A şedea atunci cînd ţi se spune

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
A şedea atunci cînd ţi se spune jpeg

Pe timpurile uşor înspăimîntătoare, cînd eram la intensiv informatică, fetele nu ieşeau să şteargă tabla niciodată. Am avut, la un moment dat, o doamnă dirigintă care a impus regula asta, ce mă scăpa pe mine ori pe alte domnişoare tare amatoare de fizică să nu fie reţinute la tablă după ce îşi făceau îndatorirea de elev „de serviciu“. Aşa că, datorită curtoaziei impuse de diriga, sexul feminin era pus la adăpost de astfel de sarcini. 

Respectul e o noţiune vagă şi se formează înşiruind, într-un mod interesant, nişte norme fantastic de subiective. 

În generală, obişnuiam să mă ridic drepţi în picioare cînd intra orice profesor în clasă. Aşa mi-a spus mama că se face, apoi aşa ne-a reamintit doamna dirigintă din generală. Salutam mecanic „buuunăăă ziua“, şedeam cînd mi se spunea să şed. 

Cînd am ajuns la liceu, am venit cu pachetul de bune-maniere de acasă şi cu aceleaşi mecanisme ale civilizatului, pe care le repetasem mult timp. Salutam mecanic „buuuuunăăă ziua“, de data asta cu ochii fardaţi şi părul coafat frumos, şedeam cînd mi se spunea să şed. 

Apoi, crescînd, am trecut şi eu prin perioada de „hardcorisme“, în care încercam să fiu o rebelă şi să mă impun cît se poate de mult. Să arăt că exist, fiindcă mi-am dat seama că nimeni nu ştia că eu exist şi am suferit mult la aşa şoc. Aşa că am încercat să devin o fiinţă socială, să devin importantă şi eu. 

În primul rînd, trebuie să te faci plăcut. Să educi jurul în tău prin felul tău de a fi. Să îi faci pe băieţi să şteargă tabla, oferindu-se să facă asta pentru tine. În evoluţia fetelor, momentul în care conştientizează că, zîmbind şi făcîndu-şi părul, schimbă lumea e critic. În evoluţia băieţilor, momentul în care conştientizează zîmbetul şi părul fetelor e şi mai critic. Pe la 13-14-15 ani, fetele devin şmechere, iar băieţii, din răutăcioşii glumeţi şi puşi pe şotii, se blochează, încercînd să descopere enigmele Otiliilor din jur. Aşa că încep să devină pedanţi, galanţi etcetera. 

În al doilea rînd, trebuie să fii mai mult decît eşti tu de obicei. Băieţii invită fetele în oraş şi fac cinste, fetele se fac că plouă, insistă să plătească ele, nu se poate, convenţia e că, dacă te interesează tipul, îţi plăteşte sucul, o dată, de două... vă înţelegeţi voi. Băieţii devin foarte atenţi, deschid uşi, le oferă hanorace fetelor lîngă care stau pe bancă în parc, ori pe plajă la răsărit, şi fac cinste cu shoturi de tequila.

Şi, nu în ultimul rînd, trebuie să te caracterizezi printr-un ceva al tău particular. Respectul de la ceilalţi vine dacă ai calitatea asta care te scoate din rîndul celorlalţi, care te face super, de dorit în orice gaşcă. 

Apoi, dintr-o vendetă personală cu o profesoară, am refuzat să mă ridic drepţi în picioare, să zic mecanic „bunăăă ziua“, să şed cînd îmi spunea ea să şed. Era momentul în care am înţeles că respectul se cîştigă şi că nu toţi merită respectul meu. 

Din dorinţa de a fi plăcut tuturor, în contrast, în următoarea etapă prin care trec adolescenţii, ei ajung la vîrsta în care îşi însuşesc anumite valori şi devin selectivi. Fetele care, pînă mai ieri, erau în majoritate puicuţe golaşe pe Facebook, acum îşi pun statusuri cu ce cărţi citesc. Nu toate, căci acum are loc un proces interesant. Unele rămîn puicuţe golaşe, altele nu. Altele acced spre altceva, dorinţa aceea de a se îndrepta spre altfel de statut. La băieţi, în mare parte, e etapa de pus muşchi şi cucerit puicuţele golaşe. Şi aici are loc o evoluţie interesantă, unii se îndreaptă spre alte ideologii şi se maturizează, devenind interesaţi de antitezele puicuţelor golaşe. 

Pe la 17-18 ani, tinerii îşi dau deja seama cine sînt. Unii îşi dau seama ce le place să fie şi îşi doresc să fie plăcuţi pentru ceea ce sînt.

La vîrsta aceasta, ei decid pentru viitorul lor, îşi construiesc relaţiile sociale, în funcţie de priorităţi, de pasiuni. Băieţii nu mai deschid uşa doar fetei de care le place, ci tuturor fetelor, dacă şi-au dat seama de imaginea pe care o are acest gest în ochii tuturor.

Se produce, în această etapă, cred eu, o revoluţie a simţurilor, ce tinde spre acel suprem bun-simţ. 

Astăzi însă mă ridic în picioare, deşi conştientizez că nu ar trebui să o fac mereu. Clipesc nervos că şed atunci cînd mi se zice să şed, şi am realizat că o voi mai face, pînă cînd voi fi eu în postura să decid pentru mine şi pentru alţii, în anumite contexte. 

Săptămîna viitoare sînt de serviciu şi o să trebuiască să şterg tabla. În clasa cea nouă, băieţii sînt mai puţini şi diriga nu e profă de mate, să-i ştie ei de frică şi să şteargă tabla după regula pe care nu a impus-o. Şi pînă la urmă, o voi şterge din respect, pentru că eu am 18 şi profesorul ceva mai mulţi ani, şi-a şters destule table, şi-a scris în multe minţi goale, mai ales a mea. 

De la 18 ani în sus, tinerii devin adulţi.

Băieţii devin bărbaţi, fetele devin femei. Unii vor mai şedea atunci cînd li se va spune să şadă, alţii vor fi cei ce vor cere acest lucru.

Unii vor deschide uşa respectuos tuturor femeilor. Unele vor avea fuste puţin cam scurte. Altele vor mai fi scoase în oraş la cafea, căci alţii vor căuta în continuare să descopere Otilia cu enigma, şi nu alte copii nereuşite.  

Mălina Amortoaie are 18 ani şi e elevă la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti. 

Foto: D. Voicu

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.