Mic portret. Ce mare şmecherie?

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Mic portret  Ce mare şmecherie? jpeg

Domnul Dan Pitic, de profesie manelist şi de vocaţie filozof, clarifică nişte lucruri în cîntecul „Cine-i şmecher, cine-i slugă“. Piesa e dedicată „Cordunenilor de la Iaşi“, însă are o bătaie binişor mai lungă. Deplîngînd ingratitudinea semenilor degrabă muşcători ai mîinii care-i hrăneşte, domnul Pitic oftează cu tremolo: „Roata se va-ntoarce o dată, / Şi-o să-mi bată iar la poartă, / Să-i întreb şi să-mi răspundă / Cine-i şmecher, cine-i slugă“. Sigur, rima nu are perfecţiunea de pe vremea Pleiadei, iar Dan Pitic nu se pretinde urmaşul lui Joachim du Bellay, însă mesajul e acolo, imposibil de ratat. Iar mesajul spune simplu: şmecherul nu poate trăi pe cont propriu. El nu îşi e suficient sieşi, ca opera de artă, şi nu poate evolua fără un decor şi un adversar care să-l pună în valoare. Un şmecher fără context e o absurditate. Nefiind anahoret şi netrăind în logica solitudinii, şmecherul simte mereu nevoia să se pună în relaţie cu ceilalţi. E un imbold simplu şi firesc, fiindcă şmecherul nu poate fi şmecher decît pe socoteala sau în detrimentul cuiva. Statutul de şmecher se obţine prin raportare, nu prin performanţă izolată.

Dan Pitic opune şmecherului sluga, deşi ceva din cîntecul lui trimite la un alt cuplu cu identităţi metaforice şi interşanjabile („din bucata mea de pîine, am hrănit un om şi-un cîine“). Analiza danpitică spune negru pe alb că şmecherul are semnul plus, iar sluga semnul minus. În mitologia manelardă, şmecherul e nobil, ocrotitor, sensibil şi empatic, pe cînd sluga ascunde în general o fire ticăloasă, oportunistă şi trădătoare. Servitorul e servil, susţine uriaşul domn Pitic, şi nu poate sluji decît din poziţia briceag, cu mintea inundată de gîndul revanşei. Sigur, manelistul nu l-a văzut pe Jean Gabin în Monsieur şi e greu de crezut c-o va face vreodată. Experienţa de viaţă acumulată în apropierea Cordunenilor şi a altor clanuri din aristocraţia interlopă i-a cimentat domnului Pitic convingerea că şmecherul e bun şi poate fi preluat ca model. Prin contrast, sluga nu respiră doar obedienţă, ci şi o nesfîrşită disponibilitate pentru malversaţiuni şi compromisuri.

Însă şmecher versus slugă nu e cea mai răspîndită asociere. Mult mai bine conturată pare şcoala de gîndire care-l opune pe şmecher fraierului. Aici lucrurile sînt uşor de citit. Pe de o parte, şmecherul are mereu ceva de cîştigat, iar fraierul mereu ceva de pierdut. Pe de alta, zestrea şmecherului diferă spectaculos de a fraierului. În dreptul şmecherului se adună tupeul, tentaţia sfidării, dispreţul, ostentaţia şi – de cele mai multe ori – potenţa financiară. Fraierul e palid, retractil, tăcut şi atent să nu-şi ofenseze umbra. Cultural vorbind, în temeiul unei distincţii simpliste, şmecherul vede filme, pe cînd fraierul citeşte cărţi. Şmecherul depăşeşte coloana de maşini oprită la barieră, intră pe contrasens fiindcă, şmecher fiind, nu are timp de pierdut şi se opreşte cu Jeep-ul pe plajă, pentru ca pipiţa să nu fie silită la deplasări incomode înainte de-a descinde preorgasmic în apa mării. Pe lîngă asta, tutuieşte dezinvolt şi afişează dexteritatea celui care se califică zi de zi şi noapte de noapte la şcoala vieţii. Bacalaureatul şmecherului e barul, iar facultatea, cazinoul. Cu asemenea scrisori de acreditare, în calea şmecherului nu poate rezista nimic.

E interesant şi că, în virtutea unor vechi reflexe de relativizare, românii reîncarcă fără probleme cuvîntul „şmecher“ cu sensuri departe de accepţia iniţială. Dacă la început şmecherul dispunea de o conotaţie pozitivă (de om greu de păcălit şi care are abilitatea de-a ieşi din încurcături), cu timpul sensul cuvîntului a migrat spre o zonă mai umbroasă, care ţine mai degrabă de şarlatanie, panglicăreală sau atitudine sfidătoare. La rîndul lui, cuvîntul „hoţ“ a parcurs traseul invers şi a izbutit să preschimbe stigmatul florii de crin în cunună de lauri. Din ipostaza cuiva care fură, adică îşi însuşeşte ceva ce nu-i aparţine (şi invoc aici nepieritoarea definiţie a lui Coluche: „A fura înseamnă a găsi un lucru înainte ca el să fie pierdut“), hoţul a devenit obiect de stimă, admiraţie şi invidie. „Băi, da’ hoţ mai eşti“ nu înseamnă „Ce mult ai furat“, ci „Jos pălăria“.

Cu ani în urmă, pe o temă înrudită, apucasem să scriu, tot în Dilema veche, următoarele: „Jmekerul (sic!) s-a topit în ţesutul social, aşa că la ora asta îl vezi cam peste tot: la meci şi în Parlament, la restaurant şi la circa financiară, la piscină şi la chioşcul din colţ. E miştocar fără agendă şi descurcăreţ de meserie. Are vocaţia contrasensului, voluptatea zgomotului şi siguranţa celui pentru care dilema e un beteşug, iar căzutul pe gînduri un viciu. Cultivă cu stăruinţă scurtătura sau – după caz – darea de buznă. Cînd e pedestru, îl remarci după felul cum merge: încruntat a sfadă, cu braţele niţel încovoiate în buzunar, cu scăfîrlia coborîtă între umeri şi împodobită de şapca aşezată cu cozorocul la spate, vag crăcănat, parcă provocînd un oponent prezumtiv să-l calce pe umbră. Cînd e la volan, să te ferească sfîntul să ai de-a face cu el. Şi mai are ceva jmekerul – ceva decisiv, nerostit şi ineludabil. E vorba de conştiinţa jmekeritudinii. Jmekerul ştie că e jmeker şi face tot ce depinde de el ca lucrul ăsta să se vadă. Te ia în cătare şi te vrea supus. Cînd dai cu ochii de el, trebuie să te înfiori scurt şi să duci mîna (fie şi în gînd) la cuşmă: e limpede că ai nimerit peste cineva din superligă. Altminteri, eşafodajul se năruie şi nimic nu mai are sens. Nici un jmeker nu circulă prin lume alt-fel decît însoţit de propria reputaţie. Şi cînd înhaţă comisionul, şi cînd fentează Fiscul, şi cînd depăşeşte coloana de maşini la barieră, el se lasă vegheat de aura invulnerabilităţii. N-are ce să i se în-tîmple. Şi ştiţi de ce? Fiindcă nimic nu-l atinge. Dacă e un el, îl doare la banană. Dacă e o ea, o doare la bască. A, nu-i frumos? Nu se face? Pana mea, de ce să nu se facă?“

Din două, una: ori lumea s-a schimbat prea puţin, ori mie mi-a slăbit vederea. 

Radu Paraschivescu este scriitor, jurnalist şi traducător.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.