În căutarea eleganţei

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie ÔÇô 6 martie 2019
În căutarea eleganţei jpeg

Caut pe Internet cuv├«ntul ÔÇ×elegan┼ú─âÔÇť. Primele rezultate s├«nt articole ┼či ┼čtiri despre cum s─â fii o persoan─â elegant─â, arta de a tr─âi cu elegan┼ú─â ┼či c├«teva articole despre vestimenta┼úie. Sigur, defini┼úiile ┼či citatele celebre s├«nt la locul lor. Sfaturi, pa┼či de urmat, trucuri de aplicat, care mai de care ne arat─â cum elegan┼úa vine din interior, iar pentru ob┼úinerea ei avem nevoie de comportament ┼či atitudine potrivite. Bine-bine, de defini┼úii nu ducem lips─â, dar care s├«nt oamenii elegan┼úi?

├Än ultima lun─â, c├«nd am avut ocazia, am ├«ntrebat persoanele din jurul meu despre elegan┼ú─â ┼či despre persoane pe care le considerau a┼ča. ÔÇ×Ce ├«nseamn─â elegan┼úa pentru tine?ÔÇť, ├«l ├«ntreb pe unul dintre colegii mei. ÔÇ×E greu de spus, depinde de fiecare ┼či nu-mi vine acum o persoan─â ├«n minteÔÇť, r─âspunde el, c├«nd insistam s─â ├«mi dea un exemplu de persoan─â elegant─â. Una dintre colege ┼či-a amintit, dup─â un timp, de cineva cu care a lucrat ├«n trecut. Poveste┼čte despre ea cum, dincolo de hainele elegante, era o doamn─â foarte natural─â ┼či politicoas─â.

Le ├«ntreb pe prietenele mele dac─â ┼čtiu persoane elegante. Dup─â un timp de g├«ndire, una dintre ele reac┼úioneaz─â ┼či propune pe bunica unei cuno┼čtin┼úe comune. ÔÇ×E mai elegant─â ca regina Angliei!ÔÇť, spune ea. ÔÇ×M─âi, dar persoane mai tinere ┼čti┼úi?ÔÇť Ana ne arat─â mai multe fotografii cu o coleg─â foarte frumoas─â, de 33 de ani, ├«mbr─âcat─â ┼čic, despre care spune c─â este ÔÇ×unic─âÔÇť: vesel─â, bl├«nd─â ┼či mereu ├«n aten┼úia tuturor. Dup─â a┼ča o descriere, reticen┼úa se spulber─â ┼či o consider ├«ncadrat─â ├«n categoria persoanelor elegante.

Aproape fiecare dintre persoanele ├«ntrebate a avut nevoie de c├«teva minute de g├«ndire ┼či a povestit mai mult despre persoane de la serviciu dec├«t din via┼úa personal─â. Marea majoritate au dat exemple de persoane trecute de prima tinere┼úe, chiar ├«n v├«rst─â.

Dar unde s├«nt tinerii elegan┼úi? Postez pe pagina mea de Facebook ┼či ├«n grupul unor studen┼úi de la Facultatea de Litere din Universitatea Bucure┼čti. A┼čadar, caut persoane elegante pe care s─â le descriu ├«ntr-un articol pe tema asta. Printre primele reac┼úii, o fost─â student─â de la Jurnalism ┼či Comunicare. Flavia are p├«n─â ├«n 30 de ani ┼či o admir─â pe Andreea Lupescu. Am ├«ntrebat-o ce ├«i place la ea mai mult: ÔÇ×Toat─â ├«nf─â╚Ťi╚Öarea ei, nu e vorba doar de cum se ├«mbrac─â, de╚Öi mi e tare greu s─â mi-o amintesc ├«n pantaloni, pentru c─â nu arat─â tot timpul gata de bal, ci foarte mult alura ei. Cred c─â e o combina╚Ťie de multe elemente mici pe care le consider de referin╚Ť─â pentru elegan╚Ť─â. Liniile fe╚Ťei ei m─â fac s─â m─â g├«ndesc la portrete de domni╚Ťe, iar coafurile pe care le alege completeaz─â senza╚Ťia. Alegerile ei neconven╚Ťionale (p─ârul verde, un ghiozd─ânel copil─âresc cu poveste, aerul hipsteresc contemporan) nu se ciocnesc deloc cu un little black dress, ci formeaz─â ├«mpreun─â un element nou. A╚Öa o v─âd pe ea, cu totul, un condiment ├«ntr-un preparat clasic.ÔÇť

Elegan┼úa are o nou─â form─â pentru tine, conchid eu. ÔÇ×Pe l├«ng─â aspectul fizic, e toat─â fluen╚Ťa atitudinii ei. Un z├«mbet de zile mari, privirile ╚Öi pozi╚Ťia corpului c├«nd interac╚Ťioneaz─â cu oamenii arat─â c─â ascult─â interesat─â, ├«ntotdeauna are ceva de zis pe subiect, nu d─â s─â fug─â din conversa╚Ťie. Nu st─â ╚Ťeap─ân─â, dar e st─âp├«n─â pe corpul ei, nu pare niciodat─â obosit─â, chiar dac─â zice c─â e, pentru c─â e feminin─âÔÇť, adaug─â Flavia. Recunoa┼čte c─â ├«i este ┼či ei greu s─â o descrie (de┼či descrierea ei a fost foarte complet─â, ├«n opinia mea) ┼či s─â pun─â degetul pe lucruri anume.

Am ├«ntrebat-o pe Flavia dac─â ┼čtie o persoan─â care nu este vedet─â, pe care o consider─â elegant─â. ÔÇ×A┼č vrea s─â mai fie ├«n via┼ú─âÔÇŽÔÇť, spune ea. Adev─ârul e c─â ┼či eu. Exemple de persoane ├«n v├«rst─â sau care nu mai tr─âiesc a┼č avea destule. ÔÇ×E un tipÔÇŽ cred c─â e manager de bar. L-am v─âzut la evenimente la Arenele Romane, ├«ntre toate lan╚Ťurile la blugi, era el, la c─âma╚Ö─â ╚Öi vest─â, preg─âtea b─âuturi. Avea ├«n jur de 30 de ani. C─ârare pe o parte, m├«necile suflecate corespunz─âtor, pantofi cu ╚Öiret, tot.ÔÇť Cumva mai clasic, ├«ns─â ├«ntr-un mediu cu totul ┼či cu totul diferit, iar pentru Flavia a ├«ntruchipat modelul elegan┼úei masculine.

Dana, o amic─â oengist─â, comenteaz─â: ÔÇ×M─â g├«ndeam c─â persoanele elegante s├«nt at├«t de discrete ├«nc├«t e greu s─â nume┼čti una imediat. Prima persoan─â care ├«mi apare este Marina Sturdza, dar din p─âcate nu mai este printre noi. Apoi Ileana Vulpescu, Clotilde Armand, Oana PelleaÔÇŽ Eu nu prea reu┼česc s─â separ elegan┼úa vestimentar─â de educa┼úie, intelect ┼či prezen┼úa social─â.ÔÇť S─â ne fie greu s─â remarc─âm elegan┼úa? La asta nu m-am g├«ndit p├«n─â acum.

Anca, o fost─â coleg─â de serviciu, ├«mi recomand─â un cuplu de prieteni, Marius ┼či so┼úia lui. Dar din ce motiv ├«i consideri elegan┼úi? ÔÇô ├«ntreb eu. ÔÇ×Elegan┼úa e un soi de atitudine, nu ┼úine doar de haine. Presupune o doz─â de bun-gust, bun-sim╚Ť, frumuse╚Ťe, potrivire cu ocazia, lips─â de striden╚Ť─â ╚Öi totu╚Öi frumuse╚Ťe care sare ├«n ochi. Tinerii ace╚Ötia asta ├«mi inspir─â. ╚śi au o anume tangen┼ú─â ╚Öi cu lumea aceasta a styling-ului vestimentar. Dac─â te ui╚Ťi ├«n pozele lor, ies in eviden╚Ť─â ├«ntr-un fel frumos. Care poate inspiraÔÇŽ s├«nt ┼či moderni, ┼či elegan┼úi, de cur├«nd ┼či p─ârin┼úiÔÇť, adaug─â Anca. Are 42 de ani ┼či lucreaz─â la un importator de ├«mbr─âc─âminte rom├ón. Modern ├«nseamn─â mai pu┼úin elegant? ÔÇô ├«ntreb eu. ÔÇ×Oooo, da! Dup─â p─ârerea mea. Pentru c─â e strident, pentru c─â ├«mi inspir─â goan─â ╚Öi superficialitate de multe ori. Materialele nu au calitatea de odinioar─â, spre exemplu. S├«nt multe de zis, tendin┼úa consumerist─â a comer╚Ťului, lipsa de etic─â, de grij─â pentru mediu. E un ├«ntreg lan╚ŤÔÇť, care ├«nc─âtu┼čeaz─â elegan┼úa, din ce ├«n┼úeleg eu de la Anca.

Printre multele recomand─âri de vedete pe care le-am primit, marea majoritate doamne, vin ┼či c├«teva post─âri de conturi de Instagram ale unor bloggeri┼úe ┼či vloggeri┼úe de lifestyle ┼či fashion. Chiar m─â ├«ntrebam de unde s─â pornesc ├«n direc┼úia asta. Mi-au atras aten┼úia canalul de YouTube ┼či contul de Instagram ale Andreei Balaban. Dincolo de faptul c─â are peste 300.000 de persoane ├«nscrise la canalul de YouTube ┼či aproape 170.000 de persoane care ├«i urm─âresc post─ârile pe Instagram, se remarc─â prin stilul retro-elegant. ├Än fine, nu s├«nt o expert─â ├«n mod─â, iar aceasta nu este o alegere documentat─â, dar post─ârile ei despre stil vestimentar par urm─ârite, iar mie mi-au pl─âcut.

ÔÇ×Noi identific─âm elegan┼úa ┼či ├«n raport cu rezisten┼úa ├«n timp. C─âut─âm o femeie care e elegant─â nu doar c├«nd e t├«n─âr─â. Tinere┼úea omului r─âm├«ne pe chip, de┼či are riduri, dar are o tinere┼úe pe fa┼ú─â. ├Än momentul ├«n care omul e matur ┼či ┼či-a p─âstrat o tinere┼úe pe chip, atunci se poate spune c─â ┼či-a p─âstrat elegan┼úaÔÇť, spune Mihaela, o alt─â cuno┼čtin┼ú─â oengist─â. Recomandarea Mihaelei a fost Ligia Cosoi, mama Laurei Cosoi, care este fost─â profesoar─â de dans ┼či nelipsit─â de la ac┼úiunile caritabile. ÔÇ×E o persoan─â frumoas─â realmente, nu doar la chip. Nu are o not─â fals─â, este extrem de natural─â ┼či se ├«mbrac─â u┼čor atipic, o anumit─â elegan┼ú─âÔÇŽ pe ea hainele stau altfel, e un anumit stil. ┼×i e foarte deschis─â ca persoan─âÔÇť, adaug─â Mihaela.

De aceea, probabil, ┼či pentru mine, exemplul de elegan┼ú─â vine de la profesorul de comunicare din facultate. Avea peste 60 de ani c├«nd l-am cunoscut, ├«ns─â privirea lui inspira o curiozitate tinereasc─â. Avea un aspect pl─âcut, ├«ngrijit, boem, aproape de fiecare dat─â ├«mbr─âcat la costum. Cu un fular lung, aruncat ├«n jurul g├«tului, ┼či basc asortat. La cursurile lui nu m─â plictiseam niciodat─â. Preda foarte pu┼úin, spre deloc, ┼či ne d─âdea tot felul de exemple despre comunicarea personal─â ┼či nu numai. C├«nd se sup─âra devenea foarte direct, ├«ns─â niciodat─â abrupt sau agresiv. Avea o statur─â solid─â, mergea tot timpul drept ┼či f─âcea mi┼čc─âri care nu deranjau niciodat─â. Pictor, poet, prozator, profesorul Anghel ┼čtia s─â construiasc─â pe cuno┼čtin┼úele ┼či experien┼úa fiec─âruia. Din p─âcate, nu mai tr─âie┼čte, mi-a r─âmas ├«n minte ├«ns─â stilul lui foarte original ┼či constructiv.

Unul dintre studen┼úii la Litere din grupul de Facebook ├«mi r─âspunde ┼či el la ├«ntreb─âri. Pentru el, elegan╚Ťa reprezint─â ÔÇ×aspectul care intrig─â mai degrab─â dec├«t provoac─â. Cele dou─â s├«nt confundate uneori. ├Äntre elegant ╚Öi altceva e ca ├«ntre puncte, puncte ╚Öi punctÔÇť ÔÇô comenteaz─â, r├«z├«nd. Are ├«n jur de 25 de ani, iar eu m─â ├«ntreb: s├«ntem oare nostalgici dup─â elegan╚Ťa pierdut─â sau, pur ╚Öi simplu, nu mai vedem noua elegan╚Ť─â? 

Vera Ularu este specialistă în comunicare.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.