Acest popor cere un loc sub soare

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Acest popor cere un loc sub soare jpeg

Schimbul de scrisori dintre Titu Maiorescu şi omologii săi din Grecia, Bulgaria şi Serbia cu ocazia păcii de la București din august 1913 garanta gestiunea de către statul român a patrimoniului său şcolar şi bisericesc din Balcani destinat aromânilor, nu însă şi un statut specific pentru aceştia. Ieşiţi din circuit, din punct de vedere naţional, ei vor încerca din nou să pledeze pentru cauza lor. În zadar. „Acest popor cere un loc sub soare şi dreptul ce nu poate fi refuzat nimănui de a trăi liber şi de a putea să se roage şi să se instruiască în limba moştenită de la strămoşi. Neformînd o masă compactă, nu poate aspira la constituirea unui stat distinct şi nici nu poate cere să se unească cu România cu care nu se află în vecinătate“, citim într-un memoriu al Societăţii de cultură macedoromână din 1919. Dominate de principiul wilsonian al naţionalităţilor, de care românii, spre exemplu, vor beneficia, dezbaterile care au precedat tratatele de pace au acordat un rol secundar problemelor minorităţilor şi protecţiei lor. Colonizarea aromânilor în Cadrilater în perioada 1925-1932 a fost prezentată ca o soluţie oarecum inevitabilă. Rezultatele ei sînt însă contradictorii: la faţa locului, combativitatea şi, astfel, ponderea elementului aromân a scăzut, în timp ce în România nou-sosiții s-au afirmat progresiv ca o comunitate aparte şi au fost adesea percepuţi ca atare. Cu timpul, ei au fost confruntaţi cu aceleaşi probleme ca şi celelalte comunităţi minoritare, motiv pentru care o parte dintre membri acestei comunități au cerut în 2005 statutul de minoritate, care însă le-a fost refuzat.

Foto: Titu Maiorescu, wikipedia

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Stațiunea-minune din România, veche din 1836, unde se tratau conții maghiari. A fost abandonată aproape 20 de ani
Ascunsă în inima Munților Igniș, în județul Satu Mare, stațiunea Băile Puturoasa a fost un loc de relaxare și tratament pentru nobili și persoane influente, inclusiv pentru conții maghiari.
gene hackman betsy harakawa profimedia jpg
Noi detalii în cazul morții lui Gene Hackman. Ce substanță periculoasă a fost găsită în organismul marelui actor la autopsie
Detalii noi despre decesul actorului Gene Hackman au fost dezvăluite într-o autopsie finală, publicată la două luni după moartea acestuia, la vârsta de 95 de ani. Actorul a fost găsit mort la domiciliul său, împreună cu soția sa, Betsy Arakawa.
studenti facultate pixabay jpeg
Trei facultăți importante nu vor mai exista de anul viitor. Specializările vor fi desființate defintiv
Recent, trei dintre cele mai prestigioase universități din România, inclusiv Academia de Studii Economice (ASE), au hotărât să renunțe definitiv la cinci specializări. Măsura va intra în vigoare odată cu noul an universitar, iar înscrierile pentru aceste programe nu vor mai fi posibile.
roman empires expansion 1 jpg webp
Schimbările climatice din secolul VI: una din cauzele ce au dus la prăbușirea Imperiului Roman
Prăbușirea Imperiului Roman de Apus i-a nedumerit pe istorici timp de secole, iar explicațiile au variat de la corupție și colaps politic, la înfrângeri militare și prăbușire economică. Acum, noi dovezi sugerează un factor surprinzător: o criză climatică scurtă, dar intensă, cunoscută sub numele de
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
Chiftele de spanac cum n-ai mai gustat! Idee să foloseşti pâinea mai veche
Când îţi doreşti să te bucuri de un preparate culinar mai uşor şi simplu de gătit, aceste chiftele de spanac sunt ideale. Sunt o alegere perfectă şi dacă se îmtâmplă să ai pâine mai veche pe care ai vrea s-o foloseşti înainte de a fi prea tare.
image jpeg
„Haiducul” Cristi Caloeanu s-a cununat civil, la 52 de ani. Cum arată mireasa lui?! „Nunta o facem în octombrie”
Cristian Caloeanu, solistul de la trupa „Haiducii lui 7 Cai” s-a cununat civil cu fotografa Ionela Maria.
JD Vance FOTO Profimedia
Bloomberg: JD Vance trebuie să își ceară iertare pentru comentariile sale asupra democrației: „Datorează scuze României”
Un cunoscut editorialist de la Bloomberg afirmă că vicepreședintele american JD Vance îi datorează României scuze pentru comentariile sale acide la adresa democrației și că, în loc să critice, SUA ar trebui să-şi sprijine aliații să traverseze cu bine criza politică.
spioni rusi Elena Vavilova și Andrei Bezrukov foto X
Povestea incredibilă a agenților KGB care trăiau în inima Americii
Ann Foley părea o agentă imobiliară obișnuită, cu o viață tipic americană alături de soțul său, Don, și cei doi fii ai lor, în Cambridge, Massachusetts, cunoscut oraș al universităților de elită. În realitate, Ann și Don ascundeau un secret de proporții.
72104060 1004 webp
Crin Antonescu: un președinte (anti sau pro) occidental?
Crin Antonescu este candidatul cu cea mai mare susținere la prezidențialele din acest an: PSD, PNL și UDMR s-au aliniat în spatele lui cu gândul că ar fi singurul care ar păstra matricea puterii neschimbată.