Cîteva păreri pentru ONG-uri

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Cîteva păreri pentru ONG uri jpeg

Se apropie sfîrşitul de an. Un an plin de proteste, de modificări legislative, marcat de instabilitate pe plan politic. Iniţial, am vrut ca acest articol să fie o scurtă analiză a schimbărilor ce sînt de dorit în mediul ONG. Ce spun rapoartele de cercetare despre tendinţele în finanţare, advocacy, voluntariat, grupuri civice şi ce este dorit pentru viitor.

Apoi am vrut să povestesc ce spune scrisoarea referitoare la modificările propuse de deputatul Liviu Pleșoianu de modificare a Ordonanţei 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, adresată liderilor partidului PSD şi semnată de peste 70 de ONG-uri. Cum propunerea stabileşte că orice ONG trebuie să publice de două ori pe an, în Monitorul Oficial, o declaraţie de venituri şi cheltuieli care să includă distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia, iar sancţiunea nepublicării acestei declaraţii este dizolvarea de drept a asociaţiei sau fundaţiei. Cum ONG-urile se întreabă ce ar însemna o astfel de modificare pentru ONG-urile ce primesc mii de donaţii individuale anual. Dar şi cum experţii în drept ONG ai Consiliului Europei consideră că modificările încalcă standardele internaţionale asumate şi trebuie retrase.

În final, m-am gîndit că rezoluţiile, la fel ca ONG-urile, sînt despre oameni. Ce au ei în prag de 2018 este cel mai important. Am invitat cîţiva oengişti să spună rezoluţiile lor pentru ONG-uri. Sînt doar cîteva exemple. Fără să fie reprezentative, sînt semnificative.

„Pe partea de mediu mi-aş dori mai mulţi oameni educaţi, cu respect pentru mediu şi resursele oferite de aceasta; politici publice coerente care să fie implementate în literă şi spirit. Mi-aş mai dori să stopăm tăierile de păduri şi exploatarea resurselor naturale, precum şi polua­rea apelor. Aş vrea să rezolvăm problemele cu managementul deşeurilor şi să trecem la 100% reciclare, ba chiar să facem trecerea către economia circulară şi utilizarea de tehnologii nepoluante. Nu în ultimul rînd, mi-aș dori o utilizare eficientă a fondurilor europene şi naţionale care să conducă la o calitate mai bună a vieţii şi a mediului“, spune Lavinia Andrei, de la Terra Mileniul III.

„Pentru că 2017 a fost extrem de greu pentru furnizorii de servicii sociale şi am avut rareori posibilitatea negocierii schimbărilor negative asupra documentelor ce reglementează funcţia noastră, ne-am dori ca în 2018 să avem o Românie a dialogului. Furnizorii de servicii sociale sînt profesionişti care prestează servicii în folosul comunităţii şi autorităţile de la toate nivelurile, precum şi politicienii din toate partidele ar trebui să lucreze alături de noi pentru dezvoltare. Dorim un 2018 cu reguli corecte şi o societate solidară cu fiecare membru al ei“, spune Mihaela Munteanu, de la Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.

„Îmi doresc ca ONG-urile să înțeleagă că a fi ONG este doar o formă de organizare juridică și că depinde de fiecare dintre noi să devenim relevanți și legitimi ca voce care reprezintă o parte din societate, drepturi sau valori. Cred că 2018 trebuie să fie și pentru ONG-uri despre cei 100 de ani de existență ai României – iar lecția pentru mine, dintr-un secol de istorie, este aceea că nici un drept și nici o libertate nu sînt cîștigate definitiv. Dacă ONG-urile vor ști să apere în 2018 dreptul la exprimare, libertatea de conștiință și vor putea contribui un pic la a duce aceste valori înspre mai multă toleranță și nu spre o ruptură mai mare în societate, atunci eu cred că vom putea zice că societatea civilă organizată e cu un pas mai aproape de maturitate“, spune Elena Calistru, de la Funky Citizens.

„Legat de mişcarea de voluntariat din România, am trei dorinţe pentru 2018. Prima este ca instituţiile publice să dezvolte programe de voluntariat, să mobilizeze mai mulţi voluntari. Din păcate, lucrul ăsta nu se întîmplă încă aşa cum ne-am dori. A doua este să crească mai mult capacitatea ONG-urilor de a gestiona voluntari şi a face managementul voluntarilor. A treia este legată de preşedinţia Consiliului Europei, pe care România o va deţine în 2019 şi al cărei program de voluntariat va fi organizat în 2018. Mi-ar plăcea ca acesta să fie structurat profesionist şi relevant pentru priorităţile naţio­nale, să servească în adevăratul sens al cuvîntului acestor priorităţi“, spune Anca Năstase, de la Federaţia VOLUM. 

Vera Ularu este specialist în comunicare.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.