Lecția lui Adam MICHNIK

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Lecția lui Adam MICHNIK jpeg

Conferinţele Ateneului au început în septembrie cu dialogul dintre Herta Müller şi Gabriel Liiceanu (pe care Dilema veche l-a reprodus în numărul 347 din 7 octombrie 2010) şi au continuat, pe 14 februarie 2011, cu un dialog între Adam Michnik şi Andrei Pleşu. În ambele ocazii, sala a fost arhiplină, iar presa a comentat îndelung ce s-a discutat. E limpede că iniţiativa de a relua Conferinţele Ateneului (care au avut o lungă tradiţie)  a dobîndit un loc însemnat pe harta evenimentelor culturale.

Cine se lasă purtat însă de ecourile din presă (sau o parte a ei) ar putea rămîne cu impresia că personajul principal al celor două evenimente a fost Gabriel Liiceanu. Mai mult decît atît, că ele au fost organizate „în jurul“ unei singure chestiuni: atitudinea dlui Liiceanu faţă de comunism. Foarte multe articole din presă la asta s-au referit. Există, se pare, o grabă (nu întotdeauna inocentă) a presei şi mediilor culturale româneşti de a reduce totul la măruntele noastre certuri domestice. La conferinţa din septembrie, s-a comentat mult despre faptul că Herta Müller l-ar fi „pus în dificultate“ pe Gabriel Liiceanu, şi puţin (sau deloc) despre diversele teme care s-au discutat. Acum, s-a scris mai mult despre întrebarea (pusă din sală, ca „simplu spectator“) lui Gabriel Liiceanu decît despre ideile lui Adam Michnik legate de postcomunism, iertare, toleranţă, dialog. Au fost şi comentarii în care (pentru a cîta oară?) s-a reluat încercarea de a explica totul prin „excepţionalismul românesc“ întors pe dos: la noi comunismul a fost mult mai rău decît în Polonia, Michnik „îşi permite“ să se arate generos şi să-şi ierte călăii pentru că în închisoare „a putut scrie articole“, iar comuniştii polonezi „au fost patrioţi“. Asemenea constatări sînt corecte, în esenţă, dar reflexul de a întoarce privirile spre trecut pentru a găsi acolo explicaţii care să ne scutească de responsabilitatea pentru prezent şi pentru viitor nu s-a dovedit, pînă acum, fructuos. 

Adam Michnik a vorbit, la Ateneu, despre mai multe teme. Nu a spus nimic nou, ci a reluat idei îndeobşte cunoscute. Dar – mai ales – a avut aceeaşi atitudine firească, relaxată, de democrat convins. Probabil că asta ar trebui să fie „lecţia“ pe care o avem de învăţat de la el. Publicăm integral dialogul Adam Michnik – Andrei Pleşu de la Ateneu pentru cei care vor să deprindă o asemenea lecţie.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Maria Nagy, „Bonnie Tyler de România”, revine în țară pentru un show aniversar. În trecut, a avut o idilă cu Nicu Ceaușescu
Maria Nagy, celebra cântăreață supranumită „Bonnie Tyler de România”, revine pe scena românească după mulți ani de absență.
image png
Marina Almășan, sfâșiată de durere după moarte Cristinei Deleanu: „Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna”
Moartea Cristinei Deleanu a semănat șoc, durere și regret atât în rândul familiei și prietenilor, cât și al colegilor de breaslă. Marina Almășan și-a exprimat regretul și a făcut câteva confesiuni străine publicului despre relația pe care o avea cu regretata actriță.
Boloni jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
Țara vecină cu România în care un nou milionar apare în fiecare zi. Ce se întâmplă cu restul populației
Într-o țară vecină României, numărul celor cu depozite bancare de peste un milion crește în fiecare zi. În paralel, economiile celor cu venituri modeste se subțiază, semn al unei polarizări financiare tot mai accentuate.
image png
Uită de vopsit! 5 tunsori perfecte pentru femeile peste 40 de ani recomandate de un expert
La 40 de ani, multe femei încep să accepte părul gri ca pe o parte naturală și frumoasă a maturității lor, renunțând la vopselele tradiționale care acoperă firele albe.
meadow 338211 1280 jpg
Cum va fi vremea în iunie. Meteorologii de la Accuweather anunță un început de vară cum nu a mai fost
După o primăvară capricioasă, marcată de ploi torențiale, grindină și fenomene meteo extreme care au provocat pagube însemnate în mai multe regiuni ale țării, vara lui 2025 pare că va aduce o schimbare radicală.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivul pentru care oamenii aleg lideri care mint. Explicația, oferită de un studiu internațional
În ultimii ani, lideri controversați precum Boris Johnson și Donald Trump au fost aleși în funcții importante în ciuda afirmațiilor false repetate și a comportamentului sfidător față de instituțiile democratice.
zelenski erdogan jpg
Rusia și Ucraina și-au dat întâlnire în Turcia după trei ani de război. O delegație rusă fără Putin ajunge la Istanbul. Negocierile rămân incerte LIVE TEXT
După mai bine de trei ani de la izbucnirea războiului pe scară largă în Ucraina, delegațiile Rusiei și Ucrainei revin la masa tratativelor.
image png
Test de logică pentru minți sclipitoare. Câte triunghiuri se ascund în imagine?
Vă propunem un test de inteligență menit să vă pună la încercare abilitățile matematice și logice. Doar geniile pot răspunde corect la întrebarea: Câte triunghiuri sunt în această poză, în total? Ești pregătit să accepți această provocare? Hai să vedem cât de ascuțită îți este mintea!