Ce am sperat mi s-a îndeplinit

Publicat în Dilema Veche nr. 340 din 19 - 25 august 2010
Ce am sperat mi s a îndeplinit jpeg

Mi s-a întîmplat într-o după-amiază, cînd mă întorceam acasă. Pe stradă trecea un BMW, rula foarte încet şi printr-o portavoce se anunţa că, în curtea liceului, urma să aibă loc un concert de muzică creştină susţinut de grupul vocal-instrumental Speranţa. Cei care făcuseră înregistrarea nu fuseseră atenţi la montaj, aşa că, după cuvîntul speranţa, se auzea un fel de strănut, un sunet gutural, un fel de horcăit scurt, ca şi cum vocea care rostise „speranţa“ ar fi fost gîtuită imediat după.

Apoi m-am gîndit la speranţă gîtuit de emoţie. Dar era un gînd fals, pentru că nu speranţa mă umple pe mine de emoţie, ci visurile. Speranţele ni se îndeplinesc; există un mecanism al vieţii care conduce la împlinirea speranţelor. Am învăţat să ne adecvăm speranţele la viitorul apropiat. Speranţa ţine de experienţă. Cu totul şi cu totul altfel stau lucrurile în cazul visurilor.

Din nefericire, am acumulat suficienţi ani de viaţă pentru a putea spune că mi s-au îndeplinit cîteva speranţe, dintre care unele deja s-au întors împotriva mea. Spunea Michel Tournier: „să nu te bazezi pe visurile din tinereţe că sfîrşesc prin a se îndeplini“. În cazul meu, citatul funcţionează dacă înlocuim visurile cu speranţele. Am avut grijă să îmi aleg cîteva visuri care să-mi ajungă pentru toată viaţa. În rest, cam ce am sperat mi s-a îndeplinit: am sperat să iau cîteva examene, să nu-mi pierd vederea prea devreme, să conduc cîteva maşini superbe, să nu-mi fac de ruşine familia şi să fiu atît de sănătos cît îmi permite stilul meu de viaţă destul de nesănătos.

Acum cîţiva ani am plecat în Spania, mînat de speranţa unei vieţi mai bune, iar cînd spun vieţi, mă refer strict la traiul zilnic. Am răspuns recent la cîteva întrebări puse de dl Eugen Istodor şi una dintre întrebări m-a făcut să-mi analizez, „scurt şi la obiect“, viaţa. A trebuit să accept că, de cînd mă ştiu, am vieţuit la limita subzistenţei; doar în cei cinci ani petrecuţi în Spania, lucrurile au stat altfel. Aşa că speranţele mele cred că erau de cea mai jalnică speţă, adică speram să îmi pot achita chiria, să obţin cumva bani de ţigări, să-mi cumpăr cîteva cărţi pe an (deşi mi-aş fi cumpărat cîteva în fiecare lună). Chiar aveam nevoie de astfel de speranţe, pentru a supravieţui. Dar dacă speranţele erau atît de meschine (deşi o speranţă nu cred că poate fi meschină), cu atît mai nebuneşti erau visurile mele. Visurile mele ţineau şi ţin de poezie şi de iubire. Mi-au rămas intacte.

Cred că e suficient de clar că speranţa de care vorbesc este fundamentată strict pe determinism natural, fără condiţionări etice. Altfel stau lucrurile cu speranţa creştină, acolo unde Dumnezeu e punctul către care converg toate speranţele muritorilor, mai ales speranţa în lumea de apoi, în viaţa de apoi.

Nu vreau să închei înainte de a pomeni una dintre expresiile cele mai vehiculate în vremurile noastre: speranţa de viaţă. Pînă la urmă şi expresia aceasta nu e mai ridicolă decît încercările de a defini speranţa, acea speranţă cu s mare, încercări venite din partea unor oameni de la care te aşteptai la mai mult. Iată, de pildă, cum o defineşte Tudor Arghezi: „Speranţa este un vis cu ochii deschişi“. Avea şi Aristotel o definiţie asemănătoare. O fi, nu zic ba. Dar cea mai caraghioasă cred că vine de la Pavel Coruţ: „În locul unei crude realităţi, e de preferat speranţa“. Astfel, înclin să cred că orice scapă definiţiei ne este mai folositor, nouă, oamenilor, decît ceea ce poate fi definit. Deci, sper, în continuare.

Marin Mălaicu-Hondrari este scriitor.

Fotografie realizată de Andrei ILIESCU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ce îl motivează pe Nicolae Botgros, maestrul Orchestrei Lăutarii de la Chișinău, să meargă mai departe!
Ce îl motivează pe Nicolae Botgros să meargă mai departe. Artistul, între aplauze și durere: „Îmi curg lacrimile”
Maestrul Lăutarilor de la Chișinău, Nicolae Botgros (72 de ani) face furori când urcă pe scenă cu vioara și bagheta lui magice.
Ilie Bolojan INSTANT BILANT ICCJ 004 INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Bolojan, în Albania, la Summitul Comunității Politice Europene. Vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, participă, vineri, 16 mai, la Summitul Comunităţii Politice Europene, care va avea loc la Tirana, în Republica Albania. Președintele interimar va efectua și o vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina - EUFOR ALTHEA.
secretary 338561 1280 (2) jpg
Care este cel mai dorit angajator din România în 2025. Toată lumea vrea să lucreze la ei
Într-o piață a muncii tot mai competitivă și în continuă schimbare, un nume se distinge anul acesta ca fiind cel mai dorit brand de angajator din România: Microsoft.
image png
Bruce Springsteen îl atacă pe Donald Trump: „America este în mâinile unei administrații corupte, incompetente și trădătoare”
Legenda rock'n'roll-ului a ținut o serie de discursuri tăioase pe scena din Manchester, vizând „administrația coruptă, incompetentă și trădătoare” din SUA.
agentie-Paralela 45.jpg
Paralela45 a vândut mai mult de jumătate din acțiuni unei agenții de turism din Polonia
Paralela45 anunță fuziunea cu Rainbow Tours Polonia, una dintre cele mai mari agenții de turism din Polonia, și mizează pe creșterea cotei de piață, în următorii ani, valorificând infuzia de know-how și capital străin.
Elevi scoala primara
Evaluarea Națională clasa a II a, elevii au primit subiecte cu desene, medii de viață și calcule simple
Elevii de clasa a II-a au susținut proba la matematică și explorarea mediului, parte a Evaluării Naționale 2025. Subiectele propuse combină noțiuni de bază cu contexte inspirate din viața reală.
glezna foto pexels png
Entorsele de gleznă nu trebuie ignorate, avertizează medicii. Ce complicații pot apărea pe termen lung
Entorsele de gleznă, adesea ignorate sau banalizate, pot cauza probleme de durată dacă nu sunt tratate corespunzător. Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa (HAS) recomandă pacienților o consultare sistematică în primele 24 de ore după un astfel de incident.
bani si pensii speciale
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut în România. Ce categorii încasează cele mai mari sume
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns în România la 11.637, potrivit celor mai recente date publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Este vorba de o creștere față de aprilie 2024, când se înregistrau 11.471 de astfel de pensii.
palatul bragadiru de vanzare jpg
Povestea mai puțin cunoscută a unuia dintre cele mai faimoase palate din București. Astăzi valorează cel puțin 25 milioane de euro
Ascuns într-un colț liniștit al Capitalei, la doar câteva minute de Palatul Parlamentului, Palatul Bragadiru este o adevărată bijuterie arhitecturală care poartă amprenta uneia dintre cele mai importante figuri ale industriei românești – Dumitru Marinescu Bragadiru.