Mul╚Ťume╚Öte-te cu ce ai

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Mul╚Ťume╚Öte te cu ce ai jpeg

Prin anii ÔÇÖ90, toate vacan╚Ťele ├«n ╚Ť─âri str─âine mi se p─âreau ceva de-a dreptul miraculos. Parc─â primisem cadou posibilitatea de a vizita camera comorilor, p├«n─â atunci interzis─â de comuni╚Öti. C├«nd am descoperit c─â putem merge ╚Öi cu ma╚Öina, pe cont propriu, ├«ntr-o ╚Ťar─â ca Grecia, ni s-a p─ârut culmea fericirii. ╚Üin minte cum i-am cotrob─âit timp de dou─â s─âpt─âm├«ni toate ungherele, cu ma╚Öina ╚Öi cu cortul, plec├«nd din Rom├ónia cu doar 500 de dolari (pe vremea aia euro nu exista). Campam ├«n campinguri care ni se p─âreau extrem de civilizate ╚Öi m├«ncam lucruri ieftine de pe la supermarket-uri. ├Änc─â ├«mi amintesc o cin─â de l├«ng─â Kalambaka, ├«ntr-un camping ├«n care ne instalaser─âm cortul sub ni╚Öte nuci. Adunaser─âm nucile c─âzute pe jos ╚Öi le-am fript pe o t─âvi╚Ť─â de aluminiu la flac─âra micu╚Ťei butelii de campanie. Cum aveam al─âturi ╚Öi o sticl─â de vin ro╚Öu care, ╚Ťin ╚Öi ast─âzi minte, se numea Apelia, nu ne-a mai trebuit nimic altceva. Alt─âdat─â, ├«n aceea╚Öi excursie, ├«ntr-un camping de pe malul m─ârii, sub Olimp, ├«ntr-o sear─â cu ploaie, st─âteam sub strea╚Öina unui bungalow ╚Öi m├«ncam dintr-o conserv─â de maz─âre. Pe cer erau ni╚Öte nori ├«ntuneco╚Öi ╚Öi foarte jo╚Öi, dar ├«nc─â ceva din lumina zilei se ├«ntrevedea ├«ntre ei ╚Öi mare, ca ├«ntr-un tablou de Ruisdael.

Vreo trei ani mai t├«rziu eram ├«n Turcia, cu un Mercedes mare ╚Öi comod. P─ârea c─â ni se schimbaser─â standardele, dar ma╚Öina ne fusese ├«mprumutat─â de cineva ╚Öi noi eram aproape la fel de aten╚Ťi la cheltuieli. Nu parcam niciodat─â ├«n fa╚Ťa hotelului sau a localului pe care-l vizam, ferindu-ne s─â cre─âm a╚Ötept─âri nefondate din partea recep╚Ťionerilor sau a chelnerilor. Cu toate astea, ne sim╚Ťeam grozav, liberi ╚Öi ├«ntr-o vacan╚Ť─â de-a dreptul perfect─â. Ne-am ales hotelul din Ku╚Öadas├« la fa╚Ťa locului, f─âr─â rezerv─âri anterioare prin vreo agen╚Ťie sau prin Internet (care abia dac─â ├«ncepuse s─â func╚Ťioneze). Era dincolo de tot ce ne puteam ├«nchipui, o gr─âdin─â a raiului cu leandri, m─âslini b─âtr├«ni, rodii ╚Öi r├«ule╚Ť interior, cu terenuri de tenis, mese de biliard ╚Öi bolte de vi╚Ť─â, cu vilu╚Ťe separate risipite ici-colo, av├«nd tot confortul, cu piscin─â ╚Öi plaj─â la mare rezervat─â, cu nisip. Aveam demipensiune, iar mesele de sear─â erau de-a dreptul fabuloase. C├«nd turcii ├«╚Ťi pun la bufetul suedez tot ce au ei mai bun, po╚Ťi pur ╚Öi simplu s─â mori. Decorul era ╚Öi el de vis. De acolo, ├«ntr-o zi am mers la Fethye ╚Öi la Oludeniz, cu a sa incredibil─â lagun─â albastr─â, unde am v─âzut pentru prima dat─â paturi cu baldachin instalate pe plaj─â. De pe mun╚Ťii st├«nco╚Öi de deasupra zburau parapante cu turi╚Öti curajo╚Öi. O feerie. M-am g├«ndit atunci c─â mai mult nu se poate.

Am intrat ├«ntr-un local din Fethye pe care scria ÔÇ×Yacht ClubÔÇť. Pe atunci asta mi se p─ârea o simpl─â etichet─â, nu m─â g├«ndeam neap─ârat c─â locul are ceva de-a face cu indivizii care f─âceau yachting. ├Än─âuntru i-am ascultat pe ni╚Öte nem╚Ťi care vorbeau cu al╚Ťii ├«n englez─â. Aveau pantaloni albi, fini ╚Öi ni╚Öte tricouri moi, de o calitate cum nu mai v─âzusem, beau o sticl─â de whisky cum nu mai v─âzusem ╚Öi povesteau c─â plecaser─â ├«n luna mai din Hamburg. Era septembrie ╚Öi ei ajunseser─â ├«n estul Mediteranei merg├«nd, bine├«n╚Ťeles, pe mare, cu yachtul ╚Öi vizit├«nd porturi din Marea Britanie, Spania, Fran╚Ťa, Italia etc. Peste tot tr─âseser─â probabil la acela╚Öi gen de hotel cu eticheta ÔÇ×Yacht ClubÔÇť, unde noi abia dac─â ne-am permis o cafea. Yachtmeni boga╚Ťi a c─âror ambarca╚Ťiune era legat─â undeva la pontonul din apropiere, care dintre ele o fi fost nu ╚Ötiu, dar erau ni╚Öte adev─ârate cor─âbii. Atunci m-a fulgerat g├«ndul c─â exist─â idealuri ╚Öi idealuri.

Foto: flickr

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.