L'amour între 14 şi cam 18, concret

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
L'amour între 14 şi cam 18, concret jpeg

– Bună, nu te supăra... ai un foc?

Mă uit la un el răsărit de nicăieri, zîmbindu-mi prietenos, aşteptînd, în picioare, în faţa mesei mele. Îi zic că nu fumez. Inima mea n-a tresărit, a rămas la locul ei, chiar dacă în faţă aveam o cafea despre care bunica mea ar zice să nu o beau, că-mi creşte tensiunea.

– Şi... n-ai vrea să aprindem o discuţie?

Mă pufneşte rîsul şi îi zic politicos că nu. Aşa încep 12.000 de relaţii, desigur, dar nu aşa încep şi relaţiile mele. O prietenă de-a mea foarte bună s-a lăsat agăţată aşa, acum doi ani, de A., tipul care e, de tot atîta vreme, prietenul ei. Au 17 ani şi au o relaţie de doi ani, una teribil de lungă pentru adolescenţă, după umila mea părere. Mi-a zis într-o zi prietena mea că nu îi mai tresare inima cînd îl vede, că inima ei e anchilozată de la atîta iubire pe care n-a simţit-o sau, mai bine zis, n-a trăit-o cu tipul ăsta. Dar ea crede că nu există iubire la vîrsta asta, aşa că e mulţumită să aibă pe cineva cu care să iasă în club, la film şi prin Centrul vechi. O salvează relaţia asta de expresia forever alone, des întîlnită pe reţelele de socializare şi pe diferite site-uri umoristice, prin intermediul căreia tinerii fără pereche îşi deplîng singurătatea şi o afişează, făcînd haz de necaz şi fiind ironici. Probabil sarcasmul e trăsătura pe care o vei întîlni la toţi adolescenţii. Sarcasmul e alt start-up al relaţiilor. Am remarcat că ironiile sînt alte mijloace prin care se întemeiază mari ori mici iubiri. Raluca şi Cristi s-au cunoscut prin intermediul Facebook-ului. Cristi postase ceva amuzant despre cineva, Raluca i-a dat share, el a văzut share-ul ei, a întrebat-o pe chat-ul Facebook-ului dacă chiar i se pare idioată persoana despre care postase el ironia, ea a zis că da, au vorbit, s-au cunoscut, s-au plăcut şi sînt împreună de o lună. Eu sînt prietena Ralucăi. Am întrebat-o, acum două zile, ce crede despre Cristi. Mi-a zis că sărută bine şi că îi place că merge la sală şi o scoate la suc în locuri drăguţe. Recunosc că petrec mult timp pe Facebook şi nu am putut să nu observ declaraţiile reciproce de iubire care îmi apar pe newsfeed. I-am întîlnit cîndva împreună, nu mi-au plăcut, însă le-am zis că sînt frumoşi şi că sper să îi ţină. Aşa se face, din cîte am înţeles.

Nu ştiu decît vreo două-trei cupluri cărora să le fi zis sincer că arată bine împreună. Primul e alcătuit din doi fotografi care s-au cunoscut tot pe Facebook, apoi ea a trebuit să îi ia lui un interviu şi a fost un soi de dragoste la prima vedere. Asta îmi spune el. A împlinit 18 ani acum două luni. Îmi zice că iubirea e ceva complicat, însă, după multă vreme, îi bate inima serios. A fost implicat în tare multe relaţii, s-a cuplat prin excursii cu diverse tipe, a avut relaţii de o zi şi de luni întregi. Mi-a zis că nu le regretă şi că ştie să facă diferenţa între iubire adevărată şi „prostii“, aşa cum le-a numit el. Zîmbeşte cu toată faţa cînd e cu ea şi pare fericit. Al doilea cuplu e format din doi prieteni foarte buni, care se ştiu de şase ani. Au fost prieteni foarte buni pînă ce, într-o seară, la un majorat, după multe shot-uri de tequila, el a sărutat-o şi apoi s-au sărutat toată noaptea. A doua zi, erau de nedespărţit. Au amîndoi 18 ani, îşi ştiu toate secretele, gîndesc la fel, sînt mereu împreună şi el mi-a zis că e singura fată pe care o iubeşte. A început să îi cînte, într-o zi, un cîntec de la o formaţie populară în rîndul tinerilor, care are un vers în care e descris cum i s-a urcat inima în gît cîntăreţului cînd şi-a văzut iubita. Mai ştiu doi colegi care s-au cuplat la un festival de rock, din ăla care ţine trei zile şi trei nopţi, ca o nuntă din poveşti. Sînt de vreo două luni împreună, par foarte încîntaţi şi mi se pare că apar ceva scîntei cînd se apropie unul de altul. Arată bine, se potrivesc, au chimie, nu cred însă că inima ar fi implicată cîtuşi de puţin într-o astfel de relaţie. Mai am un prieten care s-a îndrăgostit de o fată, în staţia de autobuz. I-a luat numărul de telefon cu chiu şi vai, acum vorbesc prin mesaje şi duce o luptă extraordinară să o scoată la o cafea. Mi-a zis că inima lui bate ca nici o tobă şi ca nici un bas, numai cînd primeşte un mesaj de la ea.

Tipul care a vrut să aprindă o discuţie cu mine s-a retras la masa lui, eu fiind singură, cu ceaşca mea de cafea şi dînd mesaje prietenului meu cel mai bun, care întîrzie, ca de fiecare dată.

Prietenul meu cel mai bun e trist că a fost friendzone-uit de o tipă cu care vorbea de ceva vreme. Orice adolescent cu conexiune la Internet şi care umblă pe site-uri respectabile ori în grupuri respectabile s-ar uita la tine cu ochii mari şi ar pufni în rîs dacă ai întreba ce înseamnă friendzone. E alt termen esenţial în vocabularul de 14-15-16-17 ani, alături de forever alone. Friendzone e atunci cînd eşti prieten cu cineva şi persoana respectivă nu e atrasă de tine şi nu vrea o relaţie cu tine, din teama extraordinară că aţi strica minunata relaţie de prietenie dintre voi. Nu, nu a strica relaţia de prietenie cu tine e problema, ci, pur şi simplu, nu te place. Trăieşti o senzaţie aiurea rău după ce eşti friendzone-uit, e la fel ca după ce ieşi dintr-o relaţie: share-uieşti melodii triste pe Facebook, n-ai chef să ieşi în oraş, te uiţi la seriale şi mănînci îngheţată, plîngîndu-te de viaţa ta de rahat şi de cît de ghinionist eşti tu în ale amorului, cum n-ai avut tu niciodată norocul să întîlneşti pe cineva pe care să-l placi şi care să te mai şi placă. Oricît de idiot pare din exterior, decepţiile create de respingeri nu sînt prea plăcute. În ceea ce priveşte despărţirile, acestea se împart în două categorii – catastrofice şi complet neinteresante. Cele mai palpitante sînt cele catastrofice, cînd oamenii din jurul persoanei care are inima frîntă sînt nevoiţi să suporte tînguirile şi telefoanele de mi-e aşa de dor de iubiiiii, de ce a vrut să ne despărţiiiim??! Spun că-s palpitante pentru că duc la împăcări ulterioare, de cele mai multe ori, însă sfîrşesc, evident, printr-o altă despărţire, mai mult sau mai puţin catastrofică. Dramaticele despărţiri de acest gen sînt mană cerească pentru buticul de la colţul blocului, pentru că adolescenţii, odată trişti, se apucă de mîncat multă îngheţată, ciocolată, se apucă să fumeze serios şi eventual să consume alcool – că vînzătoarea ori chelneriţele din pub-urile din Centrul vechi nu-şi pun problema dacă ai sau nu 18 ani. Despărţirile complet neinteresante sînt cele terminate cu „Te pup, pa-pa!“. Nu sînt deloc complicate, rezultă din relaţii fără sentimente implicate, sînt scurte şi la obiect. Am un prieten care a trecut numai prin genul ăsta de despărţiri şi pare un adolescent fără griji în ceea ce priveşte corazon-ul.

Adolescenţii au inimi mari, iubesc interesant şi nu iubesc la fel de interesant. Iubesc mărunt, iubesc aiurea, iubesc sec sau cu patos. Iubesc evaziv, iubesc în sinea lor. Iubesc ideea de a iubi şi de a fi iubit. E amuzant să-i observi şi să trăieşti înconjurat de iubirea lor, multă rău şi interminabilă.

Mălina Amortoaie are 16 ani, e elevă la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ şi scrie pe www.malli.ro.

Foto: Dragoş Voicu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.
silviu predoiu
Portret de candidat. Silviu Predoiu, de la coordonarea spionilor, la Cotroceni
Silviu Predoiu, general SIE în rezervǎ, și fost șef adjunct al serviciului de informații externe, candidează pentru prezidențialele din acest an. Cariera sa a fost marcată de acuzații legate de fosta Securitate, dar și de controverse privind legăturile cu Rusia.
supa de pleurotus jpg
Supă de pleurotus
Supă de pleurotus este o opțiune sănătoasă și plină de savoare, ideală pentru iubitorii de ciuperci.
banner dieta png
Alin Panc și Vărul Săndel, ritualuri înainte de lansarea comediei „Transilvanian Ninja”. Actorii țin cură de slăbire și vor să fie în formă maximă pe covorul roșu
Actorii Alin Panc și Vărul Săndel sunt “ninjalăii” care aduc în cinematografe, pe data de 6 decembrie, chiar de Moș Nicolae, cea mai tare comedie românească, “Transilvanian Ninja”.