„Masculinul şi femininul trăiesc în dulce devălmăşie“ - interviu cu Bebe MIHĂESCU

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
„Masculinul şi femininul trăiesc în dulce devălmăşie“   interviu cu Bebe MIHĂESCU jpeg

Ce mai înseamnă, astăzi, să fii cavaler? În ce mai constă curtoazia?

Din nefericire, sîntem în alt serial. A mai rămas doar voluptatea rostirii cuvintelor, căci substanţa s-a pierdut. Ar trebui să ne întrebăm unde s-a pierdut cultura cavalerească şi, implicit, elogiul curtoaziei. 

Mai reprezintă curtoazia şi cavalerismul calităţi în comportamentul bărbatului îndrăgostit? În ce măsură, în ce context? 

Dacă în educaţie întîlnim curtoazia şi cavalerismul, sigur, şi bărbatul îndrăgostit va fi amprentat de ele. Altfel, vorbim întru aducere aminte.

Apreciază femeile aceste calităţi la un bărbat?  

Sigur, numai că în formele asimilate mai ales prin cultura cinematografică. Adică virilitatea, curajul, cadourile scumpe, invitaţia de a fi plimbate în maşini scumpe. 

Se spune că fetele preferă „băieţii răi“. Pot băieţii răi să fie şi cavaleri şi să dea dovadă de curtoazie? În ce fel? 

Băieţii răi sînt cei descrişi mai sus. Ritualurile de cucerire folosite, forţînd nota, ar reprezenta curtoazia. Doar că lipseşte ceva... 

La o întîlnire cu o fată, mai e obligatoriu să plătească bărbatul?  

Ideea de obligatoriu în această perioadă de maximă diluare a bunelor maniere mi se pare ridicolă! Mulţi bărbaţi o fac, dar nu sub povara cavalerismului. Altele sînt gîndurile lor... 

La fel: e necesar ca acesta să deschidă uşa de la maşină, uşa de la casa în care intră împreună şi s-o lase pe ea prima, să-i tragă scaunul, să-i toarne vin în pahar, să-i ţină paltonul...?  

Nota obligatorie şi necesară nu face casă bună cu timpul prezent. Ca să putem fi în orizontul curtoaziei şi al aurei romantice, ar trebui să existe educaţia admiraţiei femeii! Secolul pe care îl petrecem admiră sexualitatea. 

Din punctul de vedere al semnalelor sexuale, cum pot fi interpretate aceste gesturi sau lipsa lor? 

Instrumente ale seducţiei, prilej de a intra în intimitate, în spaţiul personal. Dacă nu există, se trece peste seducţie. 

Bărbatul mai e cel care face primii paşii, într-o relaţie la început, sau poate la fel de bine să-i facă şi femeia? Cît şi ce poate face fiecare?  

Vorbim de coduri erotice diferite. Astăzi, cel puţin din viziunea clinică, nu din lecturi reconfortante, lucrurile stau deconcertant pentru persoanele... tradiţionale. Specia se grăbeşte şi, pentru a ajunge la cele 9 miliarde în 2050, nu mai are timp să asimileze modele. Masculinul şi femininul trăiesc în dulce devălmăşie, căci asta sîntem, structural, toţi. În mod firesc, iniţiativa aparţine tuturor. 

În cadrul actului sexual, de cîtă curtoazie poate da dovadă bărbatul? Se poate pune problema curtoaziei aici? 

Putem vorbi de ritualuri erotice şi mai puţin de curtoazie. Dacă vom purta cîndva un dialog despre modelele culturale erotice structurate în esenţă pe sisteme de credinţe, cum ar fi taoismul, yoga, creştinismul, islamismul, vom putea vedea lucruri esenţiale. Ce se permite, cînd se permite, cît se permite şi de către cine. Cred că observaţi că am dialogat fără să ne referim la iubire. Şi, în absenţa ei, curtoazia şi cavalerismul sînt un fel de... doagă dulce, dulce doagă!  

A face dragoste aproape perfect,

a consemnat Iaromira POPOVICI

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

diabet jpg
Planta medicinală care controlează diabetul și reduce nivelul zahărului din sânge
Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice la nivel mondial, care afectează milioane de persoane. Gestionarea acestei afecțiuni necesită un control strict al dietei și, în multe cazuri, medicație specifică pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Blogul urmăreşte îmbunătăţirea relaţiei dintre părinţi şi copii (Foto Arhivă)
Noile cercetări dau speranță cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate
O nouă moleculă ar putea fi cheia pentru a rezolva misterele infertilității feminine. Cercetătorii australieni au făcut un pas uriaș către tratamente mai eficiente.
fresca de la castelul corvinilor
Povestea lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara. Cine era românul care a câștigat admirația regelui Ungariei
Pe 18 octombrie se împlinesc 615 ani de prima atestare documentară a Huniazilor, familia faimoasă în Europa datorită lui Ioan de Hunedoara și a fiului său regelui Matia Corvin. Voicu, tatăl cavalerului Ioan de Hunedoara a fost și el un personaj remarcat pentru meritele sale militare.
castane coapte jpeg
Cea mai delicioasă gustare în sezonul rece. Cum prepari castane la cuptor și ce trebuie să faci dacă le vrei moi sau crocante
Castanele sunt o gustare ideală pentru sezonul rece. Mirosul și aroma lor se simte în toată casa, iar majoritatea oamenilor sunt încântați să le savureze proaspăt scoase din cuptor, fie ele moi sau crocante, în funcție de preferință. Iată cum se prepară.
lunetist rus sursa foto Unsplash jpg
Generalul Grumaz: „Nu avem voie să-i subestimăm pe ruși (...) Ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze”
Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România.
Lamborghini Urus foto Lamborghini png
Cum a jefuit o bandă de români zeci de pensionari americani bogați. Cu o parte din bani hoții și-au cumpărat Lamborghini și Ferrari
A făcut vâlvă în America la începutul lui 2023 cazul unei bande de români acuzați de FBI de spălarea a peste 1,4 milioane de dolari, bani proveniți din jafuri și escrocherii. În această săptămână, o instanță din România a aprobat extrădarea în America a unuia dintre membrii bandei.
herastrau jpg
Sunt cele mai frumoase parcuri din România! Trebuie să le vizităm cât timp mai avem parte de vreme frumoasă
După cum putem observa cu toții, temperaturile din termometre au mai scăzut, iar, destul de curând, vom începe să ne apropiem și de luna noiembrie. Dar, vremea încă rămâne îndeajuns de frumoasă încât să ne permită să mergem la plimbare în natură, alături de cei dragi!
Istoria Black Friday in Romania jpg
Black Friday 2024 la eMAG. Când începe și cât durează
Economiștii anticipează că puterea mai mare de cumpărare a românilor din acest an va crește și veniturile comercianților care organizează Black Friday în acest an.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Teoria victoriei lui Putin este epuizarea Ucrainei, susțin analiștii ISW
Teoria actuală a victoriei liderului rus Vladimir Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, susține Institutul pentru Studiul Războiulu