Iubim Occidentul, dar îi urîm regulile

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Iubim Occidentul, dar îi urîm regulile jpeg

De ce există un așa-numit „discurs antioccidental“ în România? Cine sînt ideologii? Cine sînt promotorii? Care este scopul difuzării acestui discurs? Cum funcționează mecanismul creării, diseminării și culegerii roadelor acestor mesaje? Cîteva teze serioase de doctorat pe subiect ar da niște răspunsuri fundamentate științific care ar putea surprinde fenomenul mai ales sociologic: cum sînt afectați receptorii acestui discurs de concepțiile, ideile, argumentele care le sînt prezentate? Și cine și cîți sînt acești receptori? Unde trăiesc ei, la țară, la oraș, în ce regiuni ale patriei, ce studii au, ce venituri? Și tot așa.

Pînă să se cerceteze chestiunea academic, însă, fie și o pagină (cea de față) poate să încerce niște răspunsuri. Și nu chiar singură, ci împreună cu o monitorizare extinsă a acestui tip de discurs în media românești în ultimul an. O monitorizare zilnică (și care continuă pînă în primăvara anului viitor) a celor mai relevante canale media din România și Bulgaria, prestată de către jurnaliști angrenați într‑un proiect al Asociației LINX (asociație fondată de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație).

Mai spectaculos, trebuie spus din capul locului, este mecanismul de răspîndire a mesajelor antieuropene și antiamericane la București (spre deosebire de Sofia, unde piața media este mai degrabă închisă, iar presiunile economice – deși, poate, greu de crezut – mult mai mari decît în România), și la acesta mă voi referi în special.

În peisajul public românesc, iliberalismul – în forma care a luat Ungaria ostatică, de pildă – nu există. În afară de niște închipuiți cărora le vin ridicol tricourile inscripționate cu MAGA și de niște naționaliști pășuniști de mică spre meschină anvergură, suveraniștii români sînt niște personaje derizorii. Iar politicianul român, de la pașopt încoace, este occidental, cel puțin în acte oficiale: pînă și tovarășul Ion Iliescu, disidentul de la Editura Tehnică, a lucrat cot la cot, de la Cotroceni, cu alt fost tovarăș, Adrian Năstase de la Palatul Victoria, să introducă România și în NATO, și în UE. Sigur că, pe patul de moarte, tovarășul Iliescu va îngîna un imn sovietic pe post de rămas-bun, iar tovarășul Năstase va vrea să fie înmormîntat în zidul Kremlinului, dar cît au deținut puterea au jucat, în momentele strategice esențiale, pentru echipa din partea cealaltă a Cortinei de Fier.

Cum au ajuns, totuși, temele impuse de același tovarăș Ion Iliescu în anii ’90 (nu ne vindem țara, străinii sînt răi și vor să ne conducă, amestecul din afară e un atentat la suveranitate etc.) virulent actuale 25 de ani mai tîrziu? Să dăm Cezarului ce e al Cezarului: trendsetter-ul a fost Victor Viorel Ponta și al lui slogan electoral din campania pentru prezidențiale de acum cinci ani, „Mîndri că sîntem români!“. Ideea demonizării străinului (care, în ecuația pontiană, era contracandidatul sas Klaus Iohannis), în mod direct, cît și indirect, prin glorificarea naționalismului de paradă, avea sens în războiul electoral și, mai ales, făcea apel la naționalismul acum latent (insuflat de decenii de propagandă ceaușistă) al unor alegători de peste 50 de ani.

„Îndrăznește să crezi în România!“, sloganul campaniei social-democrate pentru alegerile parlamentare din 2016, a continuat aceeași linie ideologică naționalistă, suveranistă. Tușele de culoare, însă, au fost aduse de Liviu Dragnea, Lia Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae, Petre Daea, Liviu Pop și toți ceilalți abia după cîștigarea alegerilor și mai ales în contextul unei frustrări teribile a președintelui PSD căruia tocmai i se refuzase poziția de premier în virtutea unei prevederi legale care interzicea unui condamnat să ocupe o poziție în Cabinet. Or, cu condamnarea cu suspendare în dosarul referendumului de demitere a președintelui din 2012, Dragnea nu putea decît să privească de pe margine cum un subordonat politic conducea Executivul. Frustrarea s-a transformat în disperare odată cu apariția dosarului cunoscut public sub numele „Protecția copilului“, care-i amenința și șansele candidaturii la prezidențiale. Din acel moment, Dragnea a uzat de toate resursele politice, parlamentare și guvernamentale ale partidului pentru a scăpa de dosarul în lucru și, eventual, chiar de condamnarea în primul dosar. Au urmat, în cascadă, tentative de modificare a legislației, atît prin intermediul Cabinetului (așa a apărut faimoasa Ordonanță de Urgență 13), cît și prin cel al Legislativului. Reacțiile politice, civice și diplomatice au fost covîrșitoare: condamnări pe bandă rulantă ale demersurilor de ciuntire a legislației penale din partea ambasadelor occidentale de la București, dar și din partea liderilor europeni și a unor șefi din administrația americană (plus deja intratele în obișnuiță referiri la lupta anticorupție venite direct de la Casa Albă).

Dirijînd politic statul român, Liviu Dragnea i-a folosit instituțiile ca pe adevărate arme în lupta cu dușmanii închipuiți din exterior: pe unii a încercat să-i îmbuneze, pe alții să-i șantajeze, pe unii – și a, și b. Astfel au apărut demersurile de mutare a ambasadei României din Israel, legea resurselor minerale, ordonanța de urgență referitoare la măsuri fiscale. Orice mișcare a liderului PSD a fost dublată de susținere mediatică intensă din partea unui grup de instituții de presă, cele mai vocale fiind Antena 3 (și sateliții Jurnalul și Lumea Justiției), România TV, Evenimentul zilei, Național, Cotidianul, Q Magazine, Sputnik. Fiecare din acestea, însă, vine cu propriile particularități, dar și cu propriile motivații. Cel mai adesea, este vorba despre lupta comună cu magistrații: Dan Voiculescu, mogulul Antenelor, a fost deja condamnat și a și ispășit o treime din pedeapsa de zece ani într-un dosar, apoi a fost eliberat; Sebastian Ghiță, omul care a renunțat formal la proprietatea România TV, este fugar și și-a găsit imunitate la Belgrad, de unde își instruiește avocații să-l reprezinte în dosare penale aflate în diverse stadii; deținătorul Evenimentului zilei este judecat în cîteva dosare pentru diverse acuzații (într-unul a fost achitat, recent, în primă instanță). În cazul celorlalte, diverse forme de cointeresare joacă un rol important (deținătoarea Q Magazine, de exemplu, potrivit unor date publice, a cîștigat contracte pentru diverse servicii cu instituții de stat). Iar Sputnik se întîmplă să fie foarte interesată natural în discursul antioccidental, așa că preia mesajele de înfierare a Vestului conform fișei postului. Summit-ul UE de la Sibiu din mai a.c., de exemplu, a fost exemplar prin campania de manipulări declanșată de Sputnik și susținută de celelalte media citate, așa cum arată proiectul „Pe urmele fake-news“ al revistei Newsweek România.

În medie, Antena 3 și România TV au, în prime time, audiențe de 3-4 puncte de rating, echivalentul a 300.000-400.000 de persoane, dar această audiență crește substanțial cînd au loc evenimente importante. Evenimentul zilei are o audiență zilnică de aproximativ 400.000 de unici în online. Ce înseamnă aceste cifre? La o prezență la vot de 55-60%, de pildă, ies la urne aproximativ zece milioane de alegători. Practic, în acest caz, un punct de rating echivalează cu 1% din totalul celor care aleg să-și exercite dreptul electoral. Așadar, 3-4 puncte de rating pot echivala cu 3-4% din cei care votează. Cumulat, instituțiile de presă enumerate mai sus pot influența, împreună, aproape 10% din electoratul activ, aproximativ un milion de români. Adică un segment enorm de electorat, care poate face diferența între un președinte ales și un perdant sau între partidul care are majoritate și cel care intră în opoziție. Și, cum datele de audiență arată că publicul majoritar al Antenei 3 și al României TV este peste 50 de ani, adică al unui electorat disciplinat, care iese la vot, putem înțelege miza.

O analiză de impact a audienței mai exactă, însă, trebuie să ia în calcul și cifrele care se înregistrează pe rețelele sociale (Facebook, în special), unde o știre este share-uită, citată, comentată, introdusă în grupuri de utilizatori și, astfel, viralizată. Ce este sigur, însă, este că rețelele sociale cresc, și nu scad audiența. Iar cu cît aceasta este mai mare, se produce un efect de avalanșă: manipulările în număr mare reduc masiv posibilitatea ca știrile tratate neutru, echilibrat, să răzbată pînă la cititor. Mission accomplished.

Cătălin Prisacariu este redactor-șef adjunct al Newsweek România.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

tanara de culoare brasov foto captura jpg
O tânără de culoare a vrut să arate cât de sigură e România și dacă oamenii sunt rasiști. „Asta s-a întâmplat și azi”
Experiența unei vloggerițe de culoare în România a devenit virală pe internet. Tânăra a vrut să descopere România și să afle dacă românii sunt rasiști și a vizitat Bucureștiul și Brașovul.
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Elevii români învață mult, dar degeaba. Cum i-a transformat școala în analfabeți funcțional. Un profesor explică greșelile făcute de sistem
Deși învață foarte mult în timpul școlii, fiind bombardați cu volume impresionante de informații, concepte și teorii, elevii români termină cei 12 ani de studii fără să fi aprofundat mare lucru.
Klaus Iohannis la Consiliul European 13 decembrie 2023 FOTO Presidency jpeg
ANALIZĂ Klaus Iohannis, de zece ani președintele României. Cu ce s-au ales românii după cele două mandate ale sale
De zece ani președinte al României, Klaus Iohannis a fost mai degrabă apreciat pe plan extern, pentru că a reușit să onoreze angajamentele euro-atlantice ale României, însă modul său de comunicare cu românii nu a excelat, ba din contră, consideră specialiștii în politică.
miscarea 4 b jpg
Fără sex, fără întâlniri, fără copii, fără căsătorie: Cum ar putea Mișcarea 4B să schimbe America
Diviziunea de gen a sfâșiat societatea sud-coreeană – și acum aceasta se răspândește și în Statele Unite, scrie Politico.com.
 Louis Jacques Mandé Daguerre foto Wikipedia png
18 noiembrie: Se naște părintele fotografiei, Louis Daguerre și se stinge din viață marea actriță Draga Olteanu-Matei
În ziua de 18 noiembrie s-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, părintele fotografiei, iar mult apreciata actriță Draga Olteanu-Matei s-a stins din viață.
soldati nord coreeni/ FOTO:Facebook
Coreea de Nord, un nou actor în războiul din Ucraina. Kim Jong Un ar putea trimite 100.000 de soldați lui Putin
Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de militari pentru a ajuta Rusia dacă alianța dintre Phenian și Moscova continuă să se consolideze, relatează Bloomberg citnd surse familiare cu evaluările țărilor G20.
shutterstock 2257563879 jpg
Planul lui Trump de a deporta 20 de milioane de migranți, dezvăluit de un apropiat
Expulzarea imigranților ilegali a fost un element central al campaniei electorale a lui Donald Trump, însă detaliile cu privire la modalitatea în care intenționează să-și atingă obiectivul de a deporta până la 20 de milioane de oameni de pe teritoriul SUA au rămas în mare parte necunoscute.
Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.