Despre răsfăț, cu tandrețe

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
image

E dificil de trasat o linie clară, care să contureze fără echivoc ce e un răsfăț și de care parte, a binelui sau a răului, e: dacă e capriciu sau dorință, ori plăcere, moft, răzgîială, alint, toană (toate legitime sau nu, verosimile sau nu, realizabile sau nu). Așa că nu m-aș grăbi să înfierez cu mînie proletară răsfățarea copiilor, dar nici s-o ridic la rang de virtute parentală. Mai adaug, pentru a explica mai bine această indecizie, încă două premise. În literatura de „specialitate” de pe Internet am găsit că ceea ce în lumea copiilor este total inacceptabil – iată, spre exemplificare, cîteva titluri de cărți sau de training-uri: „Copilul răsfățat: 10 greșeli în educația copilului”, „9 semne alarmante că ai un copil răsfațat”, „Cum schimbi un copil răsfățat” (pe unul stoic, probabil, n.m. M.I.) –, pentru lumea adulților, răsfățul devine o piatră rară, un diamant la care normal ar fi să rîvnească tot omul matur care tînjește după o viață echilibrată. Iată, tot spre exemplificare, cîteva invitații la răsfăț culese de pe Internet: răsfață-te cu sushi, spa, săpun, cafea, ciocolată, uleiuri, creme, masaje, licori alcoolice, răsfață-ți pielea, unghiile, părul, picioarele, tălpile, ficatul – da! –, umerii, coloana vertebrală etc. (Cu alte cuvinte, găsești soluții de alint sau de împlinire a unui capriciu pentru fiecare bucățică de corp și pentru orice papilă gustativă, oricît de mofturoasă. Doar să fie de adult.) Sînt și răsfățuri pentru lăbuțele animalelor de companie sau pentru lemnul din casă și din împrejurimi. În fine, a doua premisă de la care pornesc este concluzia pe care am tras-o după ce am întrebat, vorba emisiunii TV, 100 de români din preajma mea care sînt momentele de răsfăț din copilărie (n-au fost chiar 100, mai puțini, dar suficienți cît să-mi fac o idee). Mă așteptam să fie lucruri scumpe, gesturi eroice, întîmplări fantastice. În loc de asta, am aflat că amintirile cele mai scumpe în materie de răsfăț sînt lucruri simple, fără fasoane, un șerbet de trandafiri adus de la zeci de kilometri depărtare, o zi întreagă petrecută la joacă fără restricții și fără program de somn sau de hrană, cireșe culese de bunici, corturi improvizate de fratele mai mare, plăcinte cu mere făcute la ore nerezonabile de un adult obosit, somnul de după-amiază petrecut în balcon, pe o saltea de plastic, și nu în pat, două înghețate mîncate una după alta, gogoși la orice oră din zi și din noapte, mirosul de apret sau de balsam al cearșafurilor, hainele culese din locuri stranii etc. Și, printre ele, un zîmbet, în mijlocul supărării celei mai mari, o mîngîiere pe un obraz înfuriat, o strîngere în brațe după o absență de două-trei ore, nu mai mult. 

De aceea, propun pe tema anunțată cîteva puncte de reflecție, și nu sentințe definitive. Mai întîi, aș porni de la un fapt evident, anume acela că răsfățul se referă la împlinirea unei dorințe, nu a unei nevoi. Nu îți răsfeți copilul dacă îi pui un acoperiș deasupra capului, dacă îl hrănești sau dacă îi oferi o școală bună sau un cămin sigur, în care să se simtă protejat. Ci dacă îi oferi ceea ce e dincolo de nevoi, limite, reguli, posibilități, rezonabilitate. Iar aici, ar fi de precizat două lucruri importante, cred eu: mai întîi, că dorințele copiilor pornesc dintr-un impuls simplu, firesc: obiectul, gestul, întîmplarea, imaginea care i-au produs bucurie să se permanentizeze. Iar al doilea lucru: dorințele copiilor sînt simple, în fond, și comune, sau cel puțin încep prin a fi așa, vor a treizecea mașinuță, încă o jumătate de oră de desene animate, încă trei prăjituri etc. Riscul este ca, păstrînd aceste date, răsfățul să uniformizeze: te vei adresa, cu gestul tău de alint, unei imagini universale, standard, nu unui chip cu trăsături cît se poate de particulare. Răsfățul prin care vrei să definești relația dintre tine și copilul tău va fi unul șablon. Or, răsfățul este un moment intim, cît se poate de special între părinte și copil, acela prin care toate negocierile, regulile, contractele se duc pe apa sîmbetei pentru un scop mult mai înalt: acela de a-i arăta copilului tău că îl știi, îl simți, îl cunoști, îi știi clipele în care i-ar prinde bine un moment excepțional, în afara regulilor de parenting, și i-l oferi „personalizat”. Ce sens ar avea să „cheltuiești” un astfel de moment pe o păpușă în plus, pe lîngă celelalte zece pe care le are, cînd știi bine că va renunța la ea imediat ce va avea alta? Important este ca răsfățul să lase o amprentă afectivă. Și asta se poate realiza dacă dorințele copilului se rafinează, dacă încep să capete culorile proprii și dacă răspunsul îi este adresat lui și nu tuturor copiilor din lumea întreagă care își doresc păpuși. Este pasionat de mașini? Are sens să îi cumpăr zece, poate douăzeci. Dar a douăzeci și una este inutilă. Poate încerc să îi cumpăr piesele unei mașini pe care să o asambleze singur. Poate că mă decid să pierd o jumătate de duminică să repar împreună cu el oglinda retrovizoare de la mașina familiei. 

Mai apoi, răsfățul are sens, este definit ca atare dacă este un moment bine conturat. Unic în felul în care este „livrat”. Ca să poată fi savurat ca atare. Ca să capete profunzime, culori intense, bucurii memorabile. Altfel, petrecut la tot pasul, în tot timpul, va deveni drog. Va deveni falsă nevoie, așa cum devin false nevoi alimentația regulată cu sushi sau spa-ul pentru unghii.

Ar mai fi de spus încă un lucru: evoluția copilului, dezvoltarea lui, pornește în absența obiectului dorit. Ce splendoare este drumul pînă la bicicleta nouă pe care și-o dorește, cîte răscruci, cîte opțiuni, cîtă reflecție este în dorința de a ajunge la obiectiv! Negocieri, alternativă, improvizații, eforturi proprii, întrebări, visări cu ochii larg deschiși, toate vor intensifica bucuria cînd o va obține și vor contura mai bine resursele copilului. Este momentul în care îl pui față în față cu ceea ce va întîlni deseori în anii următori: cu iritarea, nemulțumirea, răspunsurile amînate, frustrarea. Momentul în care este contrariat. Și în care îi dai instrumente cu care să îl depășească. Știu, veți spune, dar asta nu mai e răsfăț. La prima vedere, așa este, dar nu scrie nicăieri că răsfățul este obținut doar prin eforturile altora. În fond, ca adult, va munci un an întreg pentru un concediu all-inclusive sau pentru un masaj cu roci fierbinți.

Am în minte, cînd vorbesc despre toate acestea, copilul cu cea mai fericită copilărie: Ion Creangă. Și mă gîndesc la amintirile lui cele mai puternice, din Moldova săracă a secolului al XIX-lea: răsfățul și iubirea erau protecție, iertare, îngăduință, încredere nemăsurată în părinți, în reguli încălcate și mai apoi oblojite, în loc și timp de joacă, de năzbîtii, dar mai ales de bucurii construite din resurse proprii. Și dacă mă gîndesc la ceea ce a făcut Creangă cu copilăria lui fericită, întorcînd-o înmiit zecilor de mii de copii care i-au citit abecedarul și poveștile, mă gîndesc că, de fapt, singura noimă pe care ar trebui să o aibă răsfățul, pentru adulți și copii, este generozitatea. Ți se îndeplinește o dorință? Atunci e musai să înveți din asta, din bucuria pe care o simți, cum să îndeplinești dorințele celor pe care îi iubești. Cum să îi răsfeți.

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.