După 30 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 348 din 14 octombrie - 20 octombrie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

„V-aţi făcut prieteni de cînd sînteţi aici?“ – i-am întrebat pe amicii mei din Canada, stînd pe terasa casei lor dintr-o suburbie liniştită şi privind veveriţele care traversau vesele pajiştea din faţa noastră. „Sigur că da, o mulţime“ – mi-au răspuns ei zîmbind mulţumiţi. În weekenduri, se adună cu toţii la un grătar – barbeque sau, mai pretenţios spus, garden party. Copiii se aleargă prin curte, ei stau de vorbă, cu o cutie de bere în mînă. Despre joburi, despre criza mondială, despre preţurile pieţei imobiliare, despre ultimele destinaţii de vacanţă. Femeile – despre copii, şcoli, grădiniţe şi, eventual, cosmetice şi spa-uri. Apoi, îşi văd fiecare de vieţile lor. Eventual se mai întîlnesc la o zi de naştere sau, dacă sînt într-adevăr intimi, se vizitează cu ocazia sărbătorilor. De fapt, n-are nici o importanţă faptul că lucrurile astea se petrec în Canada, pot fi la fel de bine şi în România (doar că, probabil, ar lipsi veveriţele). Totul are de-a face, de fapt, cu vîrsta… După 30 de ani, prietenia absolută este luată de pe soclul ei strălucitor şi aruncată într-o debara întunecoasă, laolaltă cu celelalte simboluri ale tinereţii zbuciumate: nopţile albe, iubirile fără speranţă, plecările la mare în miez de noapte. Nu pentru că n-ar mai avea farmec, ci pentru că pur şi simplu nu prea mai e timp pentru ele. Prieteniile devin, cumva, „conjuncturale“ şi se mulţumesc să satisfacă doar nevoia de socializare. Dacă îţi petreci cea mai mare parte a timpului la birou, vrînd-nevrînd, ajungi să te împrieteneşti cu cei cu care împarţi mai bine de opt ore pe zi acelaşi spaţiu şi aceleaşi probleme. Prietena cea mai bună din liceu este înlocuită de colega de birou, cu care îţi bîrfeşti şefii pe messenger şi cu care dezbaţi îndelung alegerea meniului de prînz. La o adică, dacă te acoperă cînd lipseşti de la şedinţă, îţi împarţi cu ea salata dietetică… Atunci cînd te hotărăşti să părăseşti locul de muncă pentru ceva mai bun (mai challenging), vă pupaţi pe obraz, promiţîndu-vă că veţi „ţine legătura“, dar ştiţi foarte bine că nu se va întîmpla aşa. Şi, cum e de bon ton să schimbi jobul o dată la doi-trei ani, ajungi să aduni zeci de astfel de prieteni şi prietene, cu care ar deveni imposibil să „ţii legătura“ altfel decît pe Facebook. 

Iar atunci cînd şi în viaţa ta apare un copil, vei experimenta, aproape obligatoriu, prietenia „de parc“: grupurile de mămici/bone/bunici se organizează în jurul cărucioarelor, în funcţie de vîrsta bebeluşului, iar subiectele discuţiilor variază între metodele de sterilizare a biberoanelor, consistenţa piureului de fructe sau abilităţile intelectuale precoce ale copiilor, şi sînt întrerupte periodic de cîte un strigăt: „Răducu, nu mai alerga, mamaie, că transpiri!“ etc. Dacă nu aveţi copii, nu ridicaţi sarcastic din sprîncene, căci, mai devreme sau mai tîrziu, veţi face parte dintr-un astfel de cerc al prieteniei care se prelungeşte, pe măsură ce copiii cresc, dincolo de universul fascinant al gropii cu nisip pînă la petrecerea tematică de la mall. La o astfel de petrecere de copii, am petrecut o dată patru ore stînd la o masă împreună cu părinţii, în timp ce ăia mici se zbînţuiau de mama focului într-un castel plin cu biluţe colorate. Evident, în decursul celor patru ore m-am împrietenit cu ceilalţi părinţi. Am aflat totul despre viaţa lor dinafara parcului, ştiu la ce şcoli îşi vor da copiii şi ce probleme au avut cu maşina. I-am chemat şi eu la ziua de naştere a copilului meu. Am făcut apoi schimb de poze de la aniversări. Ne-am sunat să comparăm informaţii despre cursuri de balet şi engleză. Ne-am dat inevitabilul add pe Facebook şi tot restu’. Am ieşit duminica la terasă împreună, pentru ca odraslele noastre să-şi poată continua prietenia. O prietenie mult mai sinceră decît a noastră…  

Adina Rosetti este jurnalistă şi scriitoare. Romanul Deadline este în curs de apariţie la Editura Curtea Veche.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.