Formidabila armă biologică

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Formidabila armă biologică jpeg

Povestea care urmează ar fi putut fi un subiect-bombă. Un lung şir de ştiri desfăşurate pe parcursul mai multor ani. Nenumărate emisiuni, articole, studii, cercetări, lucrări de licenţă, de doctorat. Povestea asta ar fi putut ţine prima pagină, mult şi bine. N-a fost să fie aşa. Bun, ştiu, vă repeziţi la mine, nici nu mă lăsaţi să respir...

– Care bombă, domnule? Ce ştire? Ce subiect de cercetare şi alte alea? Ce e cu titlul ăsta gonflat? Ce armă biologică? Desluşeşte chestia rapid, nene, că dăm pagina mai departe.

– Evident că zic îndată, n-am nici un interes să-mi pierd orice muşteriu ajuns pînă aici.

– Scurt, stimabile, scurt!

– OK, am pus un titlu care ar putea să vă reţină un pic, dar e dovadă de respect pentru clientul care trece pe la taraba la care lucrez. Iar acum, dacă tot v-aţi oprit, uitaţi cum stă chestia. Titlul nu e fonfleu. Adică nu e o păcăleală pentru cititorii de tabloide sau pentru cei care rezolvă rebusuri. Dînşii nu prea trec pe aici. E pe bune. Doar că e un pic dus spre metaforă. Asta-i toată chestia. Dar o să vă prindeţi imediat. Luaţi loc, vă rog.  

* * *

Aş fi putut să încep cu un titlu mult mai tare. Ceva de genul: „Nişte zeci de milioane de dolari pe care nu-i băgăm în seamă“. Şi aici nu era nici un firicel de metaforă. Nici o aducere din condei, ci purul adevăr. Un munte de bani, pe care nu-i vedem pentru că ochiul nostru nu e antrenat să vadă aşa ceva. Însă nu banii contează, în primul rînd, în povestea noastră. Mă rog, de fapt, contează, dar nu acolo vreau să ajungem. Metafora din titlu vine dintr-o perspectivă sublimă asupra armei biologice. Vă rog să acceptaţi că ar putea exista un asemenea punct de vedere.

Vine cineva care vrea să facă bine cu tot dinadinsul. Alege o ţară. Un loc unde nu e tocmai uşor să faci binele, pentru că oamenii nu sînt obişnuiţi cu reguli, cu ţinerea promisiunii, cu respectul pentru comunitate. Ca să scurteze drumul spre cetăţenii – altminteri foarte mulţi – pe care vrea să-i ajute, omul cu pricina face o instituţie şi un program de făcut binele, dar şi unul de învăţat cum se face binele. În timp foarte scurt, chestii precise, punct ochit, punct lovit. Ce s-o mai lungim? Ca o armă biologică eficientă, care-şi face efectul extrem de rapid. În acest caz, nu numai că nu te omoară, dar te ajută să trăieşti mai bine şi să vezi lumea altfel. Doar că trebuie să ai chef să constaţi treaba asta. S-o observi. S-o poţi cuantifica, înţelege la reala ei valoare, care e colosală. Şi să nu dezvolţi anticorpi la acest virus sublim. Pentru că în ţara în care se întîmplă toată povestea, oamenii au trecut prin multe şi s-au adaptat la un mediu foarte ostil. Imediat, dezvoltă anticorpi pentru orice.

Dacă tot aţi stat pînă aici înseamnă că-mi daţi şansa de a vă spune povestea pe bune. Fundaţia „Bill & Melinda Gates“ a cheltuit nişte zeci de milioane de dolari prin ţara noastră. Ni i-a dat. Ni i-a oferit. I-a cheltuit în interesul nostru direct. Luaţi-o cum vreţi. Iertaţi-mi limbajul, dar ni i-a dat – cum se spune pe stradă – moca. N-avem nici o obligaţie, alta decît să nu ne batem joc de ei. Programul se cheamă Biblionet. Pînă acum, în decurs de patru ani, a reuşit să doteze aproximativ 2000 de biblioteci publice din România, cu aproape 8700 de computere pentru acces public la Internet. Fiecare bibliotecă a primit, în medie, 4-5 computere, proiector video, imprimantă, scanner, echipament de reţea. Pe lîngă astea, 41 de biblioteci judeţene din România au acum cîte un centru de training, dotat, la rîndu-i, cu 11 laptopuri, imprimantă, scanner, proiector. Peste 2000 de bibliotecari s-au şcolit în aceste centre şi s-au pus la punct cu tehnologia informaţiei şi cu serviciile moderne de bibliotecă. În sate unde nu ţi-ai fi închipuit că s-a ieşit din bezna timpului, ţăranii se informează de pe net, la biblioteci, şi accesează, tot de acolo, proiecte europene. Copiii rămaşi acasă îşi văd, pe computerele de la biblioteci, părinţii plecaţi la munci, prin lume. E enorm de povestit aici. Bibliotecile devin, prin acest proiect uluitor, spaţii publice adevărate – spaţii civilizatoare pentru comunităţile în care se află. Centre în care cultura capătă, în sfîrşit, definiţia ei profundă şi corectă, aceea de mod de viaţă al unei comunităţi. Imaginaţi-vă sate sau oraşe foarte mici din Moldova, Apuseni sau Oltenia, unde biblioteca e singurul loc public în care poţi avea un contact cu contemporaneitatea. Nu e nici o figură de stil aici.

Cînd povesteşti toate astea – cu cifre şi date precise sau, dimpotrivă, cînd asezonezi povestea cu chestii emoţionante pe care le-ai trăit prin locurile umblate –, treaba poate suna interesant. În funcţie de talentul povestitorului, ea poate rămîne, o vreme, în discuţie. Însă foarte puţin. Pentru că sîntem învăţaţi să vibrăm la altceva. Puterile noastre empatice şi-au pierdut darul deosebirii, discernămîntul de care e atîta nevoie în gestionarea sinelui. Nu pricepem anvergura teribilă a acestui program şi nici dimensiunile efectelor sale. În primul rînd, pentru că noţiunea de spaţiu public nu ne mai spune mare lucru. Iar Biblionet tocmai asta reconstruieşte.

Cînd citim în presă despre acest program sau cînd facem parte din publicul captiv al unui tîrg de carte, poveştile adunate într-un volum despre acest proiect vin să coloreze un pic imaginea, s-o facă atractivă, pentru o scurtă vreme. În spaţiile aglomerate, plasate sub ochii camerelor TV, lumea profundă în care a „săpat“ proiectul arată cel mult exotic, uneori amuzant. Însă prefacerile din locurile unde ideea Programului Biblionet chiar a prins cheag sînt imposibil de transmis aici. Sigur, păstrînd proporţiile, pare că am putea înţelege şi noi, la atîţia ani de la primul pas pe Lună, dimensiunea simbolică a unui gest care trage după el o cantitate enormă de semnificare. Numai că, pentru a trăi revelaţia modificărilor pe care le poate produce Biblionet, e nevoie de puterea de a privi extrem de realist în jur. Nu cu dorinţa de a înjura românismul în fiecare zi, dar nici cu aerul naţiei din care se trage toată stirpea europeană. Ci cu măsura care arată că această contribuţie enormă pe care au făcut-o nişte oameni din altă ţară trebuie protejată şi ţinută în viaţă. Dincolo de frumuseţea poveştilor, a călătoriilor pe la biblioteci, a personajelor haioase, rămîn oraşele triste, satele murdare şi sărace, primarii care trăiesc cu ideea că sînt stăpîni, şi atîtea alte obstacole de care habar n-avem. Evident, există şi poveşti – nu puţine – însorite şi optimiste. Nu asta e problema. Există şi locuri în care ţi-e drag să calci. Dar un asemenea proiect trebuie protejat peste tot. Atunci cînd cei care l-au adus vor pleca, toată treaba o să rămînă pe mîna noastră. Ar trebui să facem cumva şi să ne asigurăm că această excepţională mişcare civilizatoare nu adoarme în poveşti frumoase, într-un volum colorat, pe raftul unei biblioteci. 

Cătălin Ştefănescu este jurnalist şi realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1. 

Foto: Ovidiu Micsik

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.