Cîteva măsuri de precauţie absolut necesare pentru a nu fi lovit de o canapea căzută din cer

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Cîteva măsuri de precauţie absolut necesare pentru a nu fi lovit de o canapea căzută din cer jpeg

Vom prezenta, mai jos, un caz de manifestare a ceasului rău și, în continuare, o serie de fapte diverse, aparent disparate, din care vom desprinde metoda infailibilă de combatere a lui. Fiindcă ceasul rău îi lovește doar pe cei nepregătiți.

Ceasul rău

Pe 30 octombrie 2015, Alex Wright, un tînăr britanic de 23 de ani, se plimba pe o stradă a Londrei cînd a fost lovit de o canapea căzută din cer, care i-a fracturat craniul și i-a smuls obrazul. Tînărul a fost transportat în comă la spital, dar se pare că va supraviețui. Potrivit informațiilor furnizate de Poliție, canapeaua a căzut de la etajul 9 al unui hotel de lux din West End.

Faptele

● Pe 14 iunie 2014, doi artiști britanici, Nikesh Shukla și Nick Hearn, au trimis un cotlet de vițel în stratosferă, pînă la altitudinea de 25.000 de metri, cu ajutorul unui balon umplut cu heliu. Balonul era dotat cu o cameră de luat vederi GoPro, care a filmat întreaga ascensiune. Cinci luni mai tîrziu, un fermier din Dorset a găsit epava balonului și le-a înapoiat-o celor doi artiști. Au fost recuperate, astfel, 100 de minute de imagini spațiale de o mare frumusețe, care ne arată Pămîntul văzut de sus, din perspectiva unui cotlet de vițel astronaut.

● Pe 17 octombrie 2014, un labrador de 2 ani, pe nume Adam, a fost dus la adăpostul pentru cîini Lucky Dog Retreat Rescue din Indianapolis (SUA), pen­tru tratament. Cîinelui îi cade părul și are pielea foarte iritată, simptome ale unei forme rare și severe de alergie. Robin Herman, membru al echipei care îl în­grijește, a declarat: „Așa cum unii oameni sînt alergici la cîini, acesta e alergic la oameni“.

● Pe 18 martie 2015, pe zidurile casei în care a locuit cîndva Immanuel Kant, din regiunea Kaliningrad (Rusia), a fost des­coperită inscripția Kant e un cretin. În prezent, clădirea este părăsită și se află într-o stare avansată de degradare. Poliția nu a reușit să-i identifice pe făptași.

● Pe 9 mai 2015, Patrick Stewart, un amerindian de 61 de ani, și-a susținut teza de doctorat în arhitectură, cu titlul Arhitectura indigenă ca expresie a cunoașterii indigene. Textul tezei, care se întinde pe 149 de pagini și are 52.438 de cuvinte, este alcătuit dintr-o singură frază, fără virgule sau alte semne de punctuație, cu excepția unui semn de întrebare, pe undeva. Refuzînd, cităm, „să accepte orbește convențiile limbii engleze din lumea universitară“, autorul a scris în introducere: „în apărarea mea trebuie să spun că stilul meu de a scrie nu se datorează lenei ori lipsei de cunoaștere a limbii engleze ci este o formă de rezistență gramaticală deconstrucționistă“.

● Pe 25 mai 2015, Gao Bingguo, un apicultor chinez de 55 de ani, din provincia Shandong, și-a acoperit corpul cu 1.100.000 de albine, cîntărind 109,5 kilograme (zece mii de albine cîntăresc aproximativ un kilogram). Precedentul record, stabilit tot de un apicultor din China, era de 85,5 kilograme.

● Pe 18 octombrie 2015 s-a difuzat știrea că britanica Emma Thompson obișnuiește să consume în fiecare zi, la micul dejun, douăzeci de bureți de spălat vase (îmbibați cu detergent, pentru a le da un plus de savoare). Cei afectați de această tulburare obsesională compulsivă (TOC), cunoscută de specialiști sub numele de Pica, sînt mari consumatori de obiecte necomestibile, precum bureți de spălat vase, hîrtie igienică sau săpun.

● Pe 24 decembrie 2015, englezul Paul Biggs, din Longlevens, comitatul Gloucestershire, a primit o felicitare de Crăciun de la niște prieteni ai săi din Bitburg (Germania). Felicitarea a fost expediată într-un plic, iar pe plic nu era scris decît un singur cuvînt: Anglia. Atît numele destinatarului, cît și adresa acestuia lipseau. Întrebat cum a reușit să-și facă datoria în asemenea condiții, poștașul care a adus scrisoarea la destinație a răspuns că i-a fost destul de greu, dar că în cele din urmă s-a descurcat, mergînd din ușă-n ușă.

Măsurile de precauție

Dimineața, cînd v-ați trezit, în­ce­peți prin a consuma între zece și douăzeci de bureți de spălat vase (cei cu un stomac mai sensibil îi pot înlocui cu patru suluri de hîrtie igienică). Apoi redactați un text amplu, de minimum 50.000 de cuvinte și fără semne de punctuație, în care vă exprimați anumite dubii cu privire la inteligența lui Kant. După ce textul e gata, puneți-l într-un plic pe care scrieți numai atît: Cerul înstelat (evitînd să menționați, fie și în treacăt, legea morală). Trimiteți plicul în stratosferă, cu ajutorul unui balon umplut cu heliu – puteți fi sigur că va ajunge negreșit la destinatar. Acum, nu vă mai rămîne decît să vă acoperiți corpul cu aproximativ un milion de albine și să ieșiți la plimbare, însoțit de un cîine alergic la oameni.

Cu aceste măsuri de precauție (și dacă veți respecta cu strictețe toate indicațiile date), vă garantez că riscul de a fi lovit, prin surprindere, de o canapea căzută din cer va fi eliminat complet. Poate, cel mult, o să vă cadă în cap un exemplar din Critica rațiunii pure, care s-ar putea să vă turtească fesul.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

petrolier
Industria petrolieră arctică rusească în criză. Navele sancţionate de SUA lasă milioane de barili nevânduţi
Industria petrolieră arctică a Rusiei trece printr-o perioadă de criză severă, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra tancurilor petroliere şi a infrastructurii de depozitare, care au dus la blocarea stocurilor de ţiţei destinate pieţei asiatice.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Înalt oficial al SUA, după ce Călin Georgescu a spus că NATO va folosi baza Kogălniceanu să lovească Rusia: „Propagandă a fricii, nu își are locul”
James O’Brien, secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, s-a aflat la București, marți, 14 ianuarie, unde a vorbit printre altele desrpe ingerințele străine în alegerile din România.
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
Calvarul prin care trec angajații asiatici care lucrează în România. „Lucrăm 12-13 ore pe zi și, dacă suntem norocoși, ne dă mâncare. Altfel, nu avem ce să mâncăm”
Străinii care ajung să muncească în România, în special cei din țările asiatice, trăiesc adesea adevărate coșmaruri. Acești muncitori sunt adesea exploatați, supuși unor condiții de muncă inumane și lipsiți de protecție.
comisia europeana Carl Court/Getty Images
Uniunea Europeană reconsideră investigațiile asupra gigantilor tehnologici după victoria lui Trump
Comisia Europeană se află în fața unei posibile revizuiri a investigațiilor în desfășurare care vizează gigantii tehnologici Apple, Meta și Google
160329473 webp
Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Jamie Oliver dezvăluie că se mănâncă fierbinte, cu ketchup și pâine prăjită
Omleta poate părea un fel de mâncare banal, însă pentru a obține preparatul perfect, trebuie să urmăm câteva pași extrem de simpli. Celebrul bucătar Jamie Oliver a împărtășit secretul pentru a găti omleta într-un timp foarte scurt.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziţii la Casa de Pensii Sibiu într-un dosar în care 38 de persoane au calitatea de complici sau cumpărători de influenţă
Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie fac, miercuri, şapte percheziţii în localităţi din Judeţele Sibiu şi Vâlcea, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, într-un dosar privind emiterea unor decizii de pensionare.
ciorba pasare adobestock jpg
Ciorba pe care o poți ține cel mai mult la frigider. E bună și proaspătă chiar și după 3 zile
Ciorba, indiferent de ce fel ar fi, este un preparat delicios, pe care îl putem pregăti destul de ușor. Însă, nu foarte mulți dintre noi știm cât de rezistentă este, de fapt, această mâncare!
ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.