Nu sînt supraoameni, sînt doar diferiţi

Publicat în Dilema Veche nr. 456 din 8-14 noiembrie 2012
Nu sînt supraoameni, sînt doar diferiţi jpeg

Au experienţă, iar funcţiile de comandă le dau posibilitatea să vadă lucrurile „de sus“. Aşa că ceea ce îmi spun diferă, uneori, de ce-am aflat de la subordonaţii lor, care cunosc doar sfera lor de activitate. În esenţă, însă, temele importante coincid. Şi constat că – şi pentru subordonaţi, şi pentru şefi – cele mai importante sînt dilemele profesiei. Nu pot apărea în public să vorbească despre ce fac – de altfel, capacitatea de acceptare a anonimatului este o condiţie pentru a putea lucra în branşă –, dar consideră că, totuşi, publicul trebuie să ştie mai multe despre meseria lor, aşa încît au acceptat o discuţie pentru Dilema veche. „Ca naţie, nu avem o cultură a securităţii, învăţăm din mers.“ Beneficiarii informaţiilor nu ştiu adesea ce să facă, de fapt, cu ele. Dacă se schimbă, durează ceva pînă cînd noii demnitari ajung să înţeleagă importanţa informaţiilor secrete şi să le utilizeze eficient. Asta se întîmplă şi la case mai mari: şi în alte ţări „oamenii din servicii“ sînt frustraţi uneori că decizia politică nu e „pe fază“. Dar asta nu-i împiedică să-şi facă treaba cît pot de bine. Cît de bun e SIE? – întreb. „Depinde cu ce instrumente îl măsurăm. Pentru serviciile partenere cu tradiţie, sîntem «prea buni» raportaţi la resursele pe care le avem. Nu sîntem atît de buni pe cît am vrea, dar mult mai buni decît speră duşmanii noştri.“


Un caz ca-n filme. Mă gîndesc la început că ar putea fi inventat sau „coafat“, pentru „impresie“, dar din felul cum e povestit, din ton, din detalii, îmi dau seama că e autentic. Pe scurt: într-o ţară parteneră, e recrutat un agent al unei terţe ţări. Pentru a se ajunge la asta, se înscenează arestarea ofiţerului nostru, exact după momentul-cheie cînd i-a livrat străinului un document (contrafăcut, desigur). O întreagă echipă fusese trimisă acolo, sub acoperire. Într-un restaurant, membrii echipei îl „saltă“ pe al nostru, iar unul dintre ei îi spune străinului că a încurcat-o, are în buzunar un document compromiţător, mai bine colaborează. Străinul strigă „Poliţia!“ şi al nostru îi arată că în faţa vitrinei sînt doi poliţişti, nu-i o problemă. (De fapt, sînt tot oameni de-ai noştri, în uniforme închiriate de la un magazin specializat.) Chelnerul pleacă în bucătărie. (De fapt, e chiar patronul, „convins“ să intre în joc.) Cei cîţiva clienţi din restaurant se ridică de pe scaune şi fug speriaţi (şi ei sînt de-ai noştri, acţionează conform planului). Străinul se ridică şi fuge. E filat, iar filajul anunţă că omul s-a oprit într-o parcare şi stă în maşină. Recrutarea pare ratată. Va ieşi scandal. Ba nu – zice cel care comandă operaţiunea. Dacă stă în parcare, în loc să meargă la ai lui să raporteze înseamnă că are ezitări. Daţi-i un sms de pe telefonul omului nostru („arestatul“) şi imploraţi ajutorul („Nu mă nenoroci! Colaborează!“). Zis şi făcut. Străinul se răzgîndeşte şi acceptă să coopereze. Rezultatul? Nu doar că a fost evitat scandalul – care la un moment dat părea inevitabil –, ci s-au primit felicitări de la serviciul din ţara parteneră: „Nu ne-am închipuit că se poate face aşa ceva; dacă vindeţi povestea asta la Hollywood, o să iasă un film pe cinste“.
 

● Rutina şi încrederea. De ce s-a răzgîndit străinul? Omul nostru („arestatul“) ajunsese să-l cunoască destul de bine, se apropiaseră. Ştia că străinul are anumite frustrări profesionale şi personale. O lungă muncă de rutină a unei echipe din centrală îi depistase vulnerabilităţile, iar planul a fost făcut în funcţie de ele. Înscenarea arestării a fost doar „spuma“ – adică ceea ce vedem de obicei în filme. În rest – o lungă activitate monotonă, cu planificarea fiecărui detaliu. Adică ceea ce, dacă ar apărea în filme şi în romane, ar fi plicticos pentru public. Dar meseria aceasta e făcută în cea mai mare parte din aşa ceva: muncă de furnici tenace, pregătire pînă la ultimul detaliu, inclusiv „modul de acţiune în caz de eşec“. Căci „noi trăim cu eşecul zi de zi, face parte din planul oricărei acţiuni, în care se prevede şi varianta de retragere“. Iar în spionaj există doar două certitudini: 1) oricum, la un moment dat, vei face o greşeală; 2) dacă faci o greşeală, va ieşi foarte rău. În rest, numai dileme? – întreb. Da. Şi o echipă în spate, care nu te lasă, te ajută, te scoate din încurcătură, nu eşti niciodată abandonat. Aşa că încrederea e fundamentală: trebuie să ai încredere în colegi, în şefii care îţi cer o anumită informaţie (şi trebuie să fii convins că ei o folosesc corect), în beneficiarul/decidentul politic al informaţiilor. În şcoala de spionaj înveţi să minţi, să furi, să manipulezi, să înşeli, să obţii prin orice mijloace informaţia care îi poate fi de folos ţării tale. În misiune, încalci sistematic legile ţării în care te afli. Dar în „ai tăi“ trebuie să ai încredere, în timp ce pe „ceilalţi“ trebuie să-i convingi să trădeze. Şi nu apar dileme morale? Ba da, apar. În perioada de pregătire, unii spun că „distrugem oameni“, pentru că îi recrutăm, îi facem să trădeze. În fapt, trădează cei care sînt predispuşi să facă asta. Dacă omul din serviciul advers sau funcţionarul dintr-un minister al altei ţări sînt corecţi, nu vor trăda, nu vom reuşi niciodată să-i convingem. Cedează doar cei vulnerabili – iar ofiţerul de informaţii asta trebuie să facă, să le identifice şi să le exploateze vulnerabilităţile. Asta ia timp, energie, resurse. Un alt caz, deloc ca în filme: după un an în care au avut loc 14 întîlniri cu o potenţială ţintă, „s-a reuşit permanentizarea contactelor“. N-am obţinut încă nici o informaţie, dar permanentizarea contactelor e un succes important.

● Pericolele şi planificarea. Există un mit despre „gradul de pericol“ al muncii de spionaj. De fapt, mersul cu trenul ori cu maşina prezintă un grad de pericol mult mai mare, îmi spun interlocutorii mei. În activitatea de spionaj, totul e planificat, altfel nu porneşti la drum. Iar lucrul în echipă e esenţial. Fiecare caz şi fiecare acţiune sînt analizate – iar în analiza cazurilor toţi sînt egali cînd îşi exprimă opiniile, e o relaţie care trece dincolo de poziţiile ierarhice, şeful doar îşi asumă răspunderea pentru echipă. Dar cît de detaliată poate fi planificarea, cît de mult poţi „lupta“ contra imprevizibilului? Contează şi şansa, şi hazardul, evident. Dar li se lasă cît mai puţin loc. „De exemplu, într-un caz ajuns în punctul în care trebuie să ne dăm seama dacă putem merge mai departe, îi dau ordin omului nostru din teren «să i se sugereze subtil ţintei că ne interesează cutare problemă». Or, pentru ca subtilitatea să poată fi transpusă în fapt, trebuie să ţinem seama că omul nostru vorbeşte în engleză cu ţinta, nici ţinta nu are engleza ca limbă maternă (deci va traduce mental în mintea lui şi va retraduce în engleză răspunsul), aşa că trebuie să mă asigur că prin aceste traduceri succesive nu va ieşi un schimb de mesaje «brutal», care să strice tot. În plus, trebuie ţinut seamă şi de anumite trăsături ale culturii din care provine ţinta, subtilitatea se exprimă diferit şi e percepută diferit de la o naţie la alta.“ „Pericolul“, în acest caz, nu e reprezentat de gloanţe (ca-n filme), ci de riscul ca, dacă „omul nostru“ e inabil, să dea de bănuit şi, astfel, să compromită munca de un an a întregii echipe.

● Un corp de elită? Este meseria de spion una de succes? „Oamenii vin cu şabloane în instituţie. Lunga serie de teste preliminare arată anumite abilităţi în stare incipientă, care vor fi dezvoltate prin pregătire.“ Uneori sînt respinşi oameni care par în regulă şi nu înţeleg de ce nu au fost primiţi. Dar nu întrunesc acea sumă de însuşiri care să meargă bine împreună. Spionii nu sînt supraoameni, sînt doar diferiţi. Iar unicitatea instituţiei le poate da sentimentul de elită, îi poate face să se simtă speciali. „Dar ideea de corp de elită nu e pe deplin justificată. Dacă media de vîrstă în instituţie e de 34 de ani, asta înseamnă că avem foarte mulţi tineri care n-au ajuns – prin performanţele profesionale – la stadiul de elită, dar aspiră în acea direcţie.“ Dar e foarte importantă solidaritatea în cadrul instituţiei: „Cineva spunea că solidaritatea este atinsă atunci cînd numărul convingerilor comune îl depăşeşte pe cel al convingerilor personale“.

Şi „trecutul recent“? Fosta Securitate? Căci în spaţiul public tot revine această temă. Nu există dileme morale şi la acest nivel? „Un serviciu de informaţii este tot atît de moral pe cît este decizia politică. Noi culegem informaţii; iar noi, ca şefi, le putem judeca legalitatea – dacă anumite solicitări de informaţii se înscriu în prevederile legale privind siguranţa naţională. Şi apoi, depinde în slujba căror valori ne este pusă munca. Azi, trăim într-un stat de drept. Iar cînd am început, în anii ’90, parteneriatele cu alte servicii din lumea democratică, oamenii de acolo nu au avut o problemă cu noi şi cu trecutul nostru ca lucrători în informaţii, ci cu sistemul politic trecut.“

***

Cît contează cultura pentru un spion?

El: „În mod curent, din momentul cînd ştii cu certitudine unde vei pleca peste un an, începe o muncă asiduă de informare în legătură cu ţara în care îţi vei desfăşura activitatea. Dacă ai fost pasionat de ţara respectivă, ai un avantaj, dacă nu – o iei de la zero. Zona aceasta o numim «cultural intelligence». Trebuie să înveţi trăsături, caracteristici ale naţiei, ce anume poate fi o bază de dialog cu oamenii de acolo, ce să faci şi ce să nu faci în anumite împrejurări etc.“.

Ea: „Orice activitate se pregăteşte – şi probabil că acesta este un avantaj al profesiei noastre, faptul că avem obişnuinţa de a ne documenta. Dacă trebuie să te întîlneşi cu o persoană care are anumite afinităţi, citeşti ceva din domeniul respectiv înainte – chiar dacă, desigur, nu ajungi la o cunoaştere profundă, dar măcar îţi permite un punct de plecare în dialog“.

El: „Sînt lucruri pe care le facem în virtutea profesiei, indiferent dacă plecăm în misiune sau stăm în ţară. Citim foarte mult din ceea ce se întîmplă worldwide, aşa că în fiecare zi şi în fiecare săptămînă se adaugă cîte ceva care s-ar putea să-ţi fie folositor.“

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.