Explicaţii simple

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Explicaţii simple jpeg

Pînă la vîrsta de cinci ani am petrecut perioade îndelungate de timp la bunicii din partea tatălui meu, într-un sat din nordul Olteniei. Cînd zic sat, mă refer de fapt la un cătun format din cinci case cu prispă, care dantelau o poiană, iar pe o rază de 5-6 kilometri nu întîlneai nimic altceva decît pîlcuri de pădure şi, ici-colo, mici livezi de pruni. Casa bunicilor – la fel cu cele asemeni ei din cătunul uitat de lume – nu era conectată la reţeaua de electricitate. Bunicii aprindeau în fiecare seară două lămpi cu gaz. Apa o scoteau din fîntînă cu ciutura, şi găteau la o plită cu foc de lemne – vreascurile se găseau din belşug prin preajmă. Muncile agricole erau o corvoadă, pentru că absolut toate se făceau manual. Îmi amintesc că săpatul porumbului era complicat de faptul că trebuia mai întîi să desprindem o bucată din pămîntul cleios care se betona vara şi apoi să o spargem cu muchia sapei în bucăţi din ce în ce mai mici.

Atunci cînd ai mei se tachinau, maică-mea îi înşira lui taică-meu diferenţele de civilizaţie între locurile lor de origine: ea se născuse „cu telefon la cap, autobuz la poartă şi tren în fundul curţii“. În plus, bunicii mei din sudul Olteniei scoteau apa din fîntînă cu ajutorul unei pompe electrice (apa cu care se uda frecvent şi grădina de zarzavaturi) şi găteau la un aragaz cu butelie de gaz. După cinci ani petrecuţi „în sălbăticie“, prima ispravă pe care am comis-o în „lumea civilizată“ a bunicilor din partea mamei a fost să înfig capetele unei bucăţi de sîrmă într-o priză electrică. Ritul de trecere spre civilizaţie s-a produs cu ajutorul unui scurtcircuit pe care l-am produs atunci.

În povestea de mai sus nu se ascund germenii vreunei fabule, sau nu ai uneia care propune un model explicativ despre decalaje socioeconomice regionale de tipul „diferenţe de mentalitate“ (invocate cu mîndrie de maică-mea). De fapt, motivul major pentru care cele două contexte difereau atît de mult ţinea de felul în care sistemul comunist a gestionat geografii diferite atunci cînd a trecut la colectivizarea proprietăţilor ţărăneşti: pentru că dealurile din nordul Olteniei, din satul natal al tatălui meu, nu ofereau perspective pentru dezvoltarea unei agriculturi industriale şi, din acest motiv, a fost întîrziat la electrificare etc., pe cînd celălalt a fost pentru multă vreme unul dintre campionii zonelor producătoare de grîu din România socialistă. De aici atenţia diferită cu care statul socialist s-a implicat în dezvoltarea celor două sate.  Explicaţia simplistă a „diferenţelor de mentalităţi“ nu este numai apanajul discuţiilor indivizilor comuni. Ea este trîntită zilnic pe piaţa ideilor primite de-a gata în zecile de dezbateri cu specialişti, la televiziunile autohtone, atunci cînd se clamează decalajul României faţă de Occident, sau cele dintre diferite regiuni ale ţării. 

De fiecare dată, iese la iveală faptul că vinovaţii sînt fie ortodoxia – evocată de cei care au reverii cu ethosul protestant al muncii pe post de Biblie a civilizaţiei moderne –, fie metehnele moştenite în fibra neamului prin preluarea de la cotropitorii nevolnici care şi-au exercitat puterea pentru perioade mai lungi sau mai scurte asupra ţărilor române – evocate de românii verzi. 

Constanţa celor două abordări este dată de plasarea explicaţiilor pentru înapoiere în sfera culturii specifice. Procesele istorice, la fel de specifice, care stau la baza decalajelor sînt mai mereu ignorate. Rezultă de aici un cor al văicărelilor cacofonice pline de clişee greţoase, printre care vina celor 45 de ani de comunism se detaşează clar – un campionat de identificat topuri în care sîntem pe ultimul loc în Balcani, Europa sau în lume. Orice străin care deschide televizorul în România rămîne fascinat de voluptatea cu care ne place să discutăm despre ratare.

Bogdan Iancu este cercetător la Muzeul Ţăranului Român. Susţine seminarii la Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA.

Foto: A. Manolescu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Dan Șucu a inaugurat noul magazin Mobexpert din zona Pallady. I-au fost alături fotbaliștii de la Rapid foto: Yolo Media
Dan Șucu, susținut de toată echipa FC Rapid la deschiderea unui nou hipermagazin de mobilă
Fotbaliștii de la Rapid au venit să-i fie alături patronului Dan Șucu, joi 3 iulie, la deschiderea unui nou magazin de mobilă.
autostrada craiova filiasi foto fb jpg
„Pas decisiv pentru Autostrada Craiova – Filiași”: Contractul pentru primul lot, aproape de semnare
Construcția primului lot al autostrăzii Craiova – Filiași, parte a drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, intră într-o nouă etapă. Contractul a fost atribuit unei asocieri turco-române, care va avea la dispoziție 10 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție, în total 34 de luni.
Manole captura gov ro png
Ministrul Muncii, despre plata CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei. Florin Manole: „Peste 1,7 milioane de pensionari vor fi afectați”
Ministrul Muncii, Florin Manole, a precizat joi, 3 iulie, că peste 1,7 milioane de pensionari din România vor fi afectați de decizia Guvernului de a impune plata CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei.
image png
Iasmina Halas se pregătește de nuntă. Vedeta a fost cerută în căsătorie de iubitul „secret”
Iasmina Halas, fosta concurentă de la Puterea Dragostei, a fost cerută în căsătorie și se pregătește de nuntă. Deși nu mai credea în iubire, viața a avut alte planuri pentru blondină și i-a scos în cale bărbatul care urmează să îi devină soț.
Evghenia Gutul FOTO Ipn md jpg
Ultimul cuvânt al bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, înainte de sentință: Anulați acuzațiile. Prorusul Igor Dodon o apară
Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a rostit ultimul cuvânt în fața instanței, înainte ca magistrații să pronunțe sentința în dosarul în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului partid Șor. Considerată o apropiată a prorusului Ilan Șor, ea a cerut anularea anchetei.
banner traistariu negru jpg
În ce hal a ajuns tabăra copilăriei de la Năvodari! Dan Negru: „Aici veneau și orfanii de la casele de copii”. Mihai Trăistariu: „Colcăie șobolanii și hepatita”
În ce hal a ajuns tabăra copilăriei de la Năvodari! Dan Negru: „Aici veneau și orfanii de la casele de copii” Mihai Trăistariu: „Colcăie șobolanii și hepatita”
Dragos Anastasiu, foto facebook Dragos Anastasiu jpg
Cât vor dura măsurile de austeritate. Vicepremierul Dragoș Anastasiu vorbește de o perioadă de 4 ani
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a transmis că pachetul confirmat ieri de premierul Ilie Bolojan ar putea fi aplicat pe o perioadă de până la patru ani, și nu doar un an și jumătate, așa cum se estima inițial.
pensionari shutter jpeg
Câți bani pierd persoanele care au pensii mai mari de 3.000 de lei, de la 1 august
Persoanele care au pensii mai mari de 3.000 de lei vor plăti contribuţie la sănătate de 10%. Banii vor ajunge în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Rogobete captura gov ro png
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete: Taxa CASS nu se va aplica persoanelor cu handicap şi bolnavilor de cancer
Pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxa CASS, a declarat joi, 3 iulie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, într-o conferinţă de presă, în care mai mulți miniștri ai guvernului Bolojan au explicat pachetul de măsuri fiscale anunțat de premier.