John Lennon și Ceaușescu

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
John Lennon și Ceaușescu jpeg

Copil crescut în perioada ceaușistă, am fost, în mod constant, îndoctrinată, printre altele, cu ideologia luptei pentru pace. „Pacea“, în accepțiunea regimului de atunci, devenise o formă fără fond care nu putea aduce după sine decît reacții alergice. Normal că, tot auzind-o într-un context atît de imoral, nu o mai puteam lua în serios: tot ce ni se „servea“ oficial respingeam și interpretam invers. Pacea, un concept atît de necesar, obligatoriu, aș spune, risca să devină pentru noi, adolescenții anilor ’80, unul dintre cuvintele-sperietoare, gen „vitejia“, „continuitatea“ etc.

Noroc cu Beatles-ii, și în special cu John Lennon. Nu știu ce aș fi devenit fără să-i ascult, fără să-l ascult. Pînă la urmă, tot comunismul ne-a ajutat să-i descoperim: sistemul de învățămînt de atunci fiind deficitar – nu acoperea nevoile elevilor, care, practic, învățau totul într-unul paralel, un soi de homeschooling cu meditatori –, orele de clasă propriu-zise deveniseră superflue. Ca atare, în timpul lor, ca să nu părăsim, totuși, incinta școlii, ieșeam în curte, unde jucam badminton și cîntam din Beatles. Normal, ca să putem lălăi acolo în cunoștință de cauză, trebuia să știm cuvintele.

Așa am dat eu, una, cel puțin (dar sînt convinsă că și destui din colegii mei de atunci) de pacea adevărată. Pacea lui John din „Give Peace a Chance“, din „All You Need Is Love“, dar, mai ales, din preferatul meu, „Imagine“:

„Imagine all the people
Living life in peace...
You may say I’m a dreamer,
But I’m not the only one,
I hope some day you’ll join us,
And the world will live as one.“

Pace de care John însuși nu avut parte pînă la capăt (fiind împușcat, cum bine se știe, pe 8 decembrie 1980). Dar pe care a reușit s-o răspîndească pe termen lung, aș zice, în urma lui. În care eu, una, cred pînă n ziua de azi.

Desigur, pacea nu e numai a lui. Nici numai a mișcării hippie, pe care nu am „prins-o“ direct, dar care continuă să mă fascineze. Nici măcar doar a lui Ghandi, care ne-a învățat multe despre reacțiile nonviolente.

E un mod de a fi despre care învățăm și de la Iisus: „(…) cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce i şi pe celălalt. Celui ce voieşte să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa“ (Matei 5, 38-41). E dorința fiecăruia de a fi în acord cu sine însuși – pacea interioară.

E un mod de a ne raporta, cu înțelegere, toleranță și bunăvoință, la cei din jur, ba chiar de a riposta, în măsura posibilităților. Și e, pînă la urmă, o stare a lucrurilor lumii, opusă, evident, războiului, pe care trebuie să ne străduim s-o păstrăm.

Sînt nenumărate și mult prea diverse felurile în care putem scrie despre pace. Dosarul de față nu-și propune decît să ofere cîteva mostre.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

1 Vistula in Cracovia jpg
Pe urmele unui vechi oraș polonez: Cracovia
Mărturisesc faptul că Polonia ca destinație de vizitat nu mi-a trecut foarte des prin minte. Nu o spun pentru că ar fi existat vreun moment în care aș fi considerat Polonia o țară inferioară din vreun punct de vedere, doar că fiind cumva situată în apropiere de Germania, Cehia, Austria și Ungaria es
motoaccident jpg
Valea râului Bărbat, Munții Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (36) JPG
Călătorie în inima Munțiilor Retezat. Stâna de Râu, poarta de intrare spre unele dintre cele mai spectaculoase trasee din România
La peste 1.400 de metri altitudine, în inima Munților Retezat, se află Stâna de Râu, un colț de natură aproape neatinsă, punct de plecare spre unele dintre cele mai spectaculoase și solicitante trasee din Parcul Național Retezat. Accesibilă la capătul unui drum forestier lung de peste 20 de kilometr
Statele Unite SUA si Europa -FOTO Shutterstock
UE amenință cu tarife uriașe pentru produsele americane, dacă negocierile comerciale cu SUA eșuează
Uniunea Europeană este pregătită să impună tarife suplimentare produselor americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, dacă negocierile comerciale cu SUA nu dau rezultate satisfăcătoare.
mihai leu campionatul national de raliu jpeg
După operație, Mihai Leu n-a părăsit Spitalul Fundeni: „Sunt pregătit să merg până la capăt”
Mihai Leu a fost adus de urgență la Spitalul Fundeni cu elicopterul de la Hunedoara.
halle berry met gala getty jpg
Cele mai decoltate dive de la Met Gala 2025. Halle Berry, fără lenjerie intimă
Luni, 5 mai, a avut loc Met Gala, cel mai important eveniment de modă al anului, la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
alternative jpg
Politici publice bazate pe știință pentru o reglementare eficientă a tutunului
Concepțiile greșite despre nicotină pot duce la politici excesiv de restrictive, care ratează adevărata miză a combaterii fumatului.
Colocviile CNSAS: „Represiunea în Brăila anilor 1980”
Colocviile CNSAS: „Represiunea în Brăila anilor 1980”
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) anunță organizarea celui de-al doilea eveniment din seria de conferințe „Colocviile CNSAS”.
George Simion FOTO Mediafax
George Simion, atac furibund la adresa premierului interimar, Cătălin Predoiu: „Cel mai abuziv dintre miniștri”
Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat despre premierul interimar Cătălin Predoiu, că este „cel mai abuziv dintre miniștri”.