Inginerul care dirijează uzina

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Inginerul care dirijează uzina jpeg

În 1994, profesorul de mecanică Marin Dorobanţu, de la Universitatea Bucureşti, dădea un interviu la Dilema, într-un Dosar despre intelectualitatea tehnică. Susţinea că rolul inginerilor în comunism nu a fost supralicitat, în comparaţie cu cel al umaniştilor sau al economiştilor. „Intelectualitatea în integralitatea ei a fost subestimată. Aparenţa supralicitării intelectualităţii tehnice rezidă în creşterea spectaculoasă a acesteia din punct de vedere exclusiv numeric.“ 

Cu alte cuvinte, erau mulţi ingineri, dar mulţi erau prost pregătiţi. Profesorul Dorobanţu nu credea în ierarhii între tipurile de intelectuali. Stîrnit să facă o comparaţie între Caragiale şi Saligny, spunea că: „În fond, tot atît de extaziaţi putem rămîne în faţa unui monument semnat de Caragiale, ca şi în faţa podului de la Cernavodă, semnat de Anghel Saligny (...), o operă a unui inginer poate fi studiată cu plăcerea cu care citeşti o poezie. Cu condiţia ca ea să se ridice la acest nivel, iar subiectul să fie avizat.“  

Din cîte îmi amintesc, profesorul mi-a spus şi un alt lucru despre podul de la Cernavodă, ceva ce nu a apărut în interviu (probabil l-am considerat un amănunt prea tehnic). Suprastructura podului – spunea el – ar avea exact forma graficului care reprezintă eforturile la care este supus podul (asta ar fi chiar o adevărată poezie).

Altădată, întîlnindu-mă cu dl Dorobanţu pe stradă (era un domn cu pălărie şi umbrelă), m-a chestionat cu veşnica lui atitudine iscoditor-intelectuală, de cîţi ingineri adevăraţi cred eu că ar fi nevoie într-o uzină. Am ridicat din umeri. „De unul singur“ – mi-a răspuns – „un singur inginer, care să stea într-un loc de unde să asculte întreaga uzină, asemeni unui dirijor. Şi să intervină, să dirijeze, acolo unde i se pare că nu sună bine.“ Restul celor dintr-o uzină – spunea el – ar trebui să fie tehnicieni cu bună pregătire (cel puţin la nivelul mediu al inginerilor scoşi pe bandă rulantă în comunism) şi muncitori.

Profesorul Dorobanţu nu mai e şi nu ştiu nici dacă or mai exista ingineri capabili să conducă singuri o uzină.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

rice dish 1740298 1280 jpg
Risotto alla Milanese cu Grana Padano, o delicatesă cremoasă și aromată. Ce trucuri și ingrediente secrete ascunde rețeta servită la mesele regale. VIDEO
Rețeta de risotto alla Milanese cu Grana Padano a făcut furori pe TikTok, iar gospodinele sunt curioase să o încerce. Este delicioasă, cremoasă și plină de arome.În plus, pentru cei care nu știu, acest preparat este servit la mesele regale.
uefa mafia jpeg
image png
Acesta nu este Mihăiță, e o creație AI. Adevărata poveste a „băiatului” care a emoționat zeci de mii de români
El este Mihăiță, băiatul căruia aproape 40.000 de români i-au dat like, iar 17.000 au distribuit postarea, emoționați de „curajul și demnitatea unui copil sărac din București”. Doar că Mihăiță nu există.
accident pascani jpg
Un microbuz cu 15 persoane s-a răsturnat la ieşirea din Paşcani spre Iaşi. Două femei sunt rănite
Un microbuz cu pasageri s-a răsturnat, duminică după-amiază, la ieşirea din municipiul Paşcani spre Iaşi. Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Două femei cu mai multe traumatisme au fost transportate la spital.
image png
Șeful Administrației Penitenciarelor, înlocuit. Sindicaliștii exultă: „A condus ANP în stil mafiot”
Directorul Administrației Penitenciarelor a fost înlocuit din funcție. Anunțul a fost făcut public chiar de Dan Halchin, într-o postare pe Facebook.
metrorex, foto shutterstock jpg
Explozie pe șantierul Magistralei 6 de metrou, la stația Băneasa. Un muncitor, cetățean străin, a fost rănit
Astăzi, 6 aprilie 2025, o explozie s-a produs pe șantierul Magistralei 6 de metrou, la stația Băneasa. Un muncitor, în vârstă de 26 de ani, cetățean străin, a fost rănit.
Nike Logo magazin shutterstock 2143887781 jpg
Prețurile la haine și încălțăminte ar putea crește semnificativ în SUA, după noile tarife impuse de Trump
Americanii ar putea plăti mult mai mult pentru haine și încălțăminte, dacă noile tarife comerciale propuse de administrația Trump vor intra în vigoare conform planului.
frații tate jpeg
Procurorul din dosarul fraților Tate, propus pentru a fi avansat în conducerea DIICOT
Petrică Cezar Profira ar putea ajunge șef de serviciu în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) dacă Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va aproba propunerea.
manastirea antim bucuresti foto denis grigorescu jpeg
Mănăstirea din România care ascunde o poveste impresionantă. Cum a fost salvată de la demolare
Mănăstirea Antim se află la doar câteva sute de metri de Piața Constituției din Capitală și este o construcție arhitectonică spectaculoasă. Mai mult, aceasta este una dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din România.