Discuţii inutile?

Publicat în Dilema Veche nr. 441 din 26 iulie - 1 august 2012
Discuţii inutile? jpeg

- argument -

Despre cutremure se tot vorbeşte, în ultimul timp. Se discută, aprig, posibilitatea sau probabilitatea unui cutremur serios în următorii doi ani (sigur că teoriile privind sfîrşitul lumii în 2012 au contribuit şi ele).

Televiziunile şi mass-media, în general, sînt printre principalii iniţiatori ai discuţiilor. Alături de repezentanţii acestora sînt nu doar „specialiştii“ (termen în sine discutabil), ci şi tot soiul de alte persoane care cred că au o legătură cu subiectul: prezicători, vrăjitoare.

Părerile sînt împărţite, panica – destulă. Cert e că de la cutremurul din 1977 a trecut destul, iar acum că Institutul de Fizică a Pămîntului beneficiază de o aparatură mai performantă, care înregistrează instantaneu toate seismele, fie ele de 2-3 grade, oamenii îşi permit să discute.

În general, problema unui viitor mare cutremur a rămas la nivelul discuţiilor. Serioase sau din cele care bat cîmpii, ele nu pot rezolva situaţia multor clădiri cu bulină, sau fără bulină, dar cu probleme, care nu au fost consolidate în Bucureşti.

Motive, evident, se pot găsi cu carul, de la discrepanţele în cadrul asociaţiilor de locatari la regimul proprietăţii. Drama e că, în cazul unui cutremur serios, de peste 7 grade, multe dintre acestea nu vor rezista, probabil.

Deocamdată, numărul celor consolidate se ridică la minuscula cifră de douăzeci şi ceva. Cele mai multe dintre ele sînt în centru, unde e mare dever de populaţie zilnic. Mi-e frică să mă gîndesc la ce s-ar putea întîmpla.

Desigur că mai sînt multe alte probleme legate de cutremure, care trebuie discutate, precum: normativele după care s-a construit după ’77, dar şi după ’90, şi în ce măsură se „asortează“ ele cu cele europene; educaţia populaţiei în cazul unui viitor cutremur, ce trebuie să facă şi cum să acţioneze.

Dosarul de faţă e departe de a-şi propune să le rezolve pe toate acestea. Ci doar să le semnaleze, sperînd să mute puţin accentul de pe chestiuni legate de prevederea unui viitor cutremur (care oricum nu se poate face) pe cele ale
prevenirii dezastrelor ce-i pot urma.

Le mulţumesc lui Dan Lungu şi Adrian Stănică pentru sprijinul acordat la realizarea acestui număr.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

smurd foto newsbv png
Doi copii s-au înecat într-un fost canal din orașul Huedin. Ei se află în stop cardio-respirator
Misiune contra-cronometru pentru salvarea a doi copii care au căzut marți, 29 aprilie 2025, într-o groapă cu apă, fost canal, din orașul Huedin, județul Cluj.
71234119 1004 webp
FAZ: "Donald Trump Jr. în România. Afaceri cu iz politic"
Fiul cel mare al președintelui american a trecut în ultimele zile prin estul Europei. Se spune că vizita lui în regiune ar fi strict o chestiune de afaceri. Însă venirea sa la București bate la ochi, remarcă FAZ.
emblemă poliţie, Facebook jpg
Zeci de mii de polițiști, mobilizați pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 pe 4 mai, în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor prezidențiale, conform unui plan de acțiune ce prevede măsuri și activități concrete pentru buna desfășurare a procesului electoral.
bella hadid jpg
Bella Hadid, cu sânii la vedere prin New York! A întors toate privirile
Bella Hadid (27 de ani) a întors toate privirile luni, pe străzile însorite ale orașului New York, într-o apariție demnă de un supermodel. Vedeta, care are o avere de 25 de milioane de dolari, a purtat un maiou maro, transparent, cu umerii lăsați, pe dedesubtul căruia nu a purtat sutien
muntele fuji shutterstock jpg
Culmea teribilismului! Un student a fost salvat de pe Muntele Fuji de două ori în patru zile!
Un student în vârstă de 27 de ani a fost salvat de două ori în decurs de patru zile de pe Muntele Fuji, cel mai înalt vârf din Japonia, cu o altitudine de 3.776 metri.
Cele mai frecvente greseli in ingrijirea parului si cum sa le eviti jpg
Cele mai frecvente 6 greșeli în îngrijirea părului și cum să le eviți
Îngrijirea adecvată a părului poate părea uneori o adevărată provocare, mai ales atunci când te lovești de diverse probleme care îți afectează sănătatea și aspectul podoabei capilare. Chiar dacă îți dorești un păr strălucitor sau să scapi de vârfurile despicate, trebuie să găsești și să eviți greșel
colorado 1530312 1280 jpg
Cum să scapi cartofii de gândacii de Colorado. Trucurile naturale pe care doar bunicii noștri le mai cunosc
Gândacul de Colorado este coșmarul oricărui grădinar care cultivă cartofi. Mic, dar extrem de dăunător, acest dăunător devorează frunzele plantei și poate compromite o cultură întreagă într-un timp scurt.
pexels n voitkevich 8062358 jpg
Strategii inteligente pentru accesarea creditelor online pentru nevoi personale
Accesul rapid la resurse financiare a devenit o necesitate tot mai frecventă, iar creditele online pentru nevoi personale sunt o opțiune ușor de accesat. Totuși, alegerea unui credit avantajos poate fi dificilă din cauza diversității ofertelor și a condițiilor impuse de fiecare instituție. Mai jos s
packages 6153947 1280 jpg
Cea mai mare firmă de livrare de colete din lume desființează 20.000 de locuri de muncă
Compania americană United Parcel Service (UPS), cea mai mare firmă de livrare de colete din lume, a anunțat că va reduce 20.000 de locuri de muncă, deoarece reduce dramatic livrările pentru gigantul comerțului electronic Amazon.