Ediţia a patra
- argument-
Oameni care au experienţă în organizarea de festivaluri pe termen lung (şi cu succes) mi-au spus că între ediţia a patra şi a cincea li se decide soarta. Prima e generatoare de entuziasm şi înţelegere („o, un festival nou, hai să vedem“), a doua confirmă (sau nu, şi asta e), de la a treia încolo încep să crească aşteptările. M-am documentat un pic în legătură cu istoria unor festivaluri importante din România şi din Europa şi ceea ce mi-au spus oamenii cu experienţă s-a confirmat.
a ajuns la ediţia a patra, în aceeaşi formulă: în Cetatea Alba Iulia, în colaborare cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba (de această dată, prin intermediul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga“). Cred că am reuşit, pînă acum, să-i dăm o identitate şi o personalitate. E un festival diferit de altele („noi sîntem ceilalţi“), pentru că adună la un loc domenii diferite ale culturii şi artelor, dezbateri, conferinţe, ateliere pentru copii şi altele. Mai cu seamă, aduce spiritul dilematic între zidurile celei mai frumoase cetăţi din România şi creează ad-hoc o atmosferă în care invitaţii (intelectuali, artişti, jurnalişti) şi publicul constituie o comunitate axată pe valori comune.
De acum încolo, publicul va decide. Ar trebui să fie mai numeros de la o ediţie la alta (hotelurile din Alba Iulia au fost pline şi anul trecut, vor fi pline şi anul acesta; le recomand şi pe cele din împrejurimi). Ar trebui să contribuie la creşterea festivalului nu doar participînd, ci şi „ducînd vorba“ mai departe.
De acum încolo, Festivalul
ar trebui să devină cu adevărat un reper cultural. Deocamdată, a primit un fel de acreditare europeană care spune ceva:
– Europe for Festivals, Festivals for Europe. Nu e singurul din România care beneficiază de acest statut. Dar, pentru un festival care are doar trei ani, prezenţa în cea mai bună companie a festivalurilor europene e de bun augur.
Poftiţi, aşadar, la Festivalul
2015 în Cetatea Alba Iulia. O să vă placă!
Ilustraţie realizată de Ion BARBU