Caut pe Internet cuvîntul „eleganţă“. Primele rezultate sînt articole şi ştiri despre cum să fii o persoană elegantă, arta de a trăi cu eleganţă şi cîteva articole despre vestimentaţie. Sigur, definiţiile şi citatele celebre sînt la locul lor. Sfaturi, paşi de urmat, trucuri de aplicat, care mai de care ne arată cum eleganţa vine din interior, iar pentru obţinerea ei avem nevoie de comportament şi atitudine potrivite. Bine-bine, de definiţii nu ducem lipsă, dar care sînt oamenii eleganţi?

În ultima lună, cînd am avut ocazia, am întrebat persoanele din jurul meu despre eleganţă şi despre persoane pe care le considerau aşa. „Ce înseamnă eleganţa pentru tine?“, îl întreb pe unul dintre colegii mei. „E greu de spus, depinde de fiecare şi nu-mi vine acum o persoană în minte“, răspunde el, cînd insistam să îmi dea un exemplu de persoană elegantă. Una dintre colege şi-a amintit, după un timp, de cineva cu care a lucrat în trecut. Povesteşte despre ea cum, dincolo de hainele elegante, era o doamnă foarte naturală şi politicoasă.

Le întreb pe prietenele mele dacă ştiu persoane elegante. După un timp de gîndire, una dintre ele reacţionează şi propune pe bunica unei cunoştinţe comune. „E mai elegantă ca regina Angliei!“, spune ea. „Măi, dar persoane mai tinere ştiţi?“ Ana ne arată mai multe fotografii cu o colegă foarte frumoasă, de 33 de ani, îmbrăcată şic, despre care spune că este „unică“: veselă, blîndă şi mereu în atenţia tuturor. După aşa o descriere, reticenţa se spulberă şi o consider încadrată în categoria persoanelor elegante.

Aproape fiecare dintre persoanele întrebate a avut nevoie de cîteva minute de gîndire şi a povestit mai mult despre persoane de la serviciu decît din viaţa personală. Marea majoritate au dat exemple de persoane trecute de prima tinereţe, chiar în vîrstă.

Dar unde sînt tinerii eleganţi? Postez pe pagina mea de Facebook şi în grupul unor studenţi de la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti. Aşadar, caut persoane elegante pe care să le descriu într-un articol pe tema asta. Printre primele reacţii, o fostă studentă de la Jurnalism şi Comunicare. Flavia are pînă în 30 de ani şi o admiră pe Andreea Lupescu. Am întrebat-o ce îi place la ea mai mult: „Toată înfățișarea ei, nu e vorba doar de cum se îmbracă, deși mi e tare greu să mi-o amintesc în pantaloni, pentru că nu arată tot timpul gata de bal, ci foarte mult alura ei. Cred că e o combinație de multe elemente mici pe care le consider de referință pentru eleganță. Liniile feței ei mă fac să mă gîndesc la portrete de domnițe, iar coafurile pe care le alege completează senzația. Alegerile ei neconvenționale (părul verde, un ghiozdănel copilăresc cu poveste, aerul hipsteresc contemporan) nu se ciocnesc deloc cu un little black dress, ci formează împreună un element nou. Așa o văd pe ea, cu totul, un condiment într-un preparat clasic.“

Eleganţa are o nouă formă pentru tine, conchid eu. „Pe lîngă aspectul fizic, e toată fluența atitudinii ei. Un zîmbet de zile mari, privirile și poziția corpului cînd interacționează cu oamenii arată că ascultă interesată, întotdeauna are ceva de zis pe subiect, nu dă să fugă din conversație. Nu stă țeapănă, dar e stăpînă pe corpul ei, nu pare niciodată obosită, chiar dacă zice că e, pentru că e feminină“, adaugă Flavia. Recunoaşte că îi este şi ei greu să o descrie (deşi descrierea ei a fost foarte completă, în opinia mea) şi să pună degetul pe lucruri anume.

Am întrebat-o pe Flavia dacă ştie o persoană care nu este vedetă, pe care o consideră elegantă. „Aş vrea să mai fie în viaţă…“, spune ea. Adevărul e că şi eu. Exemple de persoane în vîrstă sau care nu mai trăiesc aş avea destule. „E un tip… cred că e manager de bar. L-am văzut la evenimente la Arenele Romane, între toate lanțurile la blugi, era el, la cămașă și vestă, pregătea băuturi. Avea în jur de 30 de ani. Cărare pe o parte, mînecile suflecate corespunzător, pantofi cu șiret, tot.“ Cumva mai clasic, însă într-un mediu cu totul şi cu totul diferit, iar pentru Flavia a întruchipat modelul eleganţei masculine.

Dana, o amică oengistă, comentează: „Mă gîndeam că persoanele elegante sînt atît de discrete încît e greu să numeşti una imediat. Prima persoană care îmi apare este Marina Sturdza, dar din păcate nu mai este printre noi. Apoi Ileana Vulpescu, Clotilde Armand, Oana Pellea… Eu nu prea reuşesc să separ eleganţa vestimentară de educaţie, intelect şi prezenţa socială.“ Să ne fie greu să remarcăm eleganţa? La asta nu m-am gîndit pînă acum.

Anca, o fostă colegă de serviciu, îmi recomandă un cuplu de prieteni, Marius şi soţia lui. Dar din ce motiv îi consideri eleganţi? – întreb eu. „Eleganţa e un soi de atitudine, nu ţine doar de haine. Presupune o doză de bun-gust, bun-simț, frumusețe, potrivire cu ocazia, lipsă de stridență și totuși frumusețe care sare în ochi. Tinerii aceștia asta îmi inspiră. Și au o anume tangenţă și cu lumea aceasta a styling-ului vestimentar. Dacă te uiți în pozele lor, ies in evidență într-un fel frumos. Care poate inspira… sînt şi moderni, şi eleganţi, de curînd şi părinţi“, adaugă Anca. Are 42 de ani şi lucrează la un importator de îmbrăcăminte român. Modern înseamnă mai puţin elegant? – întreb eu. „Oooo, da! După părerea mea. Pentru că e strident, pentru că îmi inspiră goană și superficialitate de multe ori. Materialele nu au calitatea de odinioară, spre exemplu. Sînt multe de zis, tendinţa consumeristă a comerțului, lipsa de etică, de grijă pentru mediu. E un întreg lanț“, care încătuşează eleganţa, din ce înţeleg eu de la Anca.

Printre multele recomandări de vedete pe care le-am primit, marea majoritate doamne, vin şi cîteva postări de conturi de Instagram ale unor bloggeriţe şi vloggeriţe de lifestyle şi fashion. Chiar mă întrebam de unde să pornesc în direcţia asta. Mi-au atras atenţia canalul de YouTube şi contul de Instagram ale Andreei Balaban. Dincolo de faptul că are peste 300.000 de persoane înscrise la canalul de YouTube şi aproape 170.000 de persoane care îi urmăresc postările pe Instagram, se remarcă prin stilul retro-elegant. În fine, nu sînt o expertă în modă, iar aceasta nu este o alegere documentată, dar postările ei despre stil vestimentar par urmărite, iar mie mi-au plăcut.

„Noi identificăm eleganţa şi în raport cu rezistenţa în timp. Căutăm o femeie care e elegantă nu doar cînd e tînără. Tinereţea omului rămîne pe chip, deşi are riduri, dar are o tinereţe pe faţă. În momentul în care omul e matur şi şi-a păstrat o tinereţe pe chip, atunci se poate spune că şi-a păstrat eleganţa“, spune Mihaela, o altă cunoştinţă oengistă. Recomandarea Mihaelei a fost Ligia Cosoi, mama Laurei Cosoi, care este fostă profesoară de dans şi nelipsită de la acţiunile caritabile. „E o persoană frumoasă realmente, nu doar la chip. Nu are o notă falsă, este extrem de naturală şi se îmbracă uşor atipic, o anumită eleganţă… pe ea hainele stau altfel, e un anumit stil. Şi e foarte deschisă ca persoană“, adaugă Mihaela.

De aceea, probabil, şi pentru mine, exemplul de eleganţă vine de la profesorul de comunicare din facultate. Avea peste 60 de ani cînd l-am cunoscut, însă privirea lui inspira o curiozitate tinerească. Avea un aspect plăcut, îngrijit, boem, aproape de fiecare dată îmbrăcat la costum. Cu un fular lung, aruncat în jurul gîtului, şi basc asortat. La cursurile lui nu mă plictiseam niciodată. Preda foarte puţin, spre deloc, şi ne dădea tot felul de exemple despre comunicarea personală şi nu numai. Cînd se supăra devenea foarte direct, însă niciodată abrupt sau agresiv. Avea o statură solidă, mergea tot timpul drept şi făcea mişcări care nu deranjau niciodată. Pictor, poet, prozator, profesorul Anghel ştia să construiască pe cunoştinţele şi experienţa fiecăruia. Din păcate, nu mai trăieşte, mi-a rămas în minte însă stilul lui foarte original şi constructiv.

Unul dintre studenţii la Litere din grupul de Facebook îmi răspunde şi el la întrebări. Pentru el, eleganța reprezintă „aspectul care intrigă mai degrabă decît provoacă. Cele două sînt confundate uneori. Între elegant și altceva e ca între puncte, puncte și punct“ – comentează, rîzînd. Are în jur de 25 de ani, iar eu mă întreb: sîntem oare nostalgici după eleganța pierdută sau, pur și simplu, nu mai vedem noua eleganță? 

Vera Ularu este specialistă în comunicare.