentul pentru reconstrucția fundamentală” a partidului.
7 zile, 7 salate, propunerea terapeutei Carmen Barcan pentru a ne menține în formă
image png
Anchetă în Spania privind moartea a mii de oameni deportați din Franța care au sfârșit în lagăre naziste de exterminare
Parchetul spaniol anunţă luni deschiderea unei anchete cu privire la uciderea a aproape 4.500 de spanioli în lagăre naziste de exterminare, în care au au fost deportaţi în timpul ocupaţiei naziste, după ce s-au exilat în Franţa pentru a fugi de dictatura franchistă.
crin antonescu presedinte   foto alina mitran (1) jpg
Crin Antonescu, scor sub voturile adunate de candidații PSD, PNL și UDMR în 2024. Județele în care eșecul a fost copleșitor
Candidatul Alianței României Înainte nu a reușit să coaguleze voturile celor trei formațiuni politice care l-au susținut, scorul obținut fiind considerabil sub suma voturilor obținute în noiembrie 2024 de candidații PSD, PNL și UDMR.
Morcovi_shutterstock 2485246259 jpg
Ce trebuie să punem la rădăcina morcovilor în luna mai. Vom avea legume mai mari și mai gustoase ca oricând
Morcovii sunt un ingredient crucial în nenumărate rețete, iar pe lângă gustul bun pe care îl au, ei sunt și foarte sănătoși! Iar dacă ne numărăm printre românii care au propria grădină, poate că ne-am gândit deja să cultivăm proprii noștri morcovi!
convoi militar 1 jpg
Dezinformare cu privire la un convoi militar suprins în trafic. Ministerul Apărării Naționale explică unde se deplasa acesta
Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează o nouă încercare de dezinformare apărută pe platforma TikTok, după ce a fost postat un videoclip care prezintă un convoi militar aflat în deplasare.
par alb istock jpg
Trucul ingenios care ne poate scăpa rapid de firele albe! Este o metodă ieftină și naturală
Indiferent de cât de mult timp petrecem în sala de sport, sau cât de sănătos mâncăm, în cele din urmă tot vom ajunge să ne confruntăm cu apariția părului alb.