Dintr-un album

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Dintr un album jpeg

O fotografie de acum mai bine de un secol, v─âzut─â fugitiv, dar care s-a ├«ntip─ârit ├«n amintirea privitorului. Un b─ârbat ├«n uniform─â cu fireturi, cu cizme de piele, lustruite irepro┼čabil, ├«ntr-o pia┼ú─â pavat─â cu piatr─â cubic─â, din Viena. O fotografie bine realizat─â, ┼či ca ├«ncadrare a personajului principal, ┼či care a rezistat ┼či trecerii timpului. 

O privire inteligent─â, cu o lic─ârire u┼čor ironic─â, sub o frunte ├«nalt─â. O musta┼ú─â cu v├«rfurile r─âsucite, la mod─â ├«n timpul domniei lui Franz Josef. Pentru t├«n─ârul din Ardeal n─âscut ├«ntr-o familie de ┼ú─ârani destul de nevoia┼či, cariera militar─â p─ârea o solu┼úie. Dup─â absolvirea ┼×colii de Jandarmi, ajunge ├«ntr-o unitate de la grani┼úa Imperiului. ├Änt├«mpl─âtor, e vorba de grani┼úa cu Rom├ónia. Proasp─ât c─âs─âtorit cu o femeie din comuna lui natal─â, se concentreaz─â pe ├«ndeplinirea sarcinilor de serviciu. ├Än familie, i se na┼čte mai ├«nt├«i o fiic─â, iar apoi un fiu. Via┼úa merge ├«nainte, aparent f─âr─â probleme. 

Dar lucrurile se complic─â. Totul intr─â ├«ntr-o cavalcad─â lipsit─â de sens. Izbucne┼čte R─âzboiul. Trebuie s─â plece cu unitatea departe de familie, pe care o las─â ├«n urm─â. Nu se mai aude nimic despre el. Lucrurile se precipit─â, linia frontului ajunge ├«n zona de frontier─â ├«n care locuiau.

So┼úia, r─âmas─â singur─â, trebuie s─â lase aproape totul ├«n urm─â ┼či s─â se ├«ntoarc─â la casa p─ârinteasc─â, ├«mpreun─â cu cei doi copii. Scene care o vor urm─âri ├«ntreaga via┼ú─â, ┼či pe care apoi le va povesti. Cu cei doi copii de m├«n─â, singur─â printre al┼úi refugia┼úi, pe un c├«mp aflat sub bombardamente, ├«ncerc├«nd s─â ajung─â la gar─â, s─â prind─â un tren, s─â se ├«ndep─ârteze. O mas─â din lemn, r─ât─âcit─â, cu picioare sculptate, pe care o recupereaz─â ┼či, cu ajutorul cuiva, o ├«ncarc─â ├«n tren. O mas─â care va supravie┼úui ┼či va r─âm├«ne ├«n familie aproape o sut─â de ani. 

├Än timp ce b─ârbatul ei a disp─ârut f─âr─â urm─â. 

R─âzboiul care p─ârea f─âr─â de sf├«r┼čit se termin─â ├«n cele din urm─â. Ardealul se une┼čte cu Vechiul Regat. Anii trec. Copiii cresc. Via┼úa e grea. Singur─â, cu doi copii, ├«mpreun─â cu o sor─â r─âmas─â nec─âs─âtorit─â. Trebuie s─â lucreze p─âm├«ntul, pu┼úinul p─âm├«nt mo┼čtenit de la p─ârin┼úi. 

P├«n─â c├«nd, ├«ntr-o bun─â zi, se treze┼čte ├«n fa┼úa casei cu un b─ârbat cu chipul ars de soare ┼či b─âtut de v├«nt, plin de praf ┼či ├«mb─âtr├«nit prea devreme. B─ârbatul ei, dat disp─ârut, revenit printre cei vii dup─â ani ┼či ani ├«n care to┼úi ├«l credeau de mult mort. Ea ├«l recunoa┼čte. ├Äns─â pentru copii e mai greu. Fiica i se sperie c├«nd b─ârbosul necunoscut vrea s─â o ├«mbr─â┼úi┼čeze. 

Unde a fost to┼úi anii ─â┼čtia? Ce i s-a ├«nt├«mplat? De ce nu a dat nici un semn de via┼ú─â? 

Luat prizonier de ru┼či ├«n Gali┼úia, ajunge ├«ntr-un lag─âr de undeva din Siberia. Singura idee, singura preocupare, singurul g├«nd care ├«l ┼úine ├«n via┼ú─â e evadarea. Unde, cum, c├«nd e mai pu┼úin important. Tot ce conteaz─â e s─â ajung─â acas─â, la familie. La mii de kilometri dep─ârtare. ┼×i zilele trec, ┼či apoi s─âpt─âm├«nile, ┼či lunile trec ┼či ele. Sufer─â de foame ┼či de frig. ┼×i de b─ât─âi. La un moment dat, dup─â multe preg─âtiri, ├«mpreun─â cu al┼úi colegi de suferin┼ú─â, prind un moment favorabil ┼či reu┼česc s─â fug─â. Se ascund pe unde pot ├«n timpul zilei ┼či nu avanseaz─â dec├«t noaptea. Ajung la c├«te o ferm─â pierdut─â ├«n imensitatea stepei. Femeile, r─âmase de ani buni f─âr─â b─ârba┼úi, ├«i primesc cu bra┼úele deschise. Le dau de m├«ncare din ce au ┼či ele, dar ┼či profit─â. ├Äi pun la diverse munci. ├Äi supun la diverse ├«ncerc─âri. Dar lumea e a┼ča cum e, iar prezen┼úa lor nu r─âm├«ne mult timp secret─â. S├«nt prin┼či din nou, b─âtu┼úi crunt ┼či du┼či ├«napoi ├«n lag─âr. Sufer─â din nou de foame ┼či de frig. ┼×i de b─ât─âi. ┼×i mai ales de dorul de cas─â. Timpul trece, a┼ča cum doar el ┼čtie s─â treac─â. Zilele vin ┼či se duc. ┼×i nop┼úile la fel. Eroul nostru urze┼čte un nou plan. De data asta va pleca ├«mpreun─â cu un singur alt coleg de deten┼úie. ┼×ansele de a fi observa┼úi scad sim┼úitor. Se pot ascunde mai u┼čor. Zis ┼či f─âcut. Din nou ziua ├«n ascunzi┼č, iar noaptea la drum. De la o ferm─â izolat─â la alta. De la o gospod─ârie l─âsat─â de izbeli┼čte la alta. Dar soarta e nemiloas─â. S├«nt prin┼či din nou. Iar b─ât─âi, iar interogatorii, iar umilin┼úe de tot felul. ├Änapoi ├«n lag─âr. Sufer─â din nou de frig ┼či de foame. ┼×i mai ales de dor. De dorul de cas─â ┼či familie. ┼×i timpul iar trece, a┼ča cum doar el ┼čtie s─â treac─â. Zilele vin ┼či se duc. ┼×i nop┼úile la fel. Iar eroul nostru st─â ┼či cuget─â. Un nou plan de evadare. De data asta trebuie s─â plece singur. E singura solu┼úie. ├Änc─âp─â┼ú├«nat ca orice ardelean care se respect─â, nu are cum s─â renun┼úe. Zis ┼či f─âcut. Profit─â de un moment de neaten┼úie al paznicilor ┼či fuge din nou. Pentru a treia oar─â. Noaptea avanseaz─â. Ziua se ascunde. E greu s─â te ascunzi ├«n stepa nesf├«r┼čit─â. Dar nu are de ales. De la o ferm─â la alta, de la o gospod─ârie l─âsat─â de izbeli┼čte la alta, de la o femeie singur─â la alta. Mai aproape de cas─â cu fiecare zi. Mai aproape de cas─â cu fiecare noapte. Ars de soare ┼či b─âtut de v├«nt, chipul lui ├«mb─âtr├«ne┼čte prea devreme. P─ârul ar─âmiu are acum tot mai multe fire albe. Ochii verzi cap─ât─â o ad├«ncime ├«ntunecat─â, nou─â.  

├Än cele din urm─â, dup─â ani grei de suferin┼ú─â, ajunge ├«n sf├«r┼čit acas─â. Ziua ├«n care a fost f─âcut─â fotografia de la Viena pare doar o amintire dintr-o alt─â via┼ú─â. Acum trebuie s─â ia totul de la cap─ât. S─â ├«nve┼úe din nou s─â fie liber. S─â nu-i mai fie fric─â. S─â nu se mai ascund─â. Ziua ├«nc─â mai reu┼če┼čte, cu chiu, cu vai. Dar noaptea e mai greu. Cu somnul b├«ntuit de co┼čmaruri, ├«n care e din nou ├«n lag─âr, ┼či trebuie din nou s─â evadeze, iar apoi e din nou prins, ┼či a┼ča mai departe. 

Dar chinul ├«ndurat a l─âsat urme ad├«nci. Frigul ┼či umezeala i-au ┼čubrezit s─ân─âtatea. Iremediabil. Nu are bani pentru tratamente ├«n str─âin─âtate. Cu noua slujb─â abia de se descurc─â de azi pe m├«ine cu familia. Dup─â c├«┼úiva ani, se produce inevitabilul. Moare ├«n floarea v├«rstei. Doar umbra b─ârbatului m├«ndru din fotografie.  

┼×i timpul trece din nou, a┼ča cum doar el ┼čtie s─â treac─â. Familia lui pleac─â departe. Vine un nou R─âzboi Mondial, care trece totul prin foc ┼či sabie, l─âs├«nd ├«n urm─â doar s├«nge ┼či suferin┼ú─â. Morm├«ntul lui e n─âp─âdit de buruieni, ne├«ngrijit ┼či abandonat. Doar c├«te o femeie milostiv─â ├«i mai aprinde, din c├«nd ├«n c├«nd, o lum├«nare. 

┼×i trec anii, ┼či deceniile... ├Än Occident se comemoreaz─â un secol de la izbucnirea Primului R─âzboi Mondial. ├Än Rom├ónia, lumea are alte preocup─âri. Binele nu ├«nvinge, sau, dac─â da, atunci nu ├«ntotdeauna. Un nou r─âzboi poate ├«ncepe ├«n orice moment. 

Eroul nostru e dat uit─ârii. Tenacitatea lui s-a pierdut ├«n anonimat. Doar un str─ânepot plecat ├«n pribegie se mai g├«nde┼čte la el. ┼×i scrie aceste r├«nduri, ├«n amintirea lui. 

Alcor C. Cri┼čan este membru al Asocia┼úiei Interna┼úionale a Interpre┼úilor de Conferin┼ú─â. 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?