Feriţi-vă de babe şi de draci

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Feriţi vă de babe şi de draci jpeg

În mitologia românească, responsabili cu șmecheria sînt dracii și babele, încă de la facerea lumii. Într-unul dintre miturile cosmogonice, Dracul încearcă prin tot soiul de vicleșuguri să zădărnicească planurile lui Dumnezeu de a zidi pămîntul. La început, pe cînd nu exista altceva decît o nesfîrșită întindere de ape, Dracul a fost cel care se ținea scai de Dumnezeu și se plîngea că nu găsește un locșor tare și uscat unde să-și odihnească și el oasele. Așadar, Dumnezeu s-a înduplecat, l-a trimis pe drac să aducă pămînt de pe fundul mării, în numele lui, și din el a făcut mai întîi o turtiță, apoi un pat în care să doarmă amîndoi. Însă, noaptea, Dracul nu putea să adoarmă și nu știa cum să scape de Dumnezeu și să rămînă singurul stăpîn al patului de pămînt. Așa că i-a venit ideea să-l dea de-a rostogolul pe Dumnezeu în apă și să-l înece. „Dar cum se rostogolea Dumnezeu, creștea și pămîntul sub el, așa cum crește și se-ntinde și coca de aluat sub mîinile gospodinei“ (Marcel Olinescu, Mitologie românească). A doua zi dimineață, Pămîntul se întindea cît vedeai cu ochii, iar Dracul se prefăcea că doarme și, mai apoi, că habar n-avea ce se întîmplase. Se mai spune că munții ar fi, de fapt, creația diavolului, tot o drăcie de-a lui – își propusese să ajungă în cer ca să-l dea jos pe Dumnezeu de pe tronul său de aur și nu avea pe ce să se urce. Văgăunile tot Dracul le-a făcut, a început să scormonească Pămîntul, crezînd astfel că acesta se va nărui și-l va doborî, în sfîrșit, pe Dumnezeu.

Dracii (ulterior au apărut mai mulți) păcălesc oamenii fiindcă pot lua și alte chipuri. Se pot preschimba în animale și păsări negre, cum ar fi ciorile, doar pentru a-i amăgi pe cei slabi și a-i atrage de partea lor. Românii cred că „dracul e meșter la toate, isteț și iscoditor“. Una dintre cele mai frecvente și inofensive șmecherii pe care le pot face dracii oamenilor este atunci cînd aceștia pierd cîte ceva. Pentru ei e o treabă ușoară, de aceea n-o fac decît dracii cei -mici, atunci cînd se învață la rele (un soi de ucenicie). Cei care pierd cîte un obiect important trebuie să-și facă un nod la cingătoare și să zică: „Scoate, Drace, ce-ai furat / Că de nu, barba ți-oi înnoda / Și la fusul morii te-oi spînzura“.

Așadar, dracul poate fi la rîndul său ușor de păcălit dacă ții cont de cîteva reguli simple. De pildă, cînd simte omul că dracul îl îndeamnă la rele, trebuie doar să-și facă cruce și să spună o rugăciune. Însă cel mai ușor îl înșală femeile, uneori e suficient doar să scuipe de trei ori în sîn ca să-l alunge. De aceea se spune despre femeie că „e dracul gol“. Se pare că dintre toate femeile, babele sînt cele care într-adevăr au mari puteri asupra dracilor, prin urmare îl întrec în șmecherii și vicleșuguri. „De babe le e frică dracilor mai mult decît de cruce. Pentru că babele sînt mai draci decît dracii și întotdeauna dracii au fost înșelați de babe“ (Marcel Olinescu, Mitologie românească). Există nenumărate povestiri populare care demonstrează supremația babelor în fața dracilor. Una dintre ele e cea în care o babă l-a înălbit pe Dracul. A făcut un rămășag și l-a pus la grea încercare – și-a smuls un fir de la subțioară, i-a dat Dracului de lucru, cerîndu-i să-l descrețească. Acesta s-a străduit în fel și chip. L-a tras cu dinții, l-a încălzit la foc, l-a bătut cu ciocanul, l-a călcat cu fierul, însă firul tot răsucit rămînea. A muncit de l-au trecut toate nădușelile, pînă cînd i-au ieșit peri albi. Cînd s-a văzut cu părul albit, Dracul a crăpat de ciudă.

Românii mai cred că anumite babe, cele care se ocupă cu vrăji și cu farmece, au făcut legămînt cu Dracul și și-au vîndut sufletul lui. S-a întocmit chiar și un zapis, un soi de contract – Dracul îi dă babei încă 10 20 de ani de viață în schimbul sufletului ei. „De aceea, babele acestea trăiesc mult și își știu sfîrșitul. Modul cum se face acest legămînt nu prea se cunoaște, pentru că nici o babă nu-l spune.“

Babele afurisite și viclene apar în mai multe forme în basmele românești. Printre cele mai șmechere se numără mumele de zmeu care umblă numai cu vicleșuguri – îi ațin calea lui Făt-Frumos, transformate într-o livadă plină de poame sau într-o fîntînă cu apă curată. Voinicul nu trebuie să cedeze ispitei de a-și potoli foamea sau setea. Dacă e bine sfătuit înainte (de obicei, Făt-Frumos nu prea gîndește cu capul lui… nu poți să fii și frumos, și viteaz, și deștept, deh!), voinicul lovește cu paloșul în fîntînă sau într-un pom din livadă, iar de acolo începe să curgă un sînge negru. Și atunci se prinde că era vorba despre o înșelăciune la drumul mare. Însă nici cu Făt-Frumos nu mi-e rușine, pentru că niciodată nu luptă cinstit pînă la capăt. La bătălia finală, cea cu zmeul, apelează la șmecheria cu corbul care îi aduce în cioc apă vie ca să prindă din nou puteri. Și așa reușește să-l răpună pe bietul zmeu, care n-a umblat niciodată cu fofîrlica și este unul dintre cele mai oneste personaje din basmele românești. Cinste lui!

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.