De-a mama şi de-a tata

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
De a mama şi de a tata jpeg

În amintesc că prin anii ’80, atunci cînd eram copil, exista o singură carte să-i zicem de parenting, care se numea Mama și copilul. O carte groasă, un soi de biblie a creșterii copiilor pe care orice mamă mai intelectuală o avea în bibliotecă. De acolo aflai cam tot ce trebuia să știi, de la primele luni de sarcină, la îngrijire și alăptat în primele săptămîni de viață, apoi înfășat, program de masă și somn, pînă pe la vîrsta de trei ani. Prin clasa a III-a, fascinată de aducerea copiilor pe lume, citisem deja Mama și copilul din scoarță-n scoarță și aplicasem toate sfaturile de acolo pe păpuși de diferite dimensiuni (copilul creștea, desigur). Pe la aceeași vîrstă, jocul „de a mama și de-a tata“ era un joc preferat, mai ales printre fetițe. Fiecare ne asumam cîte un rol, „creșteam“ tot păpuși sau alți copii mai mici, frați și surori. Era tot un soi de parenting, deși nimeni în România nu auzise de acest termen.

Astăzi, dacă ești părinte, poți afla mii de informații despre creșterea și educația copiilor de pe Internet, există site-uri specializate, poți participa la discuții pe forumuri, iar dacă toate acestea nu ți se par suficiente, poți apela la specialiști. Din ce în ce mai mulți părinți își cresc co­piii „ca la carte“, după reguli impuse pe care le aplică cu sfințenie. Uneori, grija e exagerată pentru că le e frică să nu greșească. A fi părinte a devenit un job full-time, iar asumarea responsabilităților este mult mai evidentă ca în trecut. De aici și ideea acestui Dosar. Desigur, e impropriu să spui „meseria de părinte“, este o metaforă. Însă ne-am propus să aflăm cum își mai cresc părinții copiii. De exemplu, de ce la un moment dat apelează la un specialist sau la un psiholog. Cele mai dornice să povestească despre rolul de părinte au fost, așa cum era de așteptat, mamele, însă am convins și cîțiva tați, mai ales că rolul tatălui s-a schimbat mult în ultimii ani. Tații moderni sînt mai implicați și mai dornici să împartă cu mamele o serie de responsabilități, unii chiar își fac un titlu de glorie din rolul de tată. Iar mamele au devenit mai independente, mai puțin dispuse să primească sfaturi de la mamele lor sau de la bunici, încearcă să se desprindă de prejudecăți și de clișee și să-și educe copiii într-un stil propriu. Însă există viață „personală“ dincolo de „meseria de părinte“? Mai ai timp și pentru tine? Ce se întîmplă atunci cînd părinții divorțează, iar co­piii sînt împărțiți între mamă și tată? Cum sînt priviți părinții din afară, din perspectiva profesorilor? Și, mai ales, a fi părinte ține de un instinct cu care ne naștem sau trebuie să fim ajutați ca să intrăm în rol? Sînt doar cîteva dintre întrebările la care acest Dosar încearcă să răspundă, într-un mod relaxat. 

Ilustraţie de Ion BARBU

mama jpg jpeg
index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.