Cuţit cu două tăişuri?

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
Cuţit cu două tăişuri? jpeg

E, parcă, o modă a referendumurilor în Europa și nu numai. Unii susțin că referendumul figurează printre cele mai clare și mai puternice instrumente democratice, dat fiind că e modul prin care electoratul își poate exprima nemij-locit voința. Cu toate acestea, referendumurile, mai ales cele generale, și-au demonstrat în ultimii ani cu prisosință limitele și riscurile.

Dacă ar fi să dăm cîteva exemple mai importante, am putea începe cu referendumul din anul 2000 prin care Danemarca a respins adoptarea monedei euro. Suedia i-a urmat exemplul în 2003. În 2005, Franța și Olanda au respins prin referendum adoptarea unei Constituții europene. N-a mai contat că în alte state ea fusese adoptată prin vot popular sau ratificată de Parlament. O Constituție europeană n-a mai putut fi adoptată. Lucrurile s-au complicat și au fost parțial drese prin Tratatul de la Lisabona.

În 2016, referendumul inițiat de premierul britanic David Cameron în speranța întăririi propriei poziții politice s-a transformat în ceea ce se numește „Brexit“, aruncînd țara și UE în confuzie. Inițiatorul referendumului britanic a fost obligat să demisioneze, la fel ca și omologul său italian Matteo Renzi, care a pierdut în același an un plebiscit prin care spera să aducă îmbunătățiri Constituției.

În 2017, Recep Tayyip Erdogan a reușit să capete puteri mai mari ca președinte printr-un referendum de modificare a Constituției, îndepărtînd însă țara de calea democratică.

În septembrie 2017, în zona autonomă kurdă din Irak, un referendum pentru independență a întrunit voturile majorității covîrșitoare a kurzilor, dar rezultatul a rămas la nivel simbolic, în mod practic, în schimb, aducînd numeroase probleme pentru autoritățile locale de la Erbil.

În aceeași perioadă, referendumul pentru independența Cataloniei, considerat ilegal de autoritățile spaniole și nerecunoscut de nici o țară europeană, a provocat agitație teribilă nu doar în regiune, ci și în toată Europa.

Nici despre referendumurile din Republica Moldova, chiar cînd n-au avut scopuri manipulatorii, nu se poate spune că ar fi adus, în general, progresul. În România, referendumul inițiat de președintele Băsescu în 2009 privind trecerea la un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari a fost aprobat de populație. Bun sau rău, rezultatul n-a fost oricum transpus niciodată în practică, deși referendumul a consumat bani și energie publică. De cealaltă parte, cele două referendumuri privind suspendarea președintelui Băsescu s-au dovedit, la rîndul lor, inutile.

În prezent stăm sub semnul a două posibile referendumuri, cel al Coaliției pentru Familie și cel legat de lupta anticorupție. Ambele cu riscuri mari pentru democrație, chiar dacă din motive diferite.

Chiar și cînd nu e o metodă folosită în scopuri politicianist-populiste, referendumul poate fi un cuțit cu două tăișuri. S-a văzut de multe ori că masele pot vota și împotriva propriilor interese, după cum s-a observat și că, uneori, rezultatele neconvenabile ale unor consultări populare pot fi ocolite de politicieni. Pînă la urmă, deci, cum stă treaba cu referendumurile? Din paginile care urmează vă puteți face o idee. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

pirvulescu jpg
Pîrvulescu, despre câștigătorul dezbaterilor: „Nicuşor Dan a pozat în victimă inocentă şi a atras foarte multă simpatie”
Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că Nicușor Dan este principalul câștigător al celor trei dezbateri electorale, nu datorită prestaţiei, ci datorită prezenţei, întrucât a pozat în victimă inocentă şi a atras foarte multă simpatie sau a încercat să atragă foarte multă simpatie.
Femeie bolnava in spital - diagnostic - cancer - boala FOTO Shutterstock
„Superinjecția” pentru 15 tipuri de cancer, care se administrează în cinci minute și echivalează cu un an de tratament
O „superinjecție” pentru 15 tipuri de cancer, care se administrează pe parcursul a cinci minute va fi disponibilă în sistemul de sănătate publică din Regatul Unit al Marii Britanii (NHS)
galerie 22 jpg
O cetate celebră din România se redeschide. Se spune că dacă o saluți, o fecioară zidită îți răspunde
După mai bine de un deceniu în care tăcerea a domnit peste zidurile ei, Cetatea Țărănească Saschiz, una dintre cele mai fascinante fortificații medievale din România, se redeschide publicului.
lectia de bunătate primită de un preot Foto Teodor Ciurariu jpg
Lecția de bunătate primită de un preot, după două ore pe marginea drumului: „Un tânăr rom mi-a predicat Evanghelia”
Un tânăr din județul Iași a atras recunoștința preotului botoșănean Teodor Ciurariu. Părintele a primit o lecție de bunătate, care i-a întărit convingerea că omenia nu ține de etnie sau statut social.
tia carrere gettyimages jpg
Ce bine arată Tia Carrere la 58 de ani! Actrița din „Vânătoarea de comori”, super sexy pe covorul roșu
Tia Carrere (58 de ani) a întors toate privirile marți seară, pe covorul roșu din Beverly Hills, la gala Scientific and Technical Awards organizată de Academia Americană de Film.
Lindsey Graham jpg
Sancțiuni „zdrobitoare” dacă Putin refuză negocierile de pace. Senatorii SUA propun taxe vamale de 500% pentru petrol rusesc
Un proiect de legă inițiat de senatorul republican Lindsey Graham, apropiat al lui Donald Trump, amenință cu măsuri economice fără precedent contra Kremlinului și a țărilor care încă achiziționează energie din Rusia.
carte de bucate dosare secrete webp
Prima carte românească de bucate. Rețete uitate de anghemahturi și sosuri
Bucătăria din Țările Române a fost transmisă, secole la rând, din generație în generație. Rețetele erau învățate în familie, din mamă în fiică, fără să existe, multă vreme, un suport scris care să le ordoneze ori să le conserve în forma lor originală. Lucrurile au început să se schimbe, însă, spre 1
România harta în Europa FOTO Shutterstock
Un român revenit din Canada, surprins de transformările din România: „Unde credeai că trăim, în molozul lui nea' Ceaușescu?”
Un timișorean stabilit de aproape două decenii în Canada a devenit ținta ironiilor internauților, după ce a împărtășit pe Reddit impresiile din prima sa vizită în România, din 2005 încoace. Uimit de curățenia orașelor, de modernizarea locurilor copilăriei și de dispariția câinilor maidanezi, bărbatu
atac orasul ucrainean ocupat Oleșki FOTO captura video jpg
Atac „masiv” cu drone în oraşul ucrainean ocupat Oleşki. Cel puțin 7 morți și peste 20 de răniți
Un atac cu drone desfășurat de forțele ucrainene în orașul ocupat Oleşki, din regiunea Herson, s-a soldat joi cu cel puțin șapte morți și peste 20 de răniți, potrivit autorităților ruse instalate de Moscova.