O contradicție

Publicat în Dilema Veche nr. 902 din 22 – 28 iulie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Oamenii îmbătrînesc, timpul îi degradează fizic și psihic. Sigur, putem vorbi și de unele avantaje ale bătrîneții, dar ele sînt de cele mai multe ori mai degrabă niște iluzii pe care unii și le construiesc pentru a o suporta mai ușor. În aceste condiții inexorabile, e cît se poate de firesc ca, pe măsură ce le trece timpul, indivizii să înceapă să se uite cu nostalgie înapoi, la anii tinereții și către vîrsta de aur a copilăriei.

Orice s-ar spune, umanitatea, în ansamblul ei, evoluează. Nu e o evoluție rectilinie și nici nu se produce întotdeauna constant pe toate planurile, dar, evident, e o diferență între omul primitiv care nu știa nici măcar să facă focul și cel care a pășit pe Lună sau a inventat și folosește computerele.

Așadar, între degradarea fiecărui individ și îmbunătățirea condițiilor umanității în ansamblu apare o contradicție. La întrebarea dacă era mai bine înainte, fiecare răspunde dintr-o perspectivă sau din cealaltă. Unii se gîndesc numai la istoria personală, alții la felul în care era înainte întreaga lume din jur. E ca în bancul cu rusul care susține că pe vremea lui Stalin era mult mai bine. De ce? Avea mai multă mîncare? Nu. Avea mai mulți bani? Nu. Avea casă? Nu. Avea libertate? Nici vorbă. Dar ce avea? Era mult mai potent.

Peste toate acestea se suprapune și mitul Vîrstei de aur, vechi de cînd omenirea, povestea potrivit căreia, în vremuri imemoriale, lumea trăia într-un fel de Paradis. Ideea că  întotdeauna înainte era mai bine și că, pe măsură ce timpul trece, totul se degradează pare sădită în profunzimile speciei noastre. Găsim povestea încă de la Hesiod, care, cu șapte sute de ani înainte de Hristos, amintește Vîrsta de aur și deplînge declinul omenirii, dar e probabil ca originile ei să fie și mai îndepărtate.

Există istorici sau antropologi care consideră că vremea cînd oamenii erau doar vînători-culegători (și nu agricultori sau păstori), în urmă cu peste zece mii de ani, poate fi socotită, într-un fel, drept o vîrstă de aur a omenirii, în care indivizii ar fi trăit cu mai puține griji.

Să nu uităm totuși că, pentru mulți, „Epoca de Aur” continuă să fie cea din timpul lui Ceaușescu.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner delia jpg
Avertismentul dresorului Mihai Nae, după ce Delia era să fie sfâșiată de câini în parc: „Unde-i lege nu-i tocmeală!” Cum ne salvăm viața?
Avertismentul dresorului de câini Mihai Nae, după spaima trasă de Delia în parc: „Unde-i lege nu-i tocmeală!
image png
Ambasada SUA la Bucureşti transmite că 2% din PIB pentru apărare nu mai e suficient. „Pacea nu este gratuită”
Ambasada SUA la Bucureşti a transmis, joi, un mesaj în care subliniază că alocarea a 2% din PIB pentru apărare nu mai este suficientă, iar aliaţii NATO ”vor trebui să cheltuiască un procent mult mai mare din PIB pentru a răspunde nevoilor unui viitor sigur şi securizat”.
Capture PNG
Sebastian Popescu, dat afară din emisiunea lui Rifai după discuții tensionante: „Sunteți extraordinar de obraznic”
Denise Rifai i-a acordat „cartonaș roșu” candidatului la prezidențiale Sebastian Constantin Popescu și a oprit emisiunea, pentru prima dată, în urma unei discuții tensionante dintre cei doi.
turista america piata in romania webp
Surpriza uriașă de care a avut parte o turistă din America după ce a făcut cumpărături într-o piață din România: „De ce a durat 10 săptămâni ca vânzătoarea să...”
O turistă din America a vizitat o piață din România și și-a împărtășit experiența pe rețelele de socializare. Femeia a avut parte de o surpriză de proporții atunci când a ajuns la tarabă.
ilie bolojan angele gheorghiu jpg
Ilie Bolojan a primit-o la Cotroceni, cu flori, pe soprana Angela Gheorghiu
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni, pe soprana Angela Gheorghiu, unul dintre marii artiști ai României.
Owen Cooper, Pinterest jpg
Owen Cooper, starul din „Adolescence”, a întâmpinat probleme la școală după succesul serialului. Ce i s-a întâmplat tânărului actor? „Niște prostii”
Owen Cooper (15 ani), starul serialului de succes „Adolescence” de pe Netflix, a dezvăluit recent că a întâmpinat probleme la școală după lansarea producției. Ce i s-a întâmplat?
lesotho blog.continentalcurrency.ca
Țara despre care Trump spune că „nimeni nu a auzit” se află în fața unui dezastru economic după tarifele SUA
Una dintre cele mai sărace țări din lume riscă pierderi economice uriașe din cauza tarifelor vamale de 50% impuse de SUA.
shutterstock 291496841 jpg
Au femeile auzul mai ascuțit decât bărbații? Ce au descoperit cercetătorii
Conform cercetătorilor britanici și francezi, impresia că femeile au adesea un auz mai ascuțit decât bărbații ar putea fi adevărată, întrucât există dovezi științifice care demonstrează că acest lucru este adevărat.
elena lasconi facebook jpg
Elena Lasconi dezvăluie secretul succesului său în alegerile prezidențiale din toamnă. „Mă uit în ochii lor”
Elena Lasconi a dezvăluit care este secretul succesului său în cariera politică. Primarul municipiul Câmpulung a precizat ce i-a răspuns unui om atunci când acesta i-a zis că nu va mai merge la vot.