Momente diferite

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
Epir © wikimedia commons
Epir © wikimedia commons

Ianuarie 1988. Cîmpul de instrucție de pe dealurile Bacăului. Azi a fost bine, nu au mai fost -20 de grade, ca ieri, și parcă nici crivățul nu mai șuieră așa de tare. Și am avut noroc. La inspecția de front de dimineață, locotententul-major a avut ideea să verifice dacă avem și alte haine în afara celor militare. Ne-a numărat din doi în doi și fiecare al doilea a trebuit să se dezechipeze. Săracii, cei mai mulți aveau pulovere de corp, care sînt atît de bune în frigul de aici... Mai bine zis erau, că au ajuns la gunoi. Eu am scăpat necontrolat, deci am putut păstra și vesta pe mine. Ziua a mers și mai bine, la prînz avînd fasole. E atît de bună, doar că trebuie să mănînci cu atenție, ca să nu îți spargi dinții în vreo pietricică. Și am văzut pe mulți pățind asta. După-masă am găsit și napolitane la chioșcul unității. Cu toții simțim de multe ori nevoia de dulce. Un amic de la altă companie, picat, săracul, la Medicină, zicea că ar fi legat de glicemia foarte scăzută. Oricum ar fi, îmi iau rația de dulce pe mai multe zile. Seara e și mai bine. Unul dintre colegii de pluton (care sînt și colegii mei de facultate) a primit de acasă un colet. Ca de obicei, coletul este pus pe masa din mijlocul dormitorului. Fericitul posesor are cîteva minute la dispoziție, să își aleagă din cutie scrisorile de la iubită și părinți, ciorapii, alte obiecte la care ține foarte mult. După aceea – dăm cu toții năvală. Este o luptă pentru existență – fiecare înșfacă ce prinde – cîteodată avem în mîini resturi de șnițele, chiftele, prăjitură de ciocolată, un amestec de aperitive, fel principal și desert care, mîncate pe rînd, ar fi fost un ospăț grozav. Dar nu ne formalizăm, e bine și așa. Totul durează două-trei minute, pe masă rămîne mereu coletul – acum mînjit cu resturi de mîncare – și conservele trimise de acasă. Astea rămîn ale proprietarului. Acum sînt planton schimbul 2, a venit colegul de la etajul 1. A primit de acasă un pachet de BT și își împarte țigările cu mine. Mă simt răsfățat. 

August 2022. Litoralul Epirului, Grecia. Admir albastrul azur al Mării Ionice, cea mai limpede și albastră apă a mărilor Europei. Chiar dacă revin de cinci ani în același loc, în fiecare zi sînt fascinat de culoarea și claritatea apei. Un loc perfect pentru încărcarea bateriilor, fie citind sau pur și simplu lenevind pe plajă, fie înotînd, aici simt cum plaja mă răsfață permanent. În plus, în perioadele cu vînt, parcă nici valurile nu sînt la fel de tăioase și periculoase ca în alte părți. La orele amiezii ne adăpostim în casa închiriată aflată imediat în spatele dunelor de nisip ale plajei. Iar serile sînt minunate, cu cinele la micile restaurante pescărești, ținute de oameni mai mult decît primitori. La restaurantul nostru favorit, cum nici proprietarul și nici soția nu vorbesc engleza, ne înțelegem mai mult prin limbajul gimnastic, iar peștele ni-l alegem singuri. Și de fiecare dată ne-am simțit apreciați și răsfățați. 

Poate că, de fapt, e mai bine așa, cînd nu înțelegi tot ce se vorbește. Plajele de aici sînt departe de țară, iar turismul de masă nu e dezvoltat – cazările fiind de regulă în mici pensiuni în sate pescărești –, în zonă ajung puțini români. Cei mai mulți dintre ei sînt educați și politicoși, par genul celor care mergeau pe vremuri la 2 Mai sau Gura Portiței, persoane care, la fel ca noi, și-au găsit aici paradisul pierdut. Sînt însă și excepții. Pe care de regulă le identific în micul magazin din sat, ascultînd fără să vreau cam același fel de dialog, mai ales între copii și părinți. Nu, aici nu sînt toate felurile de iaurturi de fructe, iar iaurtul grecesc nu are zero la sută grăsimi. Nu se găsește șuncă degresată, iar cașcavalul light mai are ceva pînă să ajungă în zonă. Și nici napolitane ca la noi la supermarket nu există. E drept, de multe ori și părinții au motive de supărare. Pe etichetele băuturilor scrie în grecește și oamenii nu vor să riște, să arunce banii pe ceva care poate nu le va plăcea. Iar cremele de soare par făcute de firme de care nu a auzit nimeni, nu sînt brand-uri faimoase. Îi mai aud cum se plîng în magazin sau la telefon cu prietenii că vacanța aici pare un chin, plajele nu sînt amenajate și, culmea, trebuie să vii cu prosop de acasă. Nu era mai bine la all-inclusive?

Din fericire pentru mine, cei pe care îi aud vorbind așa sînt puțini. Or fi și alții, dar nu îi înțeleg, că vorbesc în grecește. O fi și ignoranța lingvistică o cale spre răsfăț în vacanță.

Adrian Stănică este cercetător științific la Institutul Național pentru Geologie Marină – GeoEcoMar, profesor onorific la Universitatea din Stirling, Marea Britanie.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.