„Culmea este că am avut dreptate“ – interviu cu meteorologul Romica JURCA

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
„Culmea este că am avut dreptate“ – interviu cu meteorologul Romica JURCA jpeg

Ar trebui să considerăm că iarna de afară este una obişnuită sau una neobişnuită?

Obişnuită, i-aş zice eu. De-a lungul timpului, pînă în 2000, în luna noiembrie erau ploi, dar şi destul de multe episoade cu lapoviţă, ninsoare şi temperaturi scăzute. Noi o numeam o lună de pre-iarnă, iar în decembrie totul era mult mai blînd şi din punct de vedere termic, şi în ceea ce priveşte precipitaţiile. Îmi amintesc de noiembrie 1993, cînd au fost patru viscole în sud-estul României, pe 4, 14, 19 şi 29 noiembrie. După fiecare astfel de episod, a fost ger cumplit, nu la munte, ci aici, în sud-sud-estul României, inclusiv la București s-au înregistrat -19 grade, dimineaţa. În acest an, frig şi ninsori au venit încă din noiembrie.

Cît de întemeiată e percepţia că nu mai sînt „iernile de altădată“?

Este foarte întemeiată, dacă facem referire la iernile de după 2000, cînd nu prea au mai fost ierni. Bunăoară, anul trecut sau, mai degrabă, iarna trecută, a fost ger în dimineaţa zilei de 2 martie, iar în 23 martie 2018 a fost cod de ninsoare şi viscol. Cu doi-trei ani mai în urmă, de această dată, a nins şi a viscolit în sudul ţării, pe 26 martie.  

În ce măsură se poate prevedea din toamnă sau chiar din vară dacă o iarnă va fi mai grea sau mai uşoară?

Cu cît perioada pentru care se anticipează evoluţia vremii este mai îndepărtată, cu atît probabilitatea de realizare este mai mică. Dacă totul s-a schimbat, vechile reguli nu se mai păstrează. După o vară  fierbinte, întotdeauna urma o iarnă aspră şi invers, însă nu erau mai mult de două veri fierbinţi sau două ierni aspre consecutiv. Concluzia ar fi că astfel de prevederi nu se pot face, ori, dacă se fac, este ca la jocul de noroc, care uneori poate să iasă. I-am spus unei doamne, la telefon, cu o lună înainte, cum va fi vremea într-o anume zi la Baia Mare, cred, doamna fiind interesată pentru o nuntă, iar pentru aşa un eveniment i-am dat veşti bune. Culmea este că am avut dreptate şi asta ştiu fiindcă doamna respectivă m-a sunat după eveniment ca să-mi mulţumească încă o dată. Şi uitasem despre ce anume era vorba.

Prognozele meteorologice pe termen scurt par să fi devenit mult mai precise în ultima perioadă. Cum se explică asta?

Precise au fost şi altădată, numai că acum – şi vorbesc din punctul meu de vedere –, în principal oamenii de specialitate, adică noi, meteorologii, dar şi unii prezentatori care au dorinţa de a înţelege mesajul pe care ulterior îl transmit marelui public, folosesc expresii mai puţin de specialitate, mai mult pe înţelesul tuturor. Totdeauna am fost de părere că, dacă nu reuşeşti să te faci înţeles, te-ai străduit şi ai muncit degeaba. Nu-i mai puţin adevărat  că şi mijloacele noastre de documentare – hărţi probabile – în vederea elaborării unei prognoze meteo s-au îmbunătăţit şi diversificat. Experienţa meteorologului însemnă foarte mult şi o astfel de experienţă o dobîndeşti în ani şi ani. Nu ştiu dacă o să mă credeţi, dar, după cei 40 de ani de activitate, toţi la prognoză, încă mai sînt necunoscute, respectiv manifestări de vreme atipice pe care cu greu mi le explic sau… rămîn aşa. Şi în ultimii, nu foarte mulţi ani, au apărut şi la noi tornade, ninsori însoţite de descărcări electrice sau ninsori care încep cînd termometrele arată 7-8 sau chiar 9 grade. Mă bucur cînd aud aprecieri pozitive la adresa meteorologilor, cum mă bucur că oamenii s-au  familiarizat cu codurile şi au renunţat la isteria de la început. Este foarte uşor să îţi dai seama care culoare de cod trebuie să sperie şi care nu. Pur şi simplu, putem face o analogie cu ce indică semaforul, doar că în cazul codurilor mai este şi portocaliul, un fel de roşu mai puţin aprins.

La ce ne mai putem aştepta din partea iernii actuale?

Luna februarie din acest an pare să fie cu o vreme caldă şi vorbim de medie de temperatură noapte-zi, raportată la medii similare alcătuite pe şiruri foarte lungi de ani. O lună caldă poate însemna valori de temperatură constant mai ridicate decît în mod obişnuit, sau din valori foarte mari o perioadă mai lungă de timp şi din valori mici într-un  interval mai scurt. În natură, în căutare de echilibru, mai devreme sau mai tîrziu, există o compensaţie. Chiar dacă în aceste zile vorbim de o vreme mai de primăvară, nu cred că vom avea norocul ca acest anotimp să continue. Mai este „perioada Babelor“, în care vremea este foarte schimbătoare şi ca aspect, şi din punct de vedere termic. Mi-e aproape imposibil să spun de acum ce va mai urma, dar nu cred că iarna şi-a spus ultimul cuvînt şi că nu vor mai fi manifestări extreme. Cu alte cuvinte, v-am spus că gradul de incertitudine scade cu cît perioada la care se face referire este mai îndepărtată, şi cu atît mai mult la cît de surprinzătoare a fost vremea şi în Europa, şi în alte părţi ale lumii în ultima perioadă de timp.

Prin anii ’70, în lume se vorbea intens despre posibilitatea instalării unei noi ere glaciare. Acum se vorbeşte peste tot despre marele pericol al încălzirii globale. Ce să credem?

În lipsa unor argumente solide, trebuie să dăm crezare cercetătorilor. A fost o perioadă bună de timp în care eu nu am crezut în încălzirea globală. În arhiva Administraţiei Naţionale de Meteorologie sînt date despre vreme foarte caldă – temperaturi de martie sau chiar aprilie – în lunile ianuarie şi februarie, dar şi în iulie sau august, şi asta din 1896, 1918, deci din ani în care nu vorbeam de industrializare, de poluare excesivă, de gaze cu efect de seră ş.a.m.d.

a consemnat Andrei MANOLESCU

Foto: Dragoș Chiva

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.