Copiii spun lucrurilor pe nume

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Copiii spun lucrurilor pe nume jpeg

Am lansat pentru mai mulți elevi din două școli, din București și din comuna Cartojani din sudul țării, un mic sondaj: Vă place sau nu vă place iarna? De ce? Mai jos sînt cîteva dintre răspunsuri. 

● Lavinia NĂSTASE (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Mie nu îmi place anotimpul iarna deoarece este foarte frig, este polei pe jos și nu mă pot îmbrăca cum vreau. Temperatura este foarte scăzută, deci nu pot sta pe afară foarte mult, iar copiii răcesc foarte des în acest anotimp și nu este bine, din punctul meu de vedere.“

● Cătălin ȚAP (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Eu iubesc iarna. Iarna poți să faci oameni de zăpadă și să te bați cu bulgări. Iarna îmi este dragă pentru că toată familia e unită și poți să te întîlnești cu rudele mai des.“

● Petre Eric ANDREI (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Mie îmi place un singur lucru la iarnă: Crăciunul. Deoarece stăm cu cei dragi și primim cadouri de la mult iubitul Moș Crăciun. Iar nu-mi place fiindcă nu pot să fac activitățile mele preferate: să mă plimb cu bicicleta împreună cu prietenii mei, să ne jucăm v-ați ascunselea. Un alt motiv de ce nu-mi place iarna este că este frig afară.“

● Denisa NEGUȚ (clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr. 2, Cartojani, jud. Giurgiu): „Mie îmi place iarna pentru că: iarna este ziua mea, este Crăciunul, Revelionul, ne jucăm în zăpadă, facem îngeri de zăpadă, oameni, ne dăm cu sania, împodobim bradul, ne jucăm cu bulgări, mergem la colindat, mergem cu steaua, cu sorcova.“

● Radu SARA (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Nu îmi place iarna fiindcă este frig și se întunecă repede afară, asta însemnînd că nu mai pot sta afară foarte mult, ca înainte. Nu îmi mai place și din motivele că este zăpadă sau mocirlă pe jos cînd trebuie să vin sau să mă duc la școală.“

● Petru ROȘCA (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Îmi place iarna deoarece este un peisaj foarte frumos ca de poveste, totul este alb și bineînțeles îmi place ca fiecărui copil, pentru că este perioada sărbătorilor. Dar este un lucru care nu îmi place și acela este că nu îmi place să fiu săpunit cu zăpadă.“

● Eric GHIRAN (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Nu îmi place iarna pentru că nu pot să mă joc baschet afară, este foarte frig și pot să alunec. Pot să răcesc foarte ușor din cauza gerului care împarte bacterii și viruși. Este foarte greu să dau zăpada din fața casei și este foarte obositor. Îmi murdăresc ghetele de la zăpada topită. Nopțile sînt foarte lungi, iar cerul se întunecă prea rapid.“

● Robert GUȚESCU (clasa a VII a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Pentru mine, iarna este anotimpul care aduce cele mai bune sentimente în familie. Există o multitudine de lucruri pe care le pot face cu părinții atunci cînd se aștern straturi mari de zăpadă, de exemplu un om de zăpadă sau o cazemată. În plus, iarna au loc cele mai frumoase sărbători și obiceiuri.“

● Luca LAZĂR (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Îmi place iarna deoarece ninge, ne putem bate cu bulgări și putem face cazemate. Mai îmi place pentru că se pot închide școlile dacă ninge foarte mult, ceea ce îmi și doresc să se întîmple. Totodată iarna este și Crăciunul și primim cadouri.“

● Dragoș STOICA (clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Iarna este un anotimp superb deoarece copiii se joacă afară, fac oameni de zăpadă, se bat cu bulgării. Este și anotimpul în care primim și dăruim cadouri, dar și cînd ne petrecem timpul plăcut alături de prieteni și familie. Iarna este anotimpul meu preferat pentru că zăpada și fulgii de nea se aștern pe stradă ca un covor de bumbac.“

● Andra Camelia POPESCU BÎRZAN (clasa a VII-a B, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae“, București): „Mie nu îmi place anotimpul iarna deoarece este prea frig, iar atunci cînd se formează acel strat de gheață este foarte enervant pentru că orice încălțăminte aș avea, tot alunec și cad.“

Mulțumim pentru colaborare doamnei învățătoare Mariana Popa și doamnei profesoare de limba română Cristina Issa. De asemenea, sperăm că acei copii ale căror texte n-au fost selectate aici (din motive de spațiu) nu se vor supăra pe noi.

anchetă realizată de Andrei MANOLESCU

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.