„Gestionarea anxietății este un proces continuu” - interviu cu psihologul Zenobia NICULIȚĂ

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
„Gestionarea anxietății este un proces continuu”   interviu cu psihologul Zenobia NICULIȚĂ jpeg

Ce sînt spaimele în spectrul emoțional și cît de tare ne condiționează viețile?

Spaima este denumirea populară pentru frică, una dintre emoțiile primare cu care este dotat nu numai creierul nostru, ci și al tuturor animalelor care posedă un sistem nervos suficient de dezvoltat. Frica are un rol adaptativ esențial pentru că apare în urma unei evaluări rapide a pericolului, în care creierul ne spune că nu ne putem lupta și este nevoie să ne îndepărtăm cît de repede putem. Frica poate face diferența dintre viață și moarte în fața unui tigru care pîndește un băștinaș dintr-un trib din savană, sau în lumina farurilor unui autoturism care vine cu viteză pe un bulevard dintr-o metropolă.

În mod obișnuit, frica este răspunsul emoțional la un pericol prezent, care este evaluat ca fiind prea mare pentru a ne putea lupta cu el. În plus, noi, oamenii, putem anticipa pericolul, ceea ce activează frica proiectată în viitor. Acest complex de frică și îngrijorare se numește anxietate. Este ceea ce trăim atunci cînd ne așteptăm să apară un pericol pe care nu îl putem învinge cu ușurință.

Există oameni mai anxioși și alții mai puțin, dar există și momente în care aceleași spaime ne cuprind pe toți. Se poate vorbi de spaime globalizate?

Pe de o parte, există frici universale, înscrise în răspunsul organismului fiecărui om la pericole care ne amenință supraviețuirea: teama de animale agresive, de înălțimi, de cutremure, tsunami, uragane sau alte calamități. Cu toții le simțim și încercăm să le evităm sau să le prevenim. Experiențele noastre similare și instinctele moștenite ne fac să simțim și să reacționăm destul de similar în fața amenințărilor.

Pe de altă parte, sîntem ființe sociale, ne bazăm unii pe ceilalți și extragem indicii cu privire la pericole nu doar din mediul înconjurător, ci și din comportamentul celorlalți. Astfel apar fenomene de panică în masă, în care emoțiile tuturor sînt exacerbate de răspunsurile celorlalți. La fenomene globale putem avea panici globale.

Poate fi percepută o diferență de intensitate între spaime și frici?

În ceea ce privește intensitatea, emoțiile din registrul fricii pot varia de la o teamă difuză la fobie (o frică focalizată), pînă la formele acute de panică (atacul de panică fiind o frică foarte intensă, care copleșește sistemul nervos și antrenează răspunsuri paroxistice ale organismului (senzația acută de sufocare, vedere de tip tunel, tahicardie, dureri în piept), care îi creează persoanei iluzia că moare. Intensitatea emoției depinde atît de stimul (un cîine mic care latră ne va speria mai puțin decît un ciobănesc mioritic). cît și de factori subiectivi. Unii dintre noi sîntem mai reactivi la frică și anxietate, atît din cauze genetice. cît și datorită situațiilor din trecutul personal care ne-au învățat care sînt pericolele și cum le putem face față.

Cînd vine vorba de gestionarea lor, cît de diferiți sîntem și reacționăm?

În mod obișnuit, în repertoriul oricărui om există trei răspunsuri posibile la orice emoție, deci și la frică: fuga, lupta și înghețul. Dacă pericolul perceput este prea mare pentru a putea fi învins, atunci fuga este răspunsul activat. Dacă pericolul este considerat a fi suficient de mic încît să poată fi înlăturat, creierul nostru activează răspunsul de luptă. Dacă nu putem estima cît de mare sau mic este pericolul sau dacă celelalte două răspunsuri nu pot fi activate, atunci apare reacția de îngheț, un răspuns al organismului în care toate acțiunile sînt blocate. Cînd trăim anxietate, care presupune experimentarea fricii în anticiparea pericolului, răspunsul de fugă devine evitare, lupta se transformă în hipervigilență și hipercontrol, iar răspunsul de îngheț devine blocaj. În funcție de predispozițiile temperamentale, de modelele adulților cu care am trăit și de experiențele personale cu pericolul, fiecare dintre noi devine, în timp, specializat pe unul dintre răspunsuri. Astfel, unii dintre noi evităm cît de mult putem situațiile care ne-ar confrunta cu pericolul anticipat, alții verificăm și controlăm toate acțiunile și condițiile care ar putea preveni apariția pericolului, iar unii rămînem blocați de intensitatea emoțiilor.

Toate aceste răspunsuri la anxietate devin și strategii de a-i face față, cu beneficii și costuri pe măsură. Cu cît activăm mai frecvent și mai intens unul dintre aceste răspunsuri, cu atît costurile lui se măresc. Atunci cînd evităm în mod repetat situațiile care ne-ar putea aduce pericolul anticipat mai aproape, ajungem să evităm și munca, relațiile sau acele părți ale vieții care ne împlinesc. Atunci cînd sîntem hipervigilenți, consumăm o energie enormă pentru a verifica toate potențialele pericole și, astfel, ne rămîne prea puțin pentru a ne odihni sau a menține relații armonioase.

Cum să ne îmblînzim spaimele?

Frica sau anxietatea, ca emoții, sînt sisteme de semnalizare ale organismului, extrem de folositoare pentru adaptarea și supraviețuirea fiecăruia dintre noi. Drept urmare, nu este de folos să încercăm să scăpăm de ele sau să „trecem peste” ele. Obiectivul sănătos este să le „îmblînzim”, să le gestionăm astfel încît să putem funcționa cît mai bine.

Emoțiile intense, paroxistice se gestionează lăsînd corpul să le trăiască și să le exprime, pentru ca apoi, prin mișcare fizică, conectare cu ceilalți, atingere umană afectuoasă, exprimare artistică, să încheiem procesul și să revenim la starea de siguranță.

Gestionarea anxietății este un proces continuu, pentru care uneori avem nevoie de ajutor. Avem nevoie să înțelegem cum funcționează convingerile, tiparele de gîndire și schemele cognitive care activează și mențin anxietatea, pentru a putea flexibiliza și regla procesele care produc îngrijorarea (latura cognitivă a anxietății). De asemenea, exersarea unor metode somatice de relaxare și reglare emoțională este o componentă foarte importantă în gestionarea anxietății.

După pandemie a venit o altă spaimă la rînd, cea de război, de nenorocire, de ceea ce urmează. Sîntem mai vulnerabili datorită acestei cronologii istorice?

Fiecare calamitate ne învață că pericolul de care ne temeam este mai probabil decît am crezut. Drept urmare, sistemul nostru de semnalizare devine mai sensibil. Dar ceea ce ne vulnerabilizează este trauma datorată acestor evenimente. Atunci cînd nu ne putem lupta cu pericolul și nici nu-l putem evita, sistemul natural de alarmă al organismului este afectat. Anxietatea se instalează generalizat, atît la nivel individual, cît și la nivel de comunitate și societate. Populații întregi suferă de traume colective datorate calamităților de care nu s-au putut proteja. Aceste traume se transmit transgenerațional, astfel că sîntem afectați nu doar de cele care ni s-au întîmplat, ci și de spaimele părinților și bunicilor noștri.

Copiii moștenesc spaimele părinților? Cît îi protejăm și cît îi prevenim cînd, istoric, momentele sînt delicate?

Copiii moștenesc temperamente și predispoziții către anxietate, dar comportamentele părinților, felul în care aceștia reacționează la pericol și acțiunile lor directe sînt cele care întăresc sau activează aceste predispoziții atunci cînd condițiile de mediu sînt nefavorabile. Oricît de mult ne-am dori, scenariul din filmul La vita è bella nu este posibil. Atunci cînd războiul, suferința, boala sînt parte din lumea în care trăim, copiii noștri se vor confrunta cu ele. Desigur că vom lua toate măsurile necesare pentru a-i proteja fizic, dar nu-i putem ține cu totul izolați de lumea înconjurătoare. Și atunci ei au nevoie de la noi de explicații simple, adecvate vîrstei lor, și de modele sănătoase de gestionare a anxietății. Cu cît noi sîntem capabili să menținem o rutină sănătoasă, să ne ocupăm de corpul, munca, relațiile noastre în mod echilibrat, pe rînd, cu atît le oferim și copiilor noștri instrumentele necesare pentru a face față propriei anxietăți. De asemenea, conversațiile oneste cu privire la ceea ce se întîmplă, lucrurile de care ne e teamă, variantele de rezervă pe care le putem pregăti fac parte din educația pe care le-o putem oferi copiilor noștri în condițiile în care lumea pentru care îi creștem se schimbă iremediabil și anxiogen.

Există un proverb, ușor cinic: „Frica păzește bostănăria”. Are o justificare în plan psihologic?

Da, proverbul are un corespondent clar în plan psihologic, deoarece anxietatea este, în primul rînd, un complex cognitiv-emoțional menit să ne ajute să supraviețuim și să ne adaptăm. Persoanele anxioase sînt prevăzătoare, meticuloase, analitice. Ele sînt capabile să anticipeze consecințele complexe ale unor fenomene sau situații, chiar înainte ca acestea să se întîmple. Anxietatea ne face pe toți să fim precauți și să luăm măsuri pentru a ne proteja. Partea dăunătoare a anxietății apare atunci cînd intensitatea ei este atît de mare încît ne afectează funcționarea în alte aspecte ale vieții. Atunci cînd sîntem copleșiți de anxietate, nu mai sîntem capabili să luăm cele mai bune decizii, inclusiv în ceea ce privește pericolul pe care îl anticipăm.

Cum găsim resurse să mergem mai departe într-o lume care are o capacitate incredibilă de a genera spaime noi?

Atunci cînd în jurul nostru fenomenele sociale, medicale și calamitățile naturale par să ne aducă un șir interminabil de pericole, avem nevoie de resurse interioare, dar și relaționale pentru a merge mai departe. Pentru a nu fi copleșiți de anxietate și a nu cădea pradă fricilor generalizate, avem nevoie să ne îngrijim cu disciplină și să ne conectăm cu oamenii care ne ajută să ne simțim în siguranță. Mintea noastră este, în sine, o resursă extraordinară, dar mințile noastre conectate în relații semnificative sînt cele care ne-au adus pînă aici. Atunci cînd ne sprijinim unii pe ceilalți devenim mult mai capabili să facem față propriilor anxietăți și lupta noastră pentru supraviețuire capătă o dimensiune superioară, plină de sens, în care (parafrazîndu-l pe Viktor Frankl) putem decide, ca ultimă libertate, care ne va fi atitudinea față de ceea ce ne amenință.

interviu realizat de Ana Maria SANDU

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
Se întâmplă la Aeroportul din Iaşi. Cozi infernale de maşini şi oameni care fug pe stradă şi prin pădure VIDEO
Drumul către Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit un adevărat coşmar pentru cei care încearcă să ajungă la aerogară. Trecerea la orarul de vară a complicat foarte tare situaţia, iar traficul rutier este vizibil îngreunat.
image
Curiosul caz al unei ucrainence i-a împărțit pe români. „Dar ucrainenii plini de bănet de pe aici de ce nu-și ajută compatrioții?“
O refugiată din Ucraina a solicitat ajutoare pe Facebook. Femeia spune că are nevoie de bani, mâncare, produse de igienă și de scutece, dar oamenii spun că ea acceptă să comunice doar cu cei care îi dau bani.
image
Prețurile la noul aquapark al Timișoarei, piperate pentru mulți. „E mai ieftin la Mako și Gyula”
Noul aquapark din Timișoara, care poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria, va fi deschis vineri, în 31 martie 2023. Au fost afișate și prețurile de bilete.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.