Despre vin. Despre inefabil

Publicat în Dilema Veche nr. 711 din 5-11 octombrie 2017
Despre vin  Despre inefabil jpeg

Prin 1998, fiind invitat să particip la o ședință de cenaclu literar, dar instruit destul de imprecis cu privire la adresa unde avea să aibă loc evenimentul – era, în buna tradiție a Iașiului, o hrubă dosită, în care nu mai pusesem piciorul niciodată –, am întîrziat cît să nu mai apuc mare lucru din lectura poetului care ținea capul de afiș. Amfitrionul, deținător de viguros umor românesc, a sesizat întîrzierea mea și, imediat ce lectura s-a sfîrșit, adică la două-trei minute după ce ajunsesem, mi-a adresat oficial invitația de a mă exprima – primul! – despre poemele inedite, proaspăt livrate publicului. Cu alte cuvinte, eram luat ca din ulcică. Penibilul era deja maxim, nu mai putea fi sporit printr-o recuzare bîlbîită. Auzisem doar cîteva versuri, știam vag ce mai scrisese poetul respectiv, simțeam deja panica de dinaintea unui examen, cînd dintr-odată ochii mi-au căzut pe o sticlă de vin dăruită cu mărinimie de amfitrion participanților. Era unul din puținele vinuri albe cu adevărat seci care se fac prin Moldova. Lichidul ca un soare de aprilie – de dinainte de încălzirea globală – îmi trimitea surîsuri cînd vioaie, cînd galeșe, la limita complicității, în fronturile oleiforme ghiceam forma cîrceilor de viță-de-vie, semn că oricît de încovrigat urma să fie discursul meu, el va fi primit cu indulgență, oricum toată lumea era pe cale să fie „luată“. Din fericire, sticla stătea cu eticheta de pe verso înspre mine, așa încît, cu puțin context, discursul gata făcut de pe etichetă s-a dovedit a fi cel mai bun rezervor de judecăți critice. „Poezia lui Cutare are prospețimea fetei neatinse de bărbat, stînd tolănită în iarbă…“, mi-am început eu discursul și, spre surprinderea mea, toată lumea a fost încîntată, deși – sau poate tocmai pentru că – sursa inspirației mele era greu de mascat.

Adevărul este că etichetele de vin spun multe despre orice, dar nimic despre vin. Nu pentru că cei care le compun n-ar fi buni cunoscători în materie, nici pentru că n-ar avea papile educate și un palat rezonant sau pentru că n-ar avea darul descrierii, ci din simplul motiv că vinul cu adevărat bun – cel care nu te agresează prin caracteristici evidente, neechilibrate – este inefabil. Arta plastică este neputincioasă în fața lui. Spre deosebire de lichidele naturale, cum ar fi apa sau sîngele, adică acele lichide care au forme firești de conținere – un lac, o mare, un rîu, respectiv corpul uman – și care impresionează ochiul mai ales cînd aceste forme o iau razna – să ne amintim de marele val al lui Hokusai, de al nouălea val al lui Aivazovski, de lacrimile de sînge ale lui Bouts, de cerul sîngeriu al lui Munch sau, mai nou și mai teribilist, de maniera unei Jess Cummings de a reda obiecte concave cu propriul sînge menstrual –, vinul nu e conținut în struguri nici măcar cît este fluturele în crisalidă. Nici o mirabilă metamorfoză nu va transforma sucul din poamă într-un vin meșteșugit, tocmai pentru că vinul bun este 100% meșteșug, o artă desăvîrșită, demonizată secole la rînd doar din cauza rigorilor morale ale unei societăți în permanentă căutare de sine. Pentru a rezuma: o bardacă sau o cupă de cristal într-o natură moartă, ambele pline cu vin, ori un nas roșu și niște ochi tulburi într-o scenă cu bețivi redau în cel mai bun caz culoarea vinului, nimic altceva. Lecția pe care o va trage de aici iubitorul de vinuri este că, dintre toate proprietățile vinului, culoarea este cel mai ușor de falsificat.

La fel stau lucrurile și în domeniul muzicii: Bach, de la care te-ai fi așteptat la ceva măcar în virtutea numelui (cf. Bacchus) și a faptului că nu-și refuza plăcerea vinului, a dedicat o cantată… cafelei. Johann Strauss fiul a compus un vals leșinat despre „vin, femeie și cîntec“ – tematizînd una dintre devizele hedonistului modern, în mod fals atribuită lui Luther –, iar din zona jazz-ului cantabil este cunoscută piesa An older man is like an elegant wine (Carol Sloane, 1993), unde nu e clar de ce epitetele nu au fost distribuite fix invers. De fapt, îți dai seama de ce, imediat ce asculți versurile, care îl compară pe bărbatul tînăr cu un primeur… Dar la fel de repede realizezi că sugestia, în toată amplitudinea ei, e dată doar de cuvînt, pe cînd linia muzicală în sine este un swing banal prin lascivitatea firului melodic, unul care ar fi putut fi jertfit pentru orice altă temă cu un minim substrat amoros. Poate doar bacanalele să fi fost, în antichitate, o expresie muzicală a vinului, nu doar a orgiei simpotic-erotice, însă urmele lor s-au șters. Ipoteza unor muzicologi, cum că asftel de bucăți muzicale ar fi avut o structură repetitivă în crescendo, e de natură, totuși, să ne liniștească: așa-i și cu vinul, întîi îți înmoi buzele, apoi iei o guriță, îndată un gît, la urmă iureșul se dezlănțuie.

Rămîne, prin urmare, arta cuvîntului să salveze situația. Împletind impresiile gustative cu cele olfactive și vizuale, ea caută să-i fie pe potrivă vinului, inclusiv prin speciile literare ad-hoc cum sînt etichetele, însă și ea, de regulă, eșuează. Devenind viticultor și vinificator, Mircea Dinescu n-a făcut decît să urmeze, consecvent, un crez artistic verificat pe viu: în fața vinului cel mai licoros și aromat, cuvîntul amuțește. Un scurt inventar istorico-literar este lămuritor: epigramele lui Păstorel sînt dedicate mai curînd beției decît vinului, pe care-l asociază oricum destul de hazardat altor delicii ale vieții („vinul, tutunul, dracul și femeia“) – deși, în alt loc, recunoaște resemnat că vinul e o ființă vie, deci inefabil –, iar dacă insistăm cu căutarea pînă în trecutul cel mai îndepărtat, vom observa că poeții, de la antici la moderni, fără excepție, au descris efectele vinului – asemuindu-l cel mai adesea tot cu iubirea –, nu și caracteristicile sale: că ar ascuți văzul și auzul (Baudelaire), că te-ar face să uiți amarul vieții (Khayyam), că s-ar sui la cap fără scară (folclor românesc) – bravos națiune, însă cine bea vinul în cantități atît de mari, încît să ajungă la experimentarea acestor efecte, n-a priceput chiar nimic! (Nici eu; setea a fost întotdeauna mai mare.)

Nu e nici o mîngîiere în faptul că impresionantul șir de eșecuri descris mai sus începe cu Noe, patriarhul biblic, care nici el n-a rezistat ispitei cantitative. Într-o criză de conștiință ne spunem că strădania iubitorului de vin – așa cum ne place să credem că sîntem – ar trebui să meargă în direcția savurării acestuia pentru calitățile intrinseci, nu pentru falsa beatitudine pe care ar prilejui-o; prin urmare, ar trebui să învățăm să l bem cu măsură, nu din rigori morale, ci din rigori estetice. Doar astfel am putea fi noi înșine părtași la desăvîrșirea vinului, care are loc abia în momentul desfacerii plenare a buchetului. Ba mai și plusăm în această retorică estetistă: un vin nebăut de nimeni nu are calități, pe cînd vinul bun băut cu măsură își dezvăluie nu doar textura și aroma, ci și proporția și echilibrul, căci în vin e și multă geometrie… neeuclidiană. Suma unghiurilor unei înghițituri de vin trece rareori de 13,5 „grade“, pentru că doar alcoolul îi dă formă, pe cînd apa îi asigură curgerea. Prea mult alcool îl debalansează, prea multă apă îl potopește.

Dacă proporția e bună, și doar atunci, vom putea savura un vin. E drept că pîrdalnica de limbă nu va avea gratitudinea de a produce, la schimb, tocmai acel epitet care să denumească fără rest calitatea vinului care o desfată. Dar ea își dă silința, pipăie palatul, se încovoaie, dozînd astfel postgustul care se revarsă dinspre epiglotă, folosește papilele ca traducător simultan și saliva ca traducător consecutiv, așteaptă o comandă fermă dinspre creier, dar aceasta întîrzie să vină. Ce să spui mai întîi despre un vin bun? Chiar trăgînd cu ochiul la etichetă, nu vom ști să articulăm mai mult decît un: fructat (hm!); catifelat (oho!); sfătos (?!); haiducesc (da’ de unde…) și tot așa. Lingviștii au inventariat peste o mie de epitete specializate pentru vin, dar la o analiză aplicată toate se dovedesc a fi, dacă nu fundamental eronate, atunci măcar limitate. Căutînd să ne lămurim care ar fi epitetul cel mai potrivit, mai luăm o înghițitură. Și încă una. Și încă una. Și tot așa. Uităm că degustăm și bem. Pînă să ne dăm seama că s-a ales praful de tot estetismul nostru, vinul ne-a îngenuncheat. La urmă, neștiind ce să spunem, îngînăm cu toții ceea ce a prevăzut înțeleapta tradiție pentru astfel de situații; ridicăm paharul și închinăm: „Hai noroc!“ 

Gabriel H. Decuble este eseist și poet. Cea mai recentă carte publicată este Tu n-ai trăit nimic, Editura Cartea Românească.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

calin georgescu jpg
Călin Georgescu acuză o scădere masivă pe TikTok. Cum a ajuns de la „milioane de vizualizări” la doar „câteva zeci de mii”
Candidatul pro-rus Călin Georgescu spune despre contul său principal de TikTok că este victima unei operațiuni de shadowban, iar vizualizările au scăzut dramatic.
1 barbut jpg jpeg
„Nu vă jucați viitorul la barbut”. Un specialist în economie vorbește de „risc masiv de faliment si austeritate”, dacă Georgescu câștigă alegerile
Planurile lui Georgescu, puse în practică, înseamnă risc mare ca România să piardă zeci de miliarde fonduri europene din PIB. Calculați câte joburi se pierd aici, de la constructori, șoferi, la personal tehnic din diverse domenii, avertizează un specialist român.
banner Iasmina Hill png
Cât de bine s-a simțit Iasmina Hill de Ziua Recunoștinței în America! A lăsat curcanul pentru o super cină la un restaurant luxos! „Am mâncat ca regii”
De când este căsătorită cu milionarul american Bradford Hill, frumoasa româncă Iasmina Hill are o viață ca în povești și își face toate poftele.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Cu cine va vota Victor Ponta. Răspunsul neașteptat al fostului premier: „Nu o să votez cu..."
Victor Ponta a spus clar că nu o va vota pe Elena Lasconi în finala prezidențială de duminică, însă nu s-a exprimat nici în favoarea lui Călin Georgescu.
Diana Șoșoacă FOTO Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă: „Eu şi colegii mei primim să ne sacrificăm”. Cum arată guvernul cu 31 de membri al SOS România
Președinta SOS România, Diana Șoșoacă, a anunțat că partidul său se poate „sacrifica” la guvernare, în contextul perioadei grele care urmează, propunând o listă cu 31 de miniștri.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Miting pro-Europa în Piața Victoriei, anunțat de Elena Lasconi: „Vino alături de mine”
Elena Lasconi, președinta și candidata USR în turul II al alegerilor prezidențiale, a anunțat pe rețelele de socializare un miting pro-Europa în Piața Victoriei.
IMG 2994 1536x1152 jpeg
Jaf armat la o bancă din Călărași. Un individ cu cagulă a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani
Un jaf armat a avut loc marți seară în municipiul Călărași. Un bărbat a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani. Polițiști au împânzit zona și îl caută pe atacator.
Refugiati cu copii din Mariupol ajung la punctul de evacuare din Zaporizhzhia Ucraina FOTO EPA-EFE
Avioane sub controlul lui Putin, folosite pentru a deporta copii ucraineni
Un raport al Yale School of Public Health arată că avioane şi fonduri prezidenţiale ruse au fost utilizate într-un program prin care sute de copii au fost luaţi din teritorii ucrainene ocupate, au fost privaţi de identitatea ucraineană şi plasaţi în familii ruse.
Valentina Aldea 3  jpeg
Iată pe cine trimite POT în Parlamentul României! De pe site-urile de adulți, direct în Senat?
Valentina Aldea, candidată din partea Partidului Oamenilor Tineri (POT) și cunoscută online sub numele Justin Jade, a fost aleasă senator, stârnind controverse din cauza trecutului său ca videochatistă, în contrast cu valorile promovate oficial de partidul său.