Desenează-mi o oaie

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
Desenează mi o oaie jpeg

- argument -

Aş putea să încep argumentul acestui Dosar spunînd că spiritul ireverenţios şi crima de lezmajestate stau la baza tradiţiei unei prese libere în Franţa de după Revoluţia din 1798, că „majestatea“ înseamnă şi regalitate, şi republică, şi religie, şi bani, şi prostie şi, în general, orice ajunge într-o poziţie de putere şi merită să fie ţinut sub observaţie atentă, că directorii primelor publicaţii satirice franceze îşi petreceau mai mult timp la închisoare decît în propriile birouri, că, cel puţin de la Milton încoace, există „the right to disrespect“ („dreptul de a nu respecta“), că desenatorii de la Charlie Hebdo nu desenau şi nu luau în balon islamul, ci pe reprezentanţii săi extremişti, că a spune „toţi musulmanii se simt ofensaţi de caricaturile cu Mahomed“ e echivalent cu a spune „toţi negrii ascultă jazz“, că poţi fi ofensat, dar nu te obligă nimeni să răspunzi unei ofense cu o crimă, că desenele de la Charlie au fost doar pretextul, şi nu cauza atacurilor din ianuarie 2015, că nu-mi pot scoate din minte faptul că unul dintre cei cinci caricaturişti omorîţi de fraţii Kouachi e Honoré, responsabil de rubrica de rebusuri literare din Lire şi autor al coperţilor din seria Petits Classiques de la Larousse, că nu-mi pot scoate din minte, de fapt, senzaţia unei uriaşe nedreptăţi. În loc de asta, încep cu „Desenează-mi o oaie“, prima frază pe care i-o spune Micul Prinţ autorului său, replică intrată deja în imaginarul nostru colectiv, care închide în ea natura inocentă a desenului. Desenatorii de presă păstrează ceva din ingenuitatea lui „Desenează-mi o oaie“, chiar şi-atunci cînd caricaturile lor sînt mai verzi chiar decît verdele de Paris. În fond, caricaturiştii sînt ca puştiul care stă în mijlocul mulţimii, la paradă, şi strigă că împăratul e gol. Despre această tradiţie şi despre relaţia dintre presă, satiră şi libertate de expresie e vorba în Dosarul de săptămîna asta. Punem în balanţă începuturile presei satirice din România şi expresiile ei de astăzi, trecem în revistă cîteva nume importante ale desenului de presă, vorbim cu Dragoş Muşat, creatorul lui Tetelu, şi cu Alexandru Ciubotariu, aka Pisica Pătrată, discutăm despre limitele morale ale miştoului, şi, sper eu, stîrnim pofta pentru ilustraţii, desene, caricaturi şi hohote de rîs fără griji.

P.S. Sîntem extrem de norocoşi să îl avem în paginile Dilemei vechi pe Ion Barbu, unul dintre cei mai buni desenatori de presă din România, ocazie cu care dorim să-i mulţumim pentru colaborarea sa constantă şi neobosit de sprinţară. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Maia Sandu FOTO Presedinte md jpeg
Maia Sandu, discurs în Parlament: Vedem încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare. Reacția opoziției
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului, avertizând asupra unor încercări de folosire a Găgăuziei în scopuri de destabilizare și asupra tentativelor unei grupări criminale de a prelua controlul total asupra regiunii.
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia jpg
Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arme nucleare, anunță Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că nu va permite Iranului să se doteze cu arme nucleare, afirmând că a întreprins „nenumărate” acţiuni „publice şi secrete” care au întârziat programul nuclear iranian cu „aproape un deceniu”.
escroci medicamente MD
Escrocherie cu suplimente contrafăcute: rețea internațională care vindea „pastile-minune”, destructurată de Poliție și Europol
Autoritățile au efectuat 28 de percheziții și au reținut 6 persoane, iar investigațiile continuă.
domnitori romani jpg
Cum era sărbătorit Paștele de domnitorii români: „Mâncarea neîncetată și băutura multă”
Paștele este cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin, iar călătorii străini care au ajuns de-a lungul timpului pe aceste meleaguri au vorbit despre modul în care acest eveniment era sărbători de strămoșii noștri.
Posibil troc politic între Elena Lasconi și Nicușor Dan Foto Elena Lasconi   Facebook jpg
Nicușor Dan, despre un posibil dialog cu Elena Lasconi: „Trebuie să existe disponibilitate reciprocă. Eu nu am încercat”
Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale din mai, a afirmat joi că este „disponibil” să poarte un dialog cu Elena Lasconi, contracandidata sa la alegeri, dar că „trebuie să existe o disponibilitate reciprocă”.
mircea badea jpg
Obiceiul banal a lui Mircea Badea, dacă vrei să slăbești. Dieta prezentatorului TV: „Am auzit peste tot”
Mircea Badea a afirmat că nu mai suportă cu subiectul dietelor, cu toate că acesta ar trebui să fie la ordinea zilei și acasă, deoarece este într-o relație cu Carmen Brumă. El a venit cu o sugestie ușoară: cine dorește să slăbească, să mănânce mai puțin și să se miște mai mult.
muncitori nord coreeni jpg
„Nord-coreenii n-o să vă mănânce câinii”. Rusia, mesaj către localnicii îngrijorați din orașul Vladivostok
Autoritățile ruse și-au asigurat locuitorii îngrijorați din Vladivostok că muncitorii nord-coreeni nu le-au mâncat câinii. Oamenii s-au speriat după ce mai multe animale au dispărut.
mariupol 3 februarie 2023 profimedia 0753920671 jpg
Planul lui Putin de a „rusifica” teritoriile ucrainene ocupate: cum își pierd casele locuitorii fugiți din Mariupol
Autoritățile ruse confiscă în mod sistematic mii de case de la locuitorii ucraineni din Mariupol, oraș ocupat de armata lui Putin.
diavol
Cum arată Necuratul: „Numele lui nu este nici Diavolul, nici Satan”. Ce spune un expert în satanologie
Un specialist în satanologie a dezvăluit că numeroase mituri legate de demon sunt eronate, inclusiv faptul că numele său este Lucifer.