Fetiş securitar, nostalgii libertare

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
15 ani de Internet Archive: 3 000 000 de texte png

Nu are sens să opui libertatea securităţii sau invers. Cele două nu există „în stare pură“ decît în discursul politicienilor sau în dicţionarele de concepte ale filozofiei politice. În lumea socială pe care o explorăm în timp real şi cu resurse limitate, libertatea şi securitatea trebuie să coexiste pentru a oferi grade acceptabile de stabilitate şi de schimbare ale unei societăţi. Odată ce începi să restrîngi libertăţile civile în numele unei securităţi a statului sau a poporului, de fapt sporeşti controlul indivizilor în detrimentul libertăţii lor. Dar şi o libertate a fiecărui individ într-o lume în care siguranţa vieţii tinde către zero nu are sens. Libertatea asumă riscuri, dar cînd riscurile sînt prea mari, nimeni nu mai vrea să-şi exercite libertatea. Sau foarte puţini, care devin victime sigure.

Nu există o singură libertate, un singur înţeles al ei. Poate fi înţeleasă ca lipsă a interferenţelor unei puteri, sau ca un act nedeterminat, sau ca libertate de a încheia contracte. Şi nu am numit decît cîteva dintre sensurile ei, cele mai evidente. Nu vorbim despre libertate în general, ci despre libertatea de a face sau de a nu face ceva, de a accepta sau a nu accepta etc. Există mai multe moduri de a stabili marile categorii ale libertăţii: fie ca libertatea negativă şi libertatea pozitivă, fie ca libertatea politică & socială vs libertatea economică etc. Iar aceste categorii e necesar să stea împreună pentru ca oamenii să-şi atingă potenţialul uman, să se împlinească. Un stat în care poţi cumpăra orice produs, să zicem un stat fără clase economice, dar în care libertatea de exprimare e inexistentă nu oferă cadrul pentru o viaţă bună. La fel, un stat în care poţi critica puterea fără să fii pedepsit, dar nu-ţi poţi permite o asigurare de sănătate sau plata studiilor (pentru că doar o minoritate deţine toate resursele) e o lume nedreaptă, în care indivizii nu sînt liberi. Dar aceste lucruri sînt evidente tuturor. Mai mult, istoria ne ajută să înţelegem că societăţile drepte sînt doar cele în care categoriile, tipurile de libertate s-au susţinut reciproc. Iar aceste societăţi sînt foarte puţine, ameninţate continuu fie de totalitarism politic, fie de corporatism economic.

Securitatea are sens doar dacă poate contribui la extinderea sau conservarea libertăţilor cetăţenilor. Dacă-şi găseşte o altă justificare, e o securitate care constrînge şi limitează, un pretext pentru o anumită clasă (de obicei politică sau administrativă) să-i domine prin control pe ceilalţi cetăţeni. Şi în numele securităţii se fac cele mai mari crime. Precum libertatea, nici securitatea nu poate exista ca un ideal general, fără nici un designator, fără o specificare. În plus, acţiunile securitate ar trebui să aibă un termen limitat, ele sînt intervenţii pentru o perioadă clar fixată cu un scop limitat. Dar teoria nu se potriveşte cu practica: duhul odată ieşit din lampa fermecată, cu greu poate fi introdus la loc. „Primăvara arabă“ a început pentru că de multă vreme în acele ţări se conducea „cu mînă de fier“ în numele securităţii, într-un regim al stării de urgenţă. USA Patriot Act, care ar trebui să expire pe 29 mai 2011, a fost în vigoare zece ani şi administraţia, în numele securităţii, a încercat să-l extindă continuu. Am ajuns să scanăm corporal copii pe aeroporturi şi să păstrăm date de trafic pentru cel puţin jumătate de an, tot în numele securităţii. În numele securităţii se împînzesc oraşele cu camere de supraveghere. Securitatea a devenit un fetiş al epocii noastre. Iar rezultatele sînt mediocre: toţi sîntem supravegheaţi, consumîndu-se resurse imense, dar foarte greu sînt prinşi inamicii, închipuiţi sau nu. Nu reţinerea datelor de trafic sau scannerele corporale îi prind pe terorişti, informaţia produsă de aceste mecanisme este inutilă, dar asigură locuri de muncă şi privilegii celor din interiorul sistemului. Informaţia de care experţii în securitate au nevoie este ascunsă şi nu se descoperă dacă supraveghezi tot. E nevoie de intuiţie, raţionamente corecte şi oameni infiltraţi în reţelele care pun în pericol vieţile cetăţenilor nevinovaţi.
Secretul se combate în secret, nu fisurînd sferele private ale tuturor indivizilor. Pentru că aceste breşe în viaţa privată au un efect devastator asupra libertăţii noastre şi, indirect, asupra dorinţei noastre de a mai socializa, de a fi împreună în construcţia lumii sociale. Siguranţa pe care ţi-o aduce sfera privată e importantă. A transforma viaţa privată într-un film public cu scopul de a ne apăra pe noi de noi înşine e un cal troian. Desigur, experţii în securitate vor încerca întotdeauna să-şi justifice metodele explicînd că scopul scuză mijloacele. Dar chiar aşa să fie? Şi nu cumva scopul este de multe ori exagerat sau amplificat doar pentru a susţine mijloace represive şi interferenţe nedrepte în vieţile oamenilor? De ce ar fi ameninţarea terorismului islamic mai gravă ca lipsa de transparenţă instituţională? De ce e mai importantă siguranţa statului decît agregarea libertăţilor individuale? Întrebările pot continua la nesfîrşit, dar nu va răspunde nimeni, pentru că teoreticienii şi practicienii securităţii trăiesc într-o matrice în care întrebările despre libertate nu au rost.

Constantin Vică este doctorand în Etica Noilor Tehnologii la Universitatea Bucureşti.  

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

WhatsApp Video 2024 12 15 at 08 48 54 mp4 thumbnail png
Bărbat de 53 ani, decedat într-un incendiu la Slatina. Mai mulți vecini au ieșit la timp din blocul cuprins de flăcări
Un bărbat în vârstă de 53 ani, din municipiul Slatina, din județul Olt, și-a pierdut viața, în noaptea de 14/15 decembrie 2024, în incendiul care i-a cuprins locuința. Alți câțiva vecini au reușit să părăsească iimobilul până la sosirea pompierilor.
Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Bătălia pentru Donețk. Ucraina a numit un nou comandant pe frontul din regiune, în timp ce trupele se retrag din zone cheie
Retragerile strategice din zone precum Kurahove și Pokrovsk vin pe fondul dificultăților majore, în contextul avansului rusesc spre noduri logistice cheie.
Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.
Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.