În rol de poet

Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
În rol de poet jpeg

Cele treizeci şi patru poeme ale lui Toma Caragiu recuperate postum de Ion Cocora în 1979 vorbesc despre adevăr, moarte, viaţă, înviere, sensul existenţei şi alte chestiuni asemenea, toate la fel de grave şi de urgente. Aşa încît, nu încape nici o îndoială: ca toţi comicii geniali care se întîmplă să dea în doaga literaturii, şi Toma Caragiu era excesiv de serios, de grav, de atras de profundităţi şi esenţe ultimissime. Ca şi cînd capacitatea de a stîrni rîsul din orice şi oricînd ar fi o artă minoră, o însuşire diminuantă, care s-ar cere imediat compensată şi contrabalansată printr-o poză gravă, dramatică, ba chiar tragică la nevoie – care să arate că actorul de comedie poate fi şi un actor serios.

(Inutil să mai insist aici că, de fapt, seriozitatea actorului de comedie se vede tocmai în exersarea acestei capacităţi, îndeajuns de îngrijorătoare, de a te putea face să rîzi oricînd şi din orice.)

Prin urmare, Toma Caragiu urmăreşte,

să demonstreze că e un artist serios, nu ca pîrlitul acela de actor de comedie, fie el oricît de genial; şi atunci vorbeşte cu obstinaţie numai şi numai despre chestiunile gravissime înşirate mai sus. (Trebuie menţionat, totuşi, că actorul nu-şi voia poezia publicată, se jena să vorbească despre faptul că scrie pe ascuns poezie.) În fond, el îşi joacă rolul de poet grav cu aceeaşi încrîncenare cu care îşi joacă rolurile de comedie; ceea ce îi lipseşte în literatură nu e atît talentul (pe care cred că îl avea), cît intuiţia artistică în sine. Dacă în teatru simţea perfect ce are de făcut, nu intuia în schimb încotro merge poezia – retoric, tematic, stilistic, el e un reciclator al interbelicului, cu unele contaminări pasagere din poezia lui Nichita Stănescu. În teatru avea auz absolut pentru naturaleţe, spontaneitate, pentru ţesutul uman concret; cum însă modernitatea avea oroare de exact aceste lucruri (nu cerea Mallarmé să alungăm căldura animală din poezie?), Toma Caragiu crede necesar să îşi cenzureze auzul absolut – şi să scrie despre Marile Teme ale poeziei moderne. 

În consecinţă, joacă rolul de poet aşa cum îl crede el adecvat; ghinionul lui e, însă, că scenariul pentru acest tip de poet e contemporan cu filmul mut. E nu

ci de-a dreptul

. Foarte rar, în unele poeme se întîmplă ca seriozitatea asta oraculară şi transcendentă să se fisureze – iar de dincolo de versuri să ne facă brusc cu ochiul comicul pe care-l iubim atît. Ca, de pildă, în acest final de poem: „marea platformă a întîlnirii / unde trăiesc mii de cîntece de năier / acolo aproape de cer / sus / de unde urcînd din adîncuri / te văd proiectată / pe fundalul constelaţiilor / rîzînd, plîngînd / sau fumînd mărăşeşti“. Genul acesta de finaluri cu poantă comică umanizează din cînd în cînd (rar de tot, însă) textele declamative şi oraculare ale lui Toma Caragiu.

Căruia, repet, nu talentul îi lipsea – controlul lingvistic e excelent, o anumită gradaţie actoricească a poemelor e şi ea bine supravegheată, textele lui au, adică, certe calităţi literare. Iar ca documente ale unui anume tip de umanitate, sînt extrem de preţioase. Pentru a face însă poezie cu adevărat bună, îi lipsea ceea ce Gide numea „buna intuiţie a propriilor resurse“. Infailibilă în teatru, i-a lipsit în poezie.

, Toma Caragiu n-are încotro: strict onorabil ca poet, trebuie să se mulţumească să fie extraordinar numai ca actor. Ceea ce el, cu luciditatea lui de artist mare, a ştiut de fapt foarte bine, atunci cînd a ales ca poemele acestea, azi publice împotriva voinţei lui, să fie doar de uz personal.  

: 4 A.M. – Cantosuri domestice,

Foto: arhiva Teatrului „L.S. Bulandra“ din Bucureşti

Poem de Toma Caragiu

Capul meu 

este foarte mare,

mai mare decît jumătatea

neluminată a lunii,

Cap de tîmpit

şi încîlcit 

e vina mea

şi a lipsei de lumină

ar trebui să-l tai

pentru cătva timp

(mai zice soacra că sîntem nebuni)

măcar pănă la primăvară,

ca să mă pot odihni,

crede-mă,

scap de povară,

nu-l mai pot duce

mă plîng,

ca Isus

pe cruce

atîrnă rău

o vede orişicine

şi mi-e ruşine,

şi-ţi jur mamă,

îţi jur că-l tai

cu toporul

că nimic nu e mai uşor

de spus ca adevărul

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

diana roman instagram jpg
Florin Zamfirescu a devenit bunic! Nora lui, Diana Roman, a născut o fetiță
Bucurie mare în familia actorului Florin Zamfirescu! Diana Roman, actrița și soția lui Vlad Zamfirescu, a adus pe lume o fetiță. Este primul copil al cuplului, iar pentru Vlad, în vârstă de 51 de ani, este al treilea, având doi copii dintr-o căsătorie anterioară.
George Simion FOTO Mediafax
Cine este prima persoană pe care o va suna George Simion dacă ajunge președinte: „Bănuiesc că nu e vorba de soție sau de mamă”
Liderul AUR, George Simion, a dezvăluit cine este prima persoană pe care o va suna, dacă va câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale din data 18 mai 2025.
merz jpg
Washingtonul îl sabotează pe Frietrich Merz, dinainte ca acesta să ajungă cancelar al Germaniei
Friedrich Merz a devenit marți noul cancelar al Germaniei, dar își începe mandatul într-o poziție vulnerabilă, subminat atât de extrema dreaptă internă, cât și de sprijinul deschis al Administrației Trump pentru adversarii săi politici.
andrei caramitru
Andrei Caramitru: „Urmează două săptămâni de haos” din cauza creșterii cursului valutar și scăderii burselor
Economistul Andrei Caramitru avertizează că România se confruntă cu un „șoc economic masiv”, evidențiind instabilitatea financiară accentuată de deprecierea leului și scăderea burselor.
Eugen Rădulescu Foto Facebook   pagina personală jpg
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
Eugen Rădulescu, consilier în cadrul BNR și fost bancher, a reacționat dur după ce Adrian Câciu, fost ministru de Finanțe, a dat vina pe cei care l-au votat pe Nicușor Dan pentru deprecierea leului.
Sascha Huber heute webp
100 de ore în întuneric total. Influencer, îngropat de viu pentru un experiment
Sascha Huber, cunoscut influencer de fitness în vârstă de 32 de ani, ia parte la un experiment radical: să petreacă 100 de ore îngropat sub pământ, fără lumină, cu resurse limitate și complet izolat de lume. Experiența face parte din noul serial-documentar „Deep Down – The Buried”, lansat de platfor
nicusor dan vs george simion 2   foto colaj FB jpg
Nicușor Dan acceptă provocarea lui George Simion de a participa la dezbateri: „Există o discuție între staff-uri. Fără discuție, vom merge”
Nicușor Dan, candidatul independent calificat în turul doi al alegerile prezidențiale, a declarat marți, 6 mai, într-o conferință de presă, că va participa la dezbateri electorale cu George Simion, contracandidatul său, după ce liderul AUR a lansat o propunere în acest sens.
p 7 Gaza WC jpg
Ministrul israelian de finanțe spune că Gaza va fi complet distrusă. Ofensiva israeliană, relansată sub numele de cod „Carele lui Ghedeon”
Ministrul israelian de finanțe, de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a făcut această declarație în timpul unui discurs la o conferință din așezarea ocupată Ofra din Cisiordania, relatează The Guardian.
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
Câți candidați din România au câștigat alegerile prezidențiale după ce au fost pe locul doi în primul tur?
Turul doi al alegerilor prezidențiale urmează să aibă loc pe data de 18 mai, când George Simion și Nicușor Dan vor încerca să câtșige cursa pentru poziția de președinte.