Film românesc, gen

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
Film românesc, gen jpeg

Nu mai ştiu cînd am început să mă lamentez apropo de lipsa filmului de gen din peisajul cinematografic neaoş – cu siguranţă înainte de valul de filme, mai mult sau mai puţin asemănătoare, care ne-a dus, deopotrivă, cu capul în nori şi picioarele pe pămînt. Undeva, în primăvara lui 2006, m-am trezit spunînd aceeaşi poezie (că la noi nu, că la ei da, că aşa, că pe dincolo) domnului Mungiu – domnul Mungiu m-a admonestat blînd: „Uită-te şi tu la ce-a ieşit cînd s-a încercat – chiar mai vrei!?“. Am tăcut. 

Anii au trecut. Filmul românesc a devenit un „gen“ în sine – cum şi de ce ar schimba cineva macazul, cînd asta-i reţeta care ne poartă din festival în festival? Regizorii noştri nu vor/nu pot/nu concep să facă şi un altfel de cinema – tema unei posibile dizertaţii viitoare – dar nu se sfiesc (şi aici urmează un compliment) să se folosească de tarele şi ticurile filmului de gen (de la comedia de situaţie pînă la mult-hulitul thriller) pentru ca maşinăriile lor, aşa low-key cum sînt ele, să funcţioneze, pardon, ca unse, de cele mai multe ori cu rezultate impresionante. Să nu care cumva să le spuneţi aşa ceva însă – se vor supăra şi vor decreta că nu vă pricepeţi la filmul de autor. Sigur, prietenii şi vecinii noştri, din Portugalia pînă-n Norvegia, trecînd prin Serbia, Ungaria şi ce s-o mai găsi, mai trag şi filme cu zombies, pac-pac şi grr-grr – sigur, cînd mă gîndesc la încercările mioritice de policier, să zicem, mi se face părul măciucă, deci dl Mungiu avea dreptatea lui. Da, numai că eu mă gîndeam la încercarea cuiva talentat... 

Am crezut că 2010 îmi va propune acel „altfel“. Eu cînd vreau să fluier, fluier mi-a părut (nu comentez aici calităţi şi defecte) o melodramă à l’ancienne – puşcărie, ostatici, evadare... ca-n filme. Am fost admonestat – dar cum, filmul sondează psihicul tinerilor certaţi cu legea şi sistemul penitenciar juvenil, se poate? Morgen mi-a părut (din nou, nu comentez calităţi/defecte) o comedie pe linia a ceea ce yankeii numesc „fish out of water“ – viaţa cuiva e basculată hazliu de sosirea altcuiva, iar cei doi nici măcar nu vorbesc aceeaşi limbă. Am fost admonestat – dar cum, filmul sondează relaţiile interumane şi realitatea socială a României rurale, se poate? Regret fapta ce-am comis – credeam că vorbim de cineaşti, nu de petrolişti. Mai am un singur dor, ca să zic aşa – Bună, ce faci?, comedie desuetă, romantică şi stilizată, pe care publicul larg n-a văzut-o încă. Dacă, după premieră, mi se spune că şi-aici se sondează una-alta... promit să mă ocup de-acum numai de prietenii şi vecinii portughezi şi norvegieni, îi ştiţi.  

Andrei Creţulescu este critic de film.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Lucian Romascanu FOTO Facebook
Romașcanu spune despre vizita din SUA că face parte „dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională şi non-tradiţională”
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Lucian Romașcanu, a declarat că vizita sa recentă în SUA face parte „dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională şi non-tradiţională”.
patient spital operatie istock jpg
O femeie de 31 de ani, în moarte cerebrală după ce un medic fals a încercat să-i scoată implanturile fesiere
Un medic fals a lăsat una dintre pacientele sale în moarte cerebrală după o încercare eșuată de a-i îndepărta implanturile fesiere.
tottiaeroport jpg
Deși Occidentul boicotează Rusia, italianul Francesco Totti s-a acasă la Vladimir Putin
Francesco Totti, fost coleg cu Cristi Chivu și cu Bogdan Lobonț la AS Roma, a ajuns astăzi în Rusia lui Putin.
catalin botezatu jpg
Și-a făcut Cătălin Botezatu testamentul?! Cui lasă averea designerul?! „Nu dau nimic la nicio iubită sau amantă”
Cătălin Botezatu, declarații spumoase la adresa iubitei de 18 ani, Nicolle Fota.
Generalul Cătălin Zisu la DNA FOTO INQUAM PHOTOS 2025 02 14 4391 jpg
Generalul Cătălin Zisu rămâne sub control judiciar încă 60 de zile în dosarul de abuz în serviciu
Procurorii DNA au prelungit măsura controlului judiciar pentru generalul Cătălin Zisu, acuzat că a aprobat plăți ilegale de milioane de lei pentru lucrări publice fictive.
vot parlament european europarlamentari jpeg
Clubul hoților și al mincinoșilor
Niciodată până acum hoții, adevărații hoți condamnați pentru furt organizat, nu au convocat o demonstrație pentru a protesta împotriva hotărârii care i-a condamnat.
Bri Stern si Andrew Tate FOTO Profimedia
Andrew Tate, acuzat din nou pentru hărțuire și agresiune sexuală! Brianna Stern, fosta iubită a milionarului, face acuzații șocante
Andrew Tate s-a ales cu încă un proces - pentru hărţuire şi agresiune sexuală. De data aceasta, Brianna Stern, fosta iubită a milionarului, l-a acuzat de abuz fizic și sexual, în timpul relației lor. Modelul american susține că Tate a bătut-o și a strangulat-o, provocându-i sindrom post-comoție.
pokemon istock jpg
Obiecte din anii ’90 care, astăzi, pot valora o mică avere. Ce lucru banal îți poate aduce peste 200.000 de lei, echivalentul unui apartament
Poate că mulți dintre noi vom mai găsi prin casă aceste obiecte care, la vremea lor, păreau a fi complet banale. Ce-i drept, o bună parte dintre noi vom avea impresia că ele sunt complet banale chiar și în ziua de astăzi.
shutterstock 2539153015 jpg
Kievul, la mâna lui Musk. Europa nu are încă înlocuitori pentru Starlink
Principala alternativă europeană la terminalele Starlink nu este în măsură să le înlocuiască la nivelul care ar fi necesar Ucrainei pe front, relatează Politico, citând un reprezentant al companiei franco-britanice Eutelsat.