Brunea-Fox: saltul în realitate

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Brunea Fox: saltul în realitate jpeg

„–... şi chiar vi se spunea  prinţul reporter?“

Participant la un concurs de literatură, prin clasa a VII-a, îmi propusesem să scriu un „reportaj“. A ieşit o descriere a Termocentralei Mintia, aflată în apropierea oraşului meu, Deva, descriere împănată cu epitete, cu multiple inversiuni adjectiv-substantiv (în genul „măreaţă ctitorie“, „harnici muncitori“), după modelul a ceea ce aveam la vremea aceea (mijlocul anilor ’70) în manualele de Limba şi Literatura Română. În 1986, fără un motiv anume, fără a şti cine a fost autorul, am cumpărat volumul Memoria reportajului, cuprinzînd texte publicate de Filip Brunea-Fox preponderent în presa interbelică. A fost o incursiune într-o altă lume, cu oameni în ipostaze care parţial se potriveau, culmea, propagandei comuniste oficiale, care, maniheist, punea totul în două scheme – perfecţiunea socialistă (cu mici excepţii, de gestionari care furau la cîntar) vs iadul capitalist. Am sesizat însă o nuanţă – faptul că perfecţiunea nu admitea contestaţie, în timp ce în iad existau (şi) cîrcotaşi. Era un gen de presă pe care mi-l aminteam vag din revistele Realitatea ilustrată găsite la Aiud, în podul bunicilor.

După 1991, anul în care am decis să intru în presă, am recitit cartea cu alţi ochi, cei ai reporterului. Scriitura lui Brunea-Fox se potrivea din ce în ce mai mult cu ceea ce începeam să găsesc publicat în ziarele postdecembriste – incursiuni în real, scrise cu nerv, aşa-numitele „felii de viaţă“, extrase şi analizate fără grila coşbuciană aplicată satului sau entuziasmul proletar specific „ctitoriilor“. În timp, reportajul s-a repoziţionat, supravieţuind din ce în ce mai mult în format destinat televiziunii – emisiuni gen Cu ochii-n 4 sau mai recentele România, te iubesc şi În premieră. De la unul dintre trainer-ii Şcolii BBC din Bucureşti, Michael Mulford, aflasem că ţăranul român este cel mai expresiv personaj pe care îl întîlnise vreodată în cariera sa de jurnalist. Înclin să-i dau dreptate, dar personaje frapante am întîlnit şi alături de Iaromira Popovici, în incursiuni făcute prin locuri uitate de Dumnezeu, cum a fost un amărît din Călan care trăia de pe o zi pe alta căutînd fier vechi, dar care s-a scuzat că întrerupe puţin dialogul cu noi – în buzunarul pantalonilor jerpeliţi îi sunase mobilul!

Personajul era aidoma celor din reportajele lui Brunea-Fox, într-un decor asemănător. Periferia, oamenii nefericiţi, cinismul autorităţilor – teme predilecte pentru acest om pe care am început să-l înţeleg după ce m-am apropiat altfel de el, ca jurnalist, răsfoind cu emoţie paginile vechi de zeci de ani ale ziarelor Adevărul şi Dimineaţa, publicaţii la care Brunea-Fox a devenit un erou al superlativelor. I s-a spus „Prinţul reporterilor“, „Hemingway“, „super-reporterul“ – apelative pe care şi le-a însuşit cu un firesc dezarmant. Astfel, în interviul pe care i-l acordă Sânzianei Pop, cu titlul „Iubirea de oameni cere migală“, în Luceafărul din 29 aprilie 1972, Brunea-Fox răspunde cu sinceritate şi candoare unei întrebări directe:

„– Chiar vi se spunea prinţul reporter?
– Da.
– Vă măgulea?
– De ce? Era o realitate. Am scris reportaje mari.“

„... singurul control efectiv  din această ţară, acela al presei“

Se născuse la Iaşi, în 1898, aproape odată cu secolul al XX-lea, fapt deloc lipsit de relevanţă. A parcurs un drum sinuos, de la copilul evreu crescut în mahala (numele adevărat era Filip Brauner) la reper al jurnalismului interbelic şi probabil cel mai mare reporter român, cu referire strictă la publicistică (există o polemică legată de apartenenţa reportajului la literatură sau la publicistică; personal, îl consider, deşi permite arabescuri stilistice, specie a publicisticii). Prin Benjamin Fundoianu va avea acces la avangarda literară, deşi niciodată nu a terminat cursuri universitare. Îl regăsim într-o pleiadă selectă – Tristan Tzara, Fundoianu, Ilarie Voronca, Gheorghe Dinu, Ion Pillat, Felix Aderca, Saşa Pană şi mulţi alţii. Într-un număr din 1931 al revistei de avangardă unu, Paul Sterian scria, referindu-se la secolul al XX-lea: „Sufletul epocii noastre are alt stil decît cel al neutralităţii. Jos cu poeţii! Jos cu zidurile! Să vie cel cu o mie de ochi, o mie de urechi, o mie de picioare, o mie de telegrame, o mie de condeie, o mie de expresii, o mie de pistoale, să vie adevăratul poet. Să vie Reporterul!“. Iar Brunea-Fox a luat de bune toate aceste manifeste şi îndemnuri ale avangardei – a devenit reporter şi şi-a adăugat la nume particula Fox, o reverenţă faţă de profesionalismul jurnaliştilor de la Fox Movietone News. Asemeni unui erou al său, Puk Taylor (dintr-un roman niciodată terminat – Supraamericanul), Brunea-Fox a părăsit avangarda şi a sărit în „realitate“.

Pînă la reportajele care-i vor aduce gloria, a dovedit o intuiţie remarcabilă. Iată spre exemplu ce scria în 1921 în Adevărul: „Ştirile care vin din Rusia arată că regimul sovietist nu se mai poate menţine decît cu ajutorul celor mai straşnice măsuri militare. Nemulţumirea masselor muncitoare împotriva şefilor comunişti a luat proporţiile unei adevărate revoluţii... E interesant de semnalat faptul că muncitorii ruşi, sub regimul dictaturii proletariatului, au ajuns să încerce a cîştiga prin răscoale garantarea libertăţii individuale, drept cucerit în Europa apuseană încă de acum cîteva veacuri!“. (s.n.) Iar cu referire la relaţia presă-putere, scrie, în 1922, cuvinte care pot deveni emblematice: „Cerem numai guvernului să ia toate măsurile ca presa să nu fie stingherită în apariţia ei tocmai în toiul campaniei electorale. Ar fi nemaipomenit ca alegerile pentru Constituantă să şi le facă guvernul la adăpost de singurul control efectiv din această ţară, acela al presei.“ (s.n.)

Brand pentru un trust de presă

Brunea-Fox şi-a dat măsura valorii în cadrul grupului numit generic „presa din Sărindar“, ale cărui două cotidiane erau Adevărul şi Dimineaţa, însumînd, în 1934, 150.000 de exemplare zilnic.„Senzaţionalul“ făcea parte, în presa vremii, dintre ingredientele strict necesare pentru a atrage atenţia. În această cheie, reportajele lui Brunea-Fox se pot numi senzaţionale, dar nu prin strălucire meteorică, ci prin flerul alegerii subiectelor şi prin profunzimea explorării. Studiindu-i biografia şi textele, m-am simţit din ce în ce mai apropiat de acest om – probabil este ceva banal în constatare, dar, jurnalist fiind, resimţeam cumva acea trepidaţie produsă de nerăbdarea explorării subiectului, pasiunea, tentaţia riscului liber asumat. Ceea ce pentru mulţi ar fi fost o ştire de tip „fapt divers“ – să spunem o mamă tînără, surprinsă sub un pod, pe punctul de a se sinucide sau de a-şi îneca pruncul, motivul fiind sărăcia – pentru Brunea-Fox este prilejul potrivit pentru a dezvolta epic povestea, în reportajul „Unde voi naşte?“ (Dimineaţa, 1934). Faptul divers devine, în reportajul lui Brunea-Fox, o analiză extrem de critică, un deget acuzator spre politicile de sănătate publică în domeniul asistenţei medicale pre şi postnatale. Impactul unui text Brunea-Fox era enorm, prestigiul autorului – extraordinar. În limbajul de astăzi, se poate spune că Brunea-Fox devenise un brand, un viitor reportaj semnat de el era anunţat cu mult timp înainte. Iată ce povesteşte Petru Popescu: „Brunea-Fox mi-a arătat mai demult pagini de gazetă de pe vremuri, afişe care-i anunţau reportajele. Ţin minte, între altele, unul zguduitor: lîngă un gard splendid, ca un front de suliţe de fier forjat înfipt într-un brîu copios de piatră, o femeie în negru, cu o sarcină vizibilă, cu o privire năucă, cu o siluetă covîrşită, ca un semn de întrebare: «Unde voi naşte?» – întreabă afişul. Dedesubt tema: «Problema maternităţii în lumea nevoiaşe. Drama mamelor fără asistenţă, fără domiciliu, fără ocrotire.» Cu altă literă, ca o schimbare de voce: «Un reportaj de Brunea-Fox»... mai e nevoie să-ţi spun cît de cunoscut era Brunea-Fox, pentru cîţi era scrisul lui scrisul unui prieten?“.

Cele cinci zile petrecute de Brunea-Fox printre leproşii de la Lărgeanca au fost şocante – pentru cititori, dar şi pentru reporter. „Cinci zile printre leproşi“ este un text-şcoală, pleacă de la o notiţă de „fapt divers“, se dezvoltă, are ritm, tensiune gradată excepţional, scene de o plasticitate remarcabilă, este povestit filmic – ridici ochii de pe rînduri şi vizualizezi crucile de lemn din faţa ferestrelor pavilionului leproşilor, cruci care iarna ajung pe foc, din lipsa lemnelor. De la leprozerie, Brunea se duce la autorităţi. Demersul jurnalistic nu a rămas lătrat de cîini pe lîngă caravana care trece – în Dimineaţa a apărut o notă: „Avem mulţumirea să constatăm că alarma dată de ziarul Dimineaţa asupra celor ce se petrec la leprozeria de la Lărgeanca a dat roade. Cu ocazia inspecţiei pe care d. Inculeţ, ministrul sănătăţii, o va face în judeţul Tulcea, se vor lua măsuri pentru repararea localului fostei leprozerii de la Tichileşti... Leprozeria de la Tichileşti este izolată, are apă potabilă, plantaţiuni şi teren pentru grădinărie. De altfel, însăşi (!) bolnavii ar fi mulţumiţi – cum au mărturisit redactorului nostru – să fie duşi acolo“. Şi mai spune Brunea: „Poate este un elogiu pe care nu-l merit, dar m-a măgulit foarte mult aprecierea lui Mircea Eliade, care scria că, în ceea ce priveşte reportajul propriu-zis, numele meu trebuie amintit în primul rînd, fie şi numai pentru reportajul de adîncă umanitate despre o categorie cumplit năpăstuită: leproşii“.

În România, acest gen de abordare a unei teme în reportaj a mai fost văzut doar după 1989, avînd ca temă orfelinatele ceauşiste.

Textele semnate de Filip Brunea-Fox sînt, desigur, mult mai numeroase. În multe dintre ele a fost însoţit de un fotoreporter la fel de celebru: Iosif Berman. Unele au particularităţi inedite. Spre exemplu, într-un volum de mici dimensiuni ce descrie rebeliunea legionară din 1941, există o similitudine frapantă, în modul cum sînt obţinute informaţiile, exclusiv prin radio, cu piesa lui Orson Welles despre invazia marţienilor: urechea lipită de difuzor ca singură şi subiectivă legătură cu lumea exterioară.

Iar interviurile acordate de el se ridică la înălţimea reportajelor – sînt, practic, lecţii de şi despre presă, valabile atunci ca şi acum, pentru că – aşa cum spune Dan C. Mihăilescu – „Nimic nu se poate edifica fără aportul ei: guverne, opoziţii, ideologie, campanii electorale, dezvăluiri senzaţionale, crize şi refaceri, idolatrie şi iconoclastie, ministere, grupări literare, polemici, brain storming, totul se dezorientează şi re-orientează prin presă, astfel încît, tocmai prin ceea ce este prin statut sortit efemerului devine prefigurare a Duratei“.

Alexandru Gruian este doctorand al Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. Titlul tezei de doctorat: „F. Brunea-Fox – Reporterul cu ochi multiplu“.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
A murit Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.
Constantin Abăluță Foto Valentin Busuioc   Facebook jpg
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Cum să eviți obținerea autorizației de construire în România. Ce lucrări poți realiza doar cu o notificare la primărie, fără documente suplimentar
În 2025, o schimbare semnificativă în legislația construcțiilor din România promite să reducă birocrația pentru anumite tipuri de lucrări. Noul Cod al Urbanismului oferă posibilitatea realizării unor construcții fără a fi necesară autorizația de construire, simplificând astfel procesul pentru cetățe