Enervanții de arabi

Publicat în Dilema Veche nr. 372 din 31 martie - 6 aprilie 2011
Cum poţi să fii patriot român? jpeg

- argument -

Adevărul e că poveştile astea cu revoluţiile tineretului arab, care iese în stradă şi protestează, enervează pe aproape toată lumea. Pentru că toată lumea vrea stabilitate şi predictibilitate. Astea două sînt pentru oamenii mari – politicieni, afacerişti, analişti – cam ce sînt jucăriile pentru copii. Dacă ar putea să-i scrie lui Moş Crăciun, oamenii mari ar cere să le aducă stabilitate şi predictibilitate. Dacă am fi avut bursă la 1848, s-ar fi zguduit nervos. Azi, preţul petrolului se mişcă bezmetic. Canalul Suez, Israelul, Frăţia Musulmană, exemplul Iranului, nebunul din Libia care se crede poporul – multe motive de îngrijorare. Tinerii ăştia arabi s-au apucat de revoluţii cînd lumea avea alte priorităţi. Sînt enervanţi. Mai ales că nu ştim exact ce vor, ce-i duce capul, ce le poate pielea. Mai ales că sînt în mod sigur nişte victime. Victime ale dictatorilor pe care i-au răsturnat sau, mai rău, pe care nu au reuşit să-i răstoarne. Victime ale oamenilor mari şi realişti care le vor confisca revoluţiile. 

Acest număr din Dilema veche analizează povestea victimelor şi a posibililor profitori. O galerie de reputaţi analişti români şi străini încearcă să vă explice de la ce s-a pornit şi unde s-ar putea îndrepta. Filon Morar le dă nişte sfaturi: ce ar putea învăţa din experienţa noastră postcomunistă. Pentru că experienţa noastră (a Europei de Est) postcomunistă e un exemplu drag lumii: un cutremur politic imens cu rezultate benefice şi pentru noi, şi pentru lume şi fără mari bătăi de cap pentru preţul petrolului. O frumuseţe de revoluţii adică. Thomas Carothers ne avertizează însă că revoluţiile arabe ar putea să semene mai puţin cu Estul Europei şi mai mult cu Africa Sub-sahariană, acolo unde tranziţiile reuşite au fost mai degrabă excepţia decît regula, după valul de democratizare pornit în anii ’90. Însă nu toate textele sînt aşa de analitice. Ghania Mouffok ne adresează un strigăt de durere dintr-o ţară în care revoluţia s-a pornit, dar nu a decolat: Algeria. Iar Ciprian Ciucu scrie un text cu cheie despre cîţiva tineri lideri arabi pe care i-a întîlnit recent. Vlad Mixich îşi foloseşte experienţa de terapeut pentru o analiză psihologică a acestor tineri. Rezultatul e paradoxal şi contraintuitiv: nu şomerii au condus revoluţia din Egipt, ci tocmai cei realizaţi profesional. Greu de analizat, greu de urmărit, greu de anticipat. Nişte arabi enervanţi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

accident Serbia Captură Observator News png
Detalii despre cumplitul accident din Serbia, în care un tată și fiica sa de 8 ani au uciși de un șofer beat
Cumplitul accident care a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Serbia, aproape de granița cu România, a creat multă emoție în România, nu doar prin prisma deznodământului tragic, ci și prin poveste a două dintre cele trei victime care și-au pierdut viața, un tată și fiica sa în vârstă de opt
b3 jpg
Plosca tradițională, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Plosca tradițională, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
semiluna rosie foto x png
Armata israeliană acuzată că a ucis 15 paramedici și un angajat al Națiunilor Unite. ONU: „Au fost omorâți unul câte unul”
Forțele israeliene au ucis 15 paramedici palestinieni și cel puțin un angajat al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe care i-au îngropat într-o groapă comună, în urmă cu opt zile, în sudul Gazei, a declarat ONU.
tv jpg
Muzeul Olteniei expune documentul original al Proclamației lui Tudor Vladimirescu din martie 1821
Muzeul Olteniei expune documentul original al Proclamației lui Tudor Vladimirescu din martie 1821
image png
Rusia lansează campania de recrutare militară de primăvară. Putin vrea mai mulți recruți decât în anii precedenți
Rusia îşi va lansa campania de recrutare militară de primăvară care va viza 160.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, potrivit unui decret semnat luni de preşedintele Vladimir Putin, o cifră în creştere faţă de cei doi ani anteriori.
Stegarul Dac cercetat pentru ultraj Foto Captură video Piața Victoriei   Facebook jpg
Stegarul dac a atacat un jandarm, în timp ce încerca să pătrundă în curtea Arestului Central. Cercetat pentru ultraj
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a încercat luni, 31 martie, să intre din nou în curtea Arestului Central al Capitalei, după ce în urmă cu câteva zile s-a urcat într-un copac din zonă, în semn de protest față de arestarea lui Bogdan Peșchir.
2 jpg
Ordinul Leopold, în grad de Mare Cruce, care i-a aparținut regelui Carol I al României, la Muzeul Național de Istorie a României
Ordinul Leopold, în grad de Mare Cruce, care i-a aparținut regelui Carol I al României, la Muzeul Național de Istorie a României
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Regele Charles a apelat la consumul de canabis medicinal pentru tratarea cancerului: „Crede că nu există niciun pericol”
Regele Charles continuă tratamentul pentru cancer, însă acum a apelat și la alte metode care au efecte împotriva bolii.
tyla profimedia jpg
Cântăreața Tyla s-a îmbrăcat în sfori pe covorul roșu! S-a văzut aproape tot
Tyla (23 de ani) știe cum să întoarcă toate privirile—de fapt, o face de fiecare dată când iese din casă. Indiferent de ocazie sau vreme, cântăreața adoră să arate un pic de piele, fie că poartă o rochie mini sau o ținută cu decupaje surprinzătoare.