Bio-evoluția. Produsele de mănăstire

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Bio evoluția  Produsele de mănăstire jpeg

Acum zece ani de zile (zece ani! Oare cînd au trecut așa repede?) scriam un articol destul de inflamat despre ceea ce eu denumeam a fi religia bio, în paginile acestei reviste. Eram întors de puțină vreme în țară, după un lung periplu european și transatlantic, senzațiile contactului cu România erau încă proaspete, eram între agonie și extaz. Ideile principale de atunci, sintetizate la maximum, ar arăta în felul următor: tendințele de consum bio au apărut în marile magazine din Occident la presiunea consumatorilor. Fără cererea și voința acestora, supermarket-urile nu ar fi făcut niciodată eforturi să impună o marfă de pe urma căreia se aleg de fapt cu puțin profit. S-a ajuns la o conștientizare a necesității acute de schimbare după o serie de crize alimentare grave de la începutul anilor 2000: vaca nebună (encefalopatia spongiformă), puiul cu dioxină, laptele praf melaminat si alte asemenea grozăvii. Puține persoane (în Occident) puteau afirma, pe atunci, că se hrănesc integral sau parțial bio, în primul rînd datorită prețurilor acestor produse: cu 15-20% mai mari decît media celor non-bio, și acelea de calitate bună, nu cele mediocre și ieftine. Consumul bio-eco era pe atunci apanajul și imaginea de marcă a ceea ce francezii denumesc ușor peiorativ, dar cu o notă de duioșie înțelegătoare, les bobos, adică burghezia urbană, bine așezată în viață. Mai pomeneam și de imposibilitatea reală de a mai produce integral bio. Puriștii sistemului reclamau faptul că „gene călătoare” din culturile modificate genetic au infestat deja toate terenurile cultivabile; declanșarea unui proces în justiție cu giganții domeniului, marile multinaționale agricole care au industrializat hrana în numele profitului, ar fi însemnat o bătălie cu morile de vînt.

Proaspăt revenit din Occident, repet, remarcam și excesele penibile din domeniu (tabac bio sau hîrtie igienică, bio și ea), iar puiul de țăran din mine, care a avut șansa să vadă și să guste ultimele tresăriri ale unei agriculturi curat tradiționale, se întreba mirat cum se face că fructele ștampilate „organic” sînt la fel de mari, strălucitoare și fals atrăgătoare ce acelea industriale. Sau faptul că începuseră deja să apară primii profitori bio, care mimau prin formule inteligente, etichete înșelătoare starea de natură, puritatea pierdută. Metonimie de tip negustoresc. Mă întrebam atunci dacă BIO nu va ajunge, încet-încet, o nouă religie seculară și cum va răspunde societatea românească la această tendință, fiecare popor avînd propria sa cale de a reacționa la schimbările din alimentație. Indicam spre final produsele așa-zise de „mănăstire”, provenite din mediul monastic, ca posibilă reacție de apărare în fața falsurilor, mănăstirea fiind percepută a fi conservatorul ultim al unei lungi tradiții culinare și meșteșugărești.

Recitind toate acestea după un deceniu, mi-am dat seama, dacă mai era nevoie, că atunci cînd ne apropiem de bio-eco-natural nu studiem doar hrana și modul de a ne hrăni, ci și o multitudine de domenii sociale, politice, economice, inclusiv construcția socială a memoriei – cum ne amintim de „vremurile bune” de altădată și de felul în care era hrana atunci. Este dificil să faci ordine în toată masa de informații disponibile, în tot ceea ce s-a întîmplat cu o așa mare repeziciune. Și totuși, fără a fi studiat în mod deosebit tendințele bio-eco de consum din societate, încerc o mică excursie în acest domeniu atît de incitant. Nu consumăm doar alimente, consumăm simboluri, după cum genial a intuit Baudrillard încă din 1968, în Le Systeme des objets. Alimentația noastră de astăzi, cu rare excepții, este standardizată, depersonalizată, insipidă, lipsită de fantezie și de diversitate, ultraprocesată, oricîte ambalaje și etichete strălucitoare ar folosi producătorii. Dincolo de mărci și produse susținute de campanii publicitare agresive, unele dintre ele chiar inteligente, consumatorii știu instinctiv că alimentele și-au pierdut funcția-simbol, nu le mai oferă satisfacție, nu doar gustativă, ci și culinară, fără a mai vorbi de capacitatea creativă și de relaționare. Răspunsul bio-eco românesc este o reacție la această stare de fapt și face referință, via instrumentarul publicitar, la imaginarul nostru național, pierdut și apoi regăsit.

Printre răspunsuri se numără și produsele de mănăstire, de la cosmetice și produse de igienă la sucuri, siropuri și mai ales diverse leacuri, creme, tincturi etc. de o uluitoare diversitate și o mare eficacitate. Am văzut de-a lungul acestui deceniu cum încercările timide ale unor mănăstiri care vindeau unguente și pomezi ambalate mai degrabă modest s-au profesionalizat și transformat în adevărate brand-uri de renume, unele dintre ele exportate acum și în Occident, care nici el nu duce lipsă de astfel de produse. Au fost introduse de românii plecați acolo și au izbîndit tocmai datorită calității excepționale pe care o au – nu dau nume, este vorba de o celebră mănăstire din Munții Banatului. Interesant este faptul că acestă „profesionalizare”, cu ghilimele, în cazul mănăstirilor, s-a realizat din mers, fără studii de piață elaborate sau altceva, ele fiind deci un exemplu de urmat pentru oricine vrea să aibă succes în domeniu. Au mai apărut, odată cu dezvoltarea și democratizarea Internetului și a comerțului online, site-uri specializate în comerțul cu produse mănăstirești. Interesant mi se pare faptul că multe dintre produsele propuse spre vînzare vin din străinătate, ceea ce arată, cred, că starea de bio nu cunoaște frontiere – desigur, nu este vorba doar de resursele de producție sau cele economice. În fine, ar fi multe de spus despre experiența de cumpărare a acestor produse, un spectacol în sine. Am asistat de-a lungul timpului, pe teren, la diverse micro-scene, derulate la pelerinaje, pangare de mănăstiri sau pur și simplu puncte de vînzare improvizate de către călugări intineranți. Clientul nu mai cumpără o simplă cremă cu gălbenele sau un „ceai mănăstiresc”, ci o întreagă poveste a tradiției, o regăsire a rădăcinilor, plus exotismul inerent stării monastice. Fără a mai vorbi de dimensiunea darului; cumperi pentru tine, dar cumperi și pentru a ajuta, indirect, comunitatea care a fabricat acel produs. Un amestec de simțăminte, senzații și sentimente pe care nu-l vom resimți niciodată într-un supermarket, oricît de sofisticate ar fi strategiile de prezentare.

Paradoxal (sau nu), odată cu secularizarea accelerată a societății românești, acest tip de produse eco-mănăstirești au un frumos viitor în fața lor. Este unul dintre ultimele simboluri menționate mai sus care ne-a mai rămas, poate cel mai accesibil, dar și cel mai greu de pierdut, pentru că mănăstirile au fost, dintotdeauna, bastioane ale rezistenței. Dacă totuși această pierdere se va întîmpla, ea va fi fără de întoarcere și vom ajunge ca manechinele transparente, „plastinate”, ale medicului german Gunther von Hagens. Da, din expoziția aceea teribilă și controversată. Iertați, vă rog, optimismul de final. Trăim vremuri covidice.

Mirel Bănică este publicist.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

1 ceai cu lapte jpg jpeg
De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Nicole scherzinger plaja instagram jpg
Nicole Scherzinger și-a bronzat talia de viespe în Hawaii!
Nicole Scherzinger (46 de ani) a arătat senzațional în timp ce s-a bucurat de soare în Hawaii, statul său natal, duminică, în timpul unei pauze de la Broadway.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivele din spatele prezenței lui George Simion în SUA. Ce vrea să demonstreze liderul AUR ANALIZĂ
George Simion vizează întărirea legăturilor cu suveraniștii globali și câștigarea unui rol mai important pe scena politică internațională, iar vizita sa în SUA este un pas important în acest sens, spun experții.
Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.