Apele tulburi din acvariu

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie ÔÇô 1 august 2018
Apele tulburi din acvariu jpeg

O mare dintr-un marker negru, schi┼úat─â simplu, cu c├«teva volute, pe un perete alb. Dou─â perechi de m├«ini ├«n aer, o minge ├«ntre ele, un joc de volei ├«n ap─â. Pu┼úin mai ├«ncolo, tot pe ap─â, un zmeu (caut pe net, aflu c─â sportul nautic denumit kitesurfing este unul dintre cele mai scumpe, e ÔÇ×exclusivistÔÇť: ai nevoie de un anumit echipament ┼či de cursuri costisitoare, cu un specialist). Pe aceea┼či mare din linia marker-ului, nu departe de zmeu, alte m├«ini ├«n aer: ├«ncearc─â s─â se ┼úin─â la suprafa┼ú─â, se ├«ntrez─âresc capete pe jum─âtate. ├Äntre ele, urma unei b─ârci de salvare. Totul st─â s─â se scufunde (nu mai e nevoie de Internet de data aceasta, ├«mi amintesc pe loc de cea mai recent─â poveste dintr-un ┼čir lung, nava Aquarius cu 629 de migran┼úi, nedorit─â pentru un timp de nimeni). Sub acest desen semnat de Dan Perjovschi ├«n 2017 ┼či ref─âcut chiar acum la Rijeka, ├«n Labin Industrial Biennial, iat─â ┼či titlul lui: Same sea. Aceea┼či mare.

Am tr─âit cu o mare a mea ├«n art─â. Referin┼úa botticellian─â din Na┼čterea lui Venus mi-a fost mult timp atotcuprinz─âtoare: m-am reflectat ├«n albastrul-verde serafic al m─ârii din care r─âs─ârea Zei┼úa Frumuse┼úii. Al─âturi de Botticelli, valurile lui Hokusai s-au perindat ├«n miniaturi sub ochii mei, la fel Apa lui Arcimboldo, apa-lips─â din naturile moarte cu pe┼čti e┼čua┼úi moale pe o tav─â, amurgul reflectat ├«n mare la Monet, Moby Dick, ochiul at├«t de uman al monstrului marin de pe plaja lui Fellini ├«n La Dolce Vita, apa artificial-agitat─â din Casanova al aceluia╚Öi regizor, apele domesticite din numeroasele proiectele water-based de land art semnate Christo ┼či Jeanne-Claude, un cuplu al artei contemporane care speculeaz─â absolut genial absurdul.

t dscn1186 JPG jpeg

Mult mai recent, mi-am ├«ntors privirea c─âtre clasici, ale c─âror tablouri ├«n care apa are un rol esen┼úial s├«nt at├«t de actuale. Corabia nebunilor de Hieronymus Bosch ┼či Pluta Meduzei de Th├ęodore G├ęricault. O corabie mic─â, disfunc┼úional─â, o m├«n─â de oameni ÔÇô umanitatea ├«n ac┼úiune, niciodat─â nu ajunge la mal, plute┼čte continuu: o alegorie prezent─â ├«n Republica lui Platon, stultifera navis pe care Michel Foucault o prive╚Öte atent ├«n Istoria nebuniei ├«n epoca clasic─â. Tabloul capteaz─â imagina╚Ťia f─âr─â limite a lui Bosch ┼či umorul cu care el reu┼če┼čte s─â-┼či surprind─â mereu personajele la limita grotescului. Pluta Meduzei, ├«n schimb, are dramatismul romantismului, umorul lipse┼čte cu des─âv├«r┼čire. Pluta ├«n deriv─â e un c├«mp de lupt─â crud, cu ├«nc─âier─âri ┼či lupte pentru supravie┼úuire, o umanitate pierdut─â ┼či scene de canibalism. Corabia nebunilor e lumea ta ┼či a mea, iar Pluta Meduzei e ÔÇô de┼či ┼čtim c─â la originea tabloului se afl─â o poveste real─â, naufragiul fregatei franceze Meduza, care transporta 400 de coloni┼čti ├«n Senegal ÔÇô, aceea┼či lume ┼či reac┼úiile ei ├«n condi┼úii critice. Deseori, orice f─âr├«m─â de umanitate dispare.

Marea lui Dan Perjovschi treze┼čte con┼čtiin┼úa unei priviri duble: dincolo de cartea po┼čtal─â de pe Instagram cu o mare spectaculoas─â de pe o insul─â exotic─â, e marea speran┼úei, e marea pe care o traversezi ├«n c─âutarea unui teritoriu primitor, f─âr─â conflict politic, f─âr─â r─âzboi, e marea b─ârcilor cu refugia╚Ťi, marea mor┼úii copilului sirian Alan Kurdi, marea precar─â a hranei zilnice, marea din cinicul parc de distrac╚Ťii Dismaland creat de Banksy. E o mare pe care un alt artist rom├ón, Teodor Graur, o reprezint─â ├«n lucr─ârile lui, a b─ârcii pe uscat, un adev─ârat kit de supravie┼úuire ├«n abstract, ironic, ├«n absen┼úa apei: La Nave Romania (1997, Vene┼úia). Acela┼či artist, ├«n 2013, reprezint─â acela╚Öi uscat ├«n Aquarium, un simulacru de acvariu pentru un pe┼čte de sticl─â multicolor, un bibelou de pe televizoarele de alt─âdat─â.

├Än art─â, apa problematizat─â merit─â privit─â ├«n detaliu. O reg─âsim ├«n multe contexte contemporane. Alfredo Jaar, invitat ├«n 2013 s─â reprezinte Chile la Bienala de art─â de la Vene┼úia, creeaz─â o instala┼úie vie: Venezia, Venezia este macheta Gr─âdinilor vene┼úiene, cu fiecare pavilion de art─â ├«n parte. La intervale regulate de timp, Vene┼úia se scufund─â ├«ncet ┼či apoi reapare din ad├«ncuri. Pe acela┼či fundal, ne amintim de o fotografie iconic─â: valoroasele p├«nze ale lui Robert Rauschenberg sosesc pe o barc─â la Vene┼úia ├«n 1964, an ├«n care artistul c├«┼čtig─â Leul de Aur la Bienal─â. Bienala de la Vene┼úia ├«┼úi aminte┼čte de fiecare dat─â c─â gestul artistic e unul fragil, c─â ÔÇ×Marea Art─âÔÇť naufragiaz─â ├«n cel mai impropriu, umed loc.

Apa trebuie s─â uneasc─â, la fel ca ├«n proiectul artistei Ay┼če Erkmen, care, la M├╝nster, ├«n 2017, transform─â un r├«u ├«ntr-un pod de ap─â. La fel, apa trebuie s─â r─âm├«n─â un bun public ╚Öi accesibil, ca ├«n instala┼úia permanent─â, din o┼úel inoxidabil, a lui Stefano Boccalini, ├«n Brescia. Arta contemporan─â trebuie s─â ╚Ötie s─â critice, cu pre╚Ťul cenzurii, a╚Öa cum o face artistul ╚Öi activistul Nut Brother, care zilele acestea a protestat ├«mpotriva polu─ârii apelor din cauza masivei industrializ─âri ├«ntr-o provincie din China. ├Äntr-o lume a obsesiei pentru peisaj ├«n fotografie, hai s─â vedem ╚Öi dincolo de r─âs─ârituri ╚Öi apusuri poetice la malul m─ârii: apa are pove╚Ötile ei crude, e de-ajuns s─â cite╚Öti ultimele ╚Ötiri. S├«ntem cu to╚Ťii ├«ntr-un mare acvariu. 

Daria Ghiu este critic de art─â.

Foto: Ioana Epure

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.