Mic portret. Ce mare şmecherie?

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Mic portret  Ce mare şmecherie? jpeg

Domnul Dan Pitic, de profesie manelist şi de vocaţie filozof, clarifică nişte lucruri în cîntecul „Cine-i şmecher, cine-i slugă“. Piesa e dedicată „Cordunenilor de la Iaşi“, însă are o bătaie binişor mai lungă. Deplîngînd ingratitudinea semenilor degrabă muşcători ai mîinii care-i hrăneşte, domnul Pitic oftează cu tremolo: „Roata se va-ntoarce o dată, / Şi-o să-mi bată iar la poartă, / Să-i întreb şi să-mi răspundă / Cine-i şmecher, cine-i slugă“. Sigur, rima nu are perfecţiunea de pe vremea Pleiadei, iar Dan Pitic nu se pretinde urmaşul lui Joachim du Bellay, însă mesajul e acolo, imposibil de ratat. Iar mesajul spune simplu: şmecherul nu poate trăi pe cont propriu. El nu îşi e suficient sieşi, ca opera de artă, şi nu poate evolua fără un decor şi un adversar care să-l pună în valoare. Un şmecher fără context e o absurditate. Nefiind anahoret şi netrăind în logica solitudinii, şmecherul simte mereu nevoia să se pună în relaţie cu ceilalţi. E un imbold simplu şi firesc, fiindcă şmecherul nu poate fi şmecher decît pe socoteala sau în detrimentul cuiva. Statutul de şmecher se obţine prin raportare, nu prin performanţă izolată.

Dan Pitic opune şmecherului sluga, deşi ceva din cîntecul lui trimite la un alt cuplu cu identităţi metaforice şi interşanjabile („din bucata mea de pîine, am hrănit un om şi-un cîine“). Analiza danpitică spune negru pe alb că şmecherul are semnul plus, iar sluga semnul minus. În mitologia manelardă, şmecherul e nobil, ocrotitor, sensibil şi empatic, pe cînd sluga ascunde în general o fire ticăloasă, oportunistă şi trădătoare. Servitorul e servil, susţine uriaşul domn Pitic, şi nu poate sluji decît din poziţia briceag, cu mintea inundată de gîndul revanşei. Sigur, manelistul nu l-a văzut pe Jean Gabin în Monsieur şi e greu de crezut c-o va face vreodată. Experienţa de viaţă acumulată în apropierea Cordunenilor şi a altor clanuri din aristocraţia interlopă i-a cimentat domnului Pitic convingerea că şmecherul e bun şi poate fi preluat ca model. Prin contrast, sluga nu respiră doar obedienţă, ci şi o nesfîrşită disponibilitate pentru malversaţiuni şi compromisuri.

Însă şmecher versus slugă nu e cea mai răspîndită asociere. Mult mai bine conturată pare şcoala de gîndire care-l opune pe şmecher fraierului. Aici lucrurile sînt uşor de citit. Pe de o parte, şmecherul are mereu ceva de cîştigat, iar fraierul mereu ceva de pierdut. Pe de alta, zestrea şmecherului diferă spectaculos de a fraierului. În dreptul şmecherului se adună tupeul, tentaţia sfidării, dispreţul, ostentaţia şi – de cele mai multe ori – potenţa financiară. Fraierul e palid, retractil, tăcut şi atent să nu-şi ofenseze umbra. Cultural vorbind, în temeiul unei distincţii simpliste, şmecherul vede filme, pe cînd fraierul citeşte cărţi. Şmecherul depăşeşte coloana de maşini oprită la barieră, intră pe contrasens fiindcă, şmecher fiind, nu are timp de pierdut şi se opreşte cu Jeep-ul pe plajă, pentru ca pipiţa să nu fie silită la deplasări incomode înainte de-a descinde preorgasmic în apa mării. Pe lîngă asta, tutuieşte dezinvolt şi afişează dexteritatea celui care se califică zi de zi şi noapte de noapte la şcoala vieţii. Bacalaureatul şmecherului e barul, iar facultatea, cazinoul. Cu asemenea scrisori de acreditare, în calea şmecherului nu poate rezista nimic.

E interesant şi că, în virtutea unor vechi reflexe de relativizare, românii reîncarcă fără probleme cuvîntul „şmecher“ cu sensuri departe de accepţia iniţială. Dacă la început şmecherul dispunea de o conotaţie pozitivă (de om greu de păcălit şi care are abilitatea de-a ieşi din încurcături), cu timpul sensul cuvîntului a migrat spre o zonă mai umbroasă, care ţine mai degrabă de şarlatanie, panglicăreală sau atitudine sfidătoare. La rîndul lui, cuvîntul „hoţ“ a parcurs traseul invers şi a izbutit să preschimbe stigmatul florii de crin în cunună de lauri. Din ipostaza cuiva care fură, adică îşi însuşeşte ceva ce nu-i aparţine (şi invoc aici nepieritoarea definiţie a lui Coluche: „A fura înseamnă a găsi un lucru înainte ca el să fie pierdut“), hoţul a devenit obiect de stimă, admiraţie şi invidie. „Băi, da’ hoţ mai eşti“ nu înseamnă „Ce mult ai furat“, ci „Jos pălăria“.

Cu ani în urmă, pe o temă înrudită, apucasem să scriu, tot în Dilema veche, următoarele: „Jmekerul (sic!) s-a topit în ţesutul social, aşa că la ora asta îl vezi cam peste tot: la meci şi în Parlament, la restaurant şi la circa financiară, la piscină şi la chioşcul din colţ. E miştocar fără agendă şi descurcăreţ de meserie. Are vocaţia contrasensului, voluptatea zgomotului şi siguranţa celui pentru care dilema e un beteşug, iar căzutul pe gînduri un viciu. Cultivă cu stăruinţă scurtătura sau – după caz – darea de buznă. Cînd e pedestru, îl remarci după felul cum merge: încruntat a sfadă, cu braţele niţel încovoiate în buzunar, cu scăfîrlia coborîtă între umeri şi împodobită de şapca aşezată cu cozorocul la spate, vag crăcănat, parcă provocînd un oponent prezumtiv să-l calce pe umbră. Cînd e la volan, să te ferească sfîntul să ai de-a face cu el. Şi mai are ceva jmekerul – ceva decisiv, nerostit şi ineludabil. E vorba de conştiinţa jmekeritudinii. Jmekerul ştie că e jmeker şi face tot ce depinde de el ca lucrul ăsta să se vadă. Te ia în cătare şi te vrea supus. Cînd dai cu ochii de el, trebuie să te înfiori scurt şi să duci mîna (fie şi în gînd) la cuşmă: e limpede că ai nimerit peste cineva din superligă. Altminteri, eşafodajul se năruie şi nimic nu mai are sens. Nici un jmeker nu circulă prin lume alt-fel decît însoţit de propria reputaţie. Şi cînd înhaţă comisionul, şi cînd fentează Fiscul, şi cînd depăşeşte coloana de maşini la barieră, el se lasă vegheat de aura invulnerabilităţii. N-are ce să i se în-tîmple. Şi ştiţi de ce? Fiindcă nimic nu-l atinge. Dacă e un el, îl doare la banană. Dacă e o ea, o doare la bască. A, nu-i frumos? Nu se face? Pana mea, de ce să nu se facă?“

Din două, una: ori lumea s-a schimbat prea puţin, ori mie mi-a slăbit vederea. 

Radu Paraschivescu este scriitor, jurnalist şi traducător.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii
1 ceai cu lapte jpg jpeg
De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Nicole scherzinger plaja instagram jpg
Nicole Scherzinger și-a bronzat talia de viespe în Hawaii!
Nicole Scherzinger (46 de ani) a arătat senzațional în timp ce s-a bucurat de soare în Hawaii, statul său natal, duminică, în timpul unei pauze de la Broadway.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.