Atunci și acum

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Spectacolul „de acasă” pe marile scene și înapoi jpeg

Pentru omul muncii din Epoca de Aur, concediul era un favor. Era tare scurt (sau aşa ni se părea) – 15 zile lucrătoare pe an pentru muritorul de rînd, adică mai puţin de trei săptămîni (sîmbăta era nelucrătoare doar o dată pe lună). Pe lîngă asta, era strict programat, salariaţii dintr-un serviciu nu puteau lipsi toţi odată, aşa că se proceda prin rotaţie: un an îl luai în august, următorul în octombrie. Desigur, unii se descurcau mai bine decît ceilalţi, de multe ori reuşeau să aibă concediu în acelaşi timp cu nevestele. 

Dacă erai fericitul posesor a două săptămîni libere în timp de vară, începeai să-ţi cauţi locul unde să ţi le petreci. Tot omul voia la mare, ceea ce, din punctul de vedere al banilor, nici nu era din cale-afară de greu. O cameră de două locuri într-un hotel decent era sub 100 de lei, salariul mediu, în 1989, era 3000 (astăzi, camera e 200 de lei, salariul mediu sub 1500). Problema era că nu o găseai (conform principiului de bază al economiei socialiste – totul e ieftin, dar nimic nu se găseşte). La majoritatea hotelurilor din ţară, dacă te duceai, ca prostul, la recepţie şi cereai o cameră, în nouă cazuri din zece primeai răspunsul „n-avem!“. Pe litoral, nici cu suta în buletin n-aveai şanse. Aşa că trebuia să-ţi iei, din timp, bilet prin ONT (agenţia de turism de stat, evident – singura). Asta se putea numai dacă aveai o „pilă“, adică fie pe cineva „de sus“ care să dea un telefon, fie erai profesor şi aveai în clasă o mămică (nu, nu mămica era elevă, aţi înţeles) funcţionară la agenţia cu pricina, fie erai vînzător la Alimentara şi puneai din cînd în cînd deoparte pentru aceeaşi doamnă un muşchiuleţ, un ness, ceva. Mai era varianta Sindicatului, care avea reţeaua proprie de hoteluri, ceva mai ieftine şi mai modeste. Dar aici repartiţia se făcea după principiul importanţei sociale a muncii. Asta însemna că marile unităţi ale industriei socialiste (23 August, IMGB…) primeau locurile cele mai căutate, iar „trîntorii“ din şcoli, institute de proiectare, spitale se îmbulzeau pe cîte un loc la Eforie (în mai) – vorba vine că se îmbulzeau, îl dădea secretarul de partid celui care nu lipsea de la învăţămîntul de partid şi mergea la toate mitingurile de aplaudat Tovarăşul. 

Celor care nu reuşeau să acceadă la nici una din aceste filiere, şi nici nu aveau acces la reţelele cu „circuit închis“ (vilele Gospodăriei de partid, ale Miliţiei, ale Armatei, ale uniunilor de creaţie – da, artiştii care ştiau să se menţină „pe linie“ n-o duceau aşa rău) le rămînea varianta vacanţei „la particulari“. Şi pe atunci, în gările din locurile de vilegiatură mişunau persoane dubioase cu cîte o legătură de chei în mînă, care îţi puteau oferi o cameră „la comun“ în apartamentul de bloc identic cu ăla din care tocmai plecaseşi. Partea cea mai neplăcută era că riscai să mori de foame. În ultimii ani ai regimului atît de regretat (conform ultimelor sondaje), restaurantele din „staţiuni“ erau rezervate celor veniţi prin una din variantele descrise mai sus. În puţinele care funcţionau „la liber“, nu prea găseai nimic comestibil, iar în ultimii ani, pentru a nu strica imaginea (sintagma nu se inventase, ideea da) se puneau plăcuţe cu „rezervat“ pe toate mesele, încă de la deschidere. 

În sfîrşit, cei care nu puteau sau nu voiau să se încadreze într-una din aceste categorii aveau variantele 2 Mai, Mamaia-sat (pînă a fost distrus), Schitu şi alte cîteva soluţii marginale – asta fiind o lungă poveste, din care o parte tocmai am spus-o altundeva. 

Cam astea erau vacanţele estivale din timpul comunismului. Sărăcăcioase, monotone, umilitoare (cum altfel, cînd cele mai bune discoteci erau accesibile numai „pe valută“?). Dar accesibile. De bine, de rău, mai tot omul se descurca pentru un sejur estival la mare sau la munte. Astăzi, sondajele (IRES, iunie 2011) ne spun că numai puţin peste jumătate din orăşenii români s-au bucurat de vacanţă în vara trecută (de ţinut cont că aici sînt incluşi şi pensionarii). 

Regretă românii concediile de altădată? În aceeaşi măsură în care regretă, în general, viaţa de dinainte de 1989. Înainte, vacanţele erau aproape pentru oricine, ca şi locuinţele, locurile de muncă, porţia de ulei şi zahăr. Astăzi, jumătate dintre noi (probabil mai mulţi, dacă avem în vedere salariaţii) ni le permitem, restul nu. Mulţi nu-şi permit nu doar din lipsa banilor, ci şi a timpului (nu mai e programarea concediilor, dar dacă ai de dus la bun sfîrşit un contract bun, renunţi). Diferenţa e că, pentru jumătatea care-şi permite o vacanţă, destinaţia nu mai e hotărîtă de locul disponibil la sindicat; nu mai ai de ales între Mamaia şi Venus (alegere care nu era nici „pe timpuri“ la îndemîna multora), ci, cam la aceiaşi bani, între Mamaia, Thassos şi Budva (Muntenegru, de luat neapărat în considerare). Şi mulţi dintre noi ne facem cu mînie socoteala că nu ne-au mai rămas decît 15-20 de vacanţe valide, că opţiunile de luat în considerare sînt mult mai multe, şi că am petrecut cîteva zeci de ani fără să putem alege.

Mircea Kivu este sociolog.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Trump ordonă investigarea a doi consilieri din primul mandat care l-au criticat. Pe unul dintre ei îi acuză de „trădare”
Donald Trump a cerut Departamentului de Justiţie să investigheze doi foşti colaboratori din primul său mandat la Casa Albă, pe unul dintre aceştia acuzându-l de „trădare”, un gest extrem de neobişnuit pentru un preşedinte american.
image png
Trump apasă pe trăgaciul economic: Tarifele de reciprocitate zdruncină piețele și provoacă furia Chinei. China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea integrală din limba chineză a două articole publicate pe site-ul oficial al Comitetului Provincial Zhejiang al Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional, care analizează escaladarea tensiunilor comerciale.
prostituate roma antica jpg
Povestea femeilor ușoare din Roma Antică. De ce erau așa populare și ce tarife cerereau
Roma Antică a fost un centru al luxului, puterii și al libertății sexuale, unde prostituția nu doar că era acceptată, dar era și reglementată, având un rol esențial în viața socială și economică a imperiului.
copy F64E99B7 83B1 4F33 AA10 C591A4C1A80E mov thumbnail png
Un ritual de tundere a opt femei la Mănăstirea Moreni, din județul Vaslui, a stârnit un val de reacții contradictorii pe internet
La Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, a avut loc o ceremonie religioasă de tunderea a opt femei, înainte de a deveni călugărițe. La prima vedere, poate părea ceva medieval şi misogin. În realitate, este vorba despre o rânduială veche a Bisericii.
Arena Nationala, Generatia de Aur (Sportpictures) jpg
Gigi Becali amenință iubitorii de concerte cu Legea Sportului: „I-am adus la cunoștință lui Nicușor Dan”
Gigi Becali a anunțat că a intrat în Parlament ca să facă o Lege a Sportului.
muresan1 jpg jpeg
Nicușor Dan jpg
Soacra lui Nicușor Dan, despre ginerele ei. „Mănâncă tot ce i se dă, este foarte econom. Îi plac ciorbele, sarmalele și plăcintele”
Soacra lui Nicușor Dan a făcut dezvăluiri despre ginerele ei. „Mănâncă ce i se dă, este foarte econom, mănâncă tot, niciodată nu aruncăm”, a spus aceasta.
alicante istock jpg
Destinația perfectă pentru vara lui 2025. Orașul din Spania pe care toți românii trebuie să-l vadă
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne apropiem de jumătatea lunii aprilie, iar cei mai mulți români deja încep să se gândească la vacanța de vară. Iar dacă ne dorim să ne bucurăm de o experiență de vis, atunci trebuie să ajungem în această destinație incredibilă din Spania!
CV pentru loc de munca  Foto Freepik com jpg
Un tânăr a aplicat la 1.500 de joburi într-un an, fără succes. Ce greșeli fac românii în căutarea unui loc de muncă
Numeroși tineri din România s-au plâns că au căutat, fără succes, vreme îndelungată locuri de muncă, însă eforturile lor au fost zadarnice. Unul afirmă că a depus peste 1.500 de CV-uri on-line, fără a ține cont de cerințele angajatorilor. Strategia sa a fost un eșec total.