De la abc la bac - şi înapoi

Publicat în Dilema Veche nr. 446 din 30 august - 5 septembrie 2012
De la abc la bac   şi înapoi jpeg

De mai bine de două săptămîni încerc să aflu care este părerea generală asupra ultimului examen din învăţămîntul preuniversitar. Constat cu stupoare că mai nimeni nu este pe aceeaşi lungime de undă, cum e de observat din ancheta pe care-am pus-o cap la cap. Asta denotă că bacalaureatul este un subiect vag pentru cei mici, şi la fel de vag pînă şi pentru cei care mai au un pic şi or să dea nas în nas cu el. Bun, părerile pot fi împărţite, mai ales în ziua de azi, cînd cei ce dirijează sistemul nostru de învăţămînt încă nu s-au hotărît ce semnificaţie are bacalaureatul. Dar ştiu că o schimbare urmează să se facă în curînd. Cei din generaţia mea, generaţia 2014, nu ştiu încă ce formă va avea acest examen – ceea ce nu este în regulă. În schimb, diriginta mea, o persoană informată, care-şi are propriul sindicat, ne-a pus la curent la finalul clasei a X-a în legătură cu schimbarea care va să aibă loc; iar în penultima zi de şcoală am primit un formular de la Ministerul Educaţiei, în care eram întrebaţi dacă preferăm clasicele probe orale – două la număr – şi cele scrise – în număr de trei, dintre care una este la alegerea fiecărui elev, ori un examen dintr-o repriză, în care să avem întrebări din toate materiile – inclusiv din cele care nu se mai studiază, în ultimii doi ani de liceu, la profilurile umaniste.

Revenind la chestionar: întrebarea era aşa prost formulată încît deveneai confuz şi tot ce voiai să le spui era să nu mai schimbe nimic. Oricum, probabil nu vor lua în calcul acele chestionare, de-aia s-a şi neglijat distribuirea lor. Mai mult ca sigur este doar o scuză pentru a anunţa după aceea în mass-media că au adus la cunoştinţă posibila schimbare şi că au şi primit aprobarea „populaţiei“. Acest nou tip de bacalaureat aduce a SAT-urile (Scholastic Aptitude Test) care se ţin la americani. Acest examen este format din trei probe, în schimb: Reading, Writing şi Mathematics – ceea ce la noi s-ar da dintr-un singur foc. Dintr-un punct de vedere, acest tip de treaptă este bun, deoarece îl pregăteşte pe elev pentru orice tip de domeniu, dîndu-i mai multe variante de ocupaţii, dar în ceea ce priveşte gradul de dificultate, acesta este scăzut, mediocru. În schimb, în State, pentru a dovedi că eşti avansat, există în continuare admiteri şi şcoli de vară, precum şi internship-uri.

Pentru cei care îşi doresc să treacă în învăţămîntul superior fără să-şi facă griji de pile, şpăgi, camere de filmat şi alte treburi necurate, am o soluţie insuficient de satisfăcătoare: apucaţi-vă de învăţat baza din timp şi staţi pe turbo într-a XII-a. Dacă, spre exemplu, vreţi o notă de top la limba şi literatura română, ţineţi minte dintr-a VIII-a sau dintr-a IX-a ce-i aia comedia, iar înainte de bac recitiţi O scrisoare pierdută şi O noapte furtunoasă şi asiguraţi-vă că puteţi puncta ceea ce a încercat profa de română să explice la oră. Cu toate că eu sînt un fan al descifratului la faţa locului, nici măcar la olimpiada de română nu îţi acceptă ideile de geniu parţial neînţeles şi interpretările unice; textele trebuie să fie aproximativ pe acelaşi tipar.

Aşadar, după ce îţi iei diploma de bacalaureat, nu te poţi considera matur în adevăratul sens al cuvîntului. Să te vezi cu certificatul în mînă şi admis la o facultate nu îţi defineşte decît locul în societate, dar te coci prin acumularea experienţelor personale. Din nefericire, meseria n-o poţi învăţa în şcoală, ci prin aplicaţii practice. Şi iată că ne aflăm în epoca voluntariatelor – pînă şi în ţara noastră au devenit la modă; sau poate mă învîrt eu în mediul propice –, iar acest lucru ajută enorm la migraţia creierelor. De altfel, acum aproximativ zece ani, începuse mania cu Centrele de Excelenţă (în română, matematică, chimie ş.a.m.d.). O parte sigur s-a desfiinţat, unele centre s-au transformat chiar în clase de olimpici, dar eu îmi permit să spun cu mîna pe inimă că unul din cele mai incitante asemenea locuri este încă activ. Centrul de Excelenţă în filozofie (C.E.X.) al lui Gabriel Săndoiu se ţine acum la Facultatea de Filozofie din Bucureşti, unde mi-am petrecut toată clasa a X-a, chit că în ultimele trei luni mergeam nemaifiind înscrisă, pentru că picasem un examen. Întîmplare care a avut loc doar pentru că eram ocupată să cunosc mulţi oameni minunaţi şi să lucrez pentru olimpiada de engleză. Dar şi anul acesta tot acolo mă găsiţi, eu sînt pregătită să dau iar toate examenele şi să pot vorbi liber despre epistemologie, să înţeleg glumele cu Kant şi să stăpînesc un limbaj logic, să mă pot exprima corect.

Ileana Zirra este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Biligv „George Coşbuc“ din Bucureşti şi unul dintre coordonatorii suplimentului pentru copii Dilematix, unde a început să scrie de la vîrsta de 12 ani.

Foto: L. Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.