Un tramvai pe șine de podoabe

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Imediat după ce a fost scrisă, Un tramvai numit dorință a lui Tennessee Williams (care deja se făcuse cunoscut cu Menajeria de sticlă) a intrat pe scenă în regia lui Elia Kazan și a ținut capul de afiș al spectacolelor de pe Broadway mai bine de un an fără întrerupere. Au urmat atît de multe adaptări pentru film, teatru, operă și balet încît aproape că nu are rost să fie enumerate într-un spațiu atît de strîmt. Prima (și cea mai celebră) adaptare pentru cinema e semnată de același Elia Kazan și recuperează doi dintre actorii de pe scenă – Marlon Brando și Kim Hunter, la care se adaugă Vivien Leigh în rolul lui Blanche DuBois. 

Și dacă mulți nu-și amintesc cum striga Marlon Brando după soția lui sub geamul lui Eunice, în mod sigur o mai țin minte pe Elaine din Seinfeld care urla „Stelaaaa!“ după o supradoză de painkillers și după o noapte petrecută pe salteaua extensibilă din camera de oaspeți a familiei Seinfeld.

Personalități cu multe fețe

Dar nu despre Stella e vorba aici, ci despre sora ei mai mare, Blanche, care vine în New Orleans cu un geamantan de haine, bijuterii false și un teanc de acte de ipotecă, după ce și-a pierdut proprietatea de la Belle Reve, Mississippi. Mai exact, după ce și-a ruinat visul. 

Piesa lui Williams e încărcată de simboluri cu muchii nete și de podoabe. Blanche călătorește cu tramvaiul numit Dorință (linie care a circulat în perioada 1920-1948 în New Orleans), îl schimbă cu altul, în direcția Cimitire, merge încă șase stații și coboară în Cîmpiile Elizee, un cartier în care locuiește Stella, de la marginea orașului. Acolo se sfîrșesc visele și încep liniile de triaj. E o suburbie pestriță cu nativi și imigranți de toate felurile, conviețuind într-o atmosferă pitorească, pe ritmul blues-urilor din Sud. 

Blanche e la rîndul ei un simbol al Sudului, dar al Sudului înțepenit în timp, al ultimelor bastioane care, deși au pierdut războiul, se încăpățînează să rămînă în bobița lor de chihlimbar. E vorba de vechile maniere, de baluri, de fast franțuzesc și de nostalgia dureroasă a vremurilor apuse – o temă 100% sudistă prezentă și la Faulkner, și la Capote, și la Walker Percy (în forme atenuate), și la alți autori ai locului. 

La fel ca și lui Mauriac (v. episodul cu Thérèse Desqueyroux), lui Tennessee Williams i-a ieșit un personaj „în carne și oase“, autentic și viu, greu de descifrat psihologic, deseori incongruent, tocmai pentru că nu l-a creat în laborator, ci pentru că a luat drept model și a urmărit cu atenție o femeie pe care o cunoștea prea bine (trivia spune că ar fi vorba de Rose Williams, sora lui, ajunsă într-un spital de psihiatrie).

Tennessee Williams © wikimedia commons
Tennessee Williams © wikimedia commons

Într-un parenthetical, Tennessee Williams o prezintă ca pe o persoană neurastenică, epuizată în voce și purtare. Foarte posibil ca pe vremea aceea să fi primit o astfel de etichetă într-o clinică americană. Astăzi neurastenia nu se mai găsește decît în manualele europene și în ICD 10, avînd într-adevăr ca semn cardinal fatigabilitatea mentală și/sau cea fizică la eforturi mici, cu acuze somatoforme, pentru care există o cauză strict psihologică (psihastenie) sau un substrat organic (neurastenie).

În acel moment însă, APA nu pusese la punct criteriile de diagnostic pentru tulburările de personalitate. Au fost nenumărate discuții despre cît de valabile și de posibile sînt aceste descrieri succinte, la liniuță, iar ICD-ul și școlile europene de psihiatrie nu țin cont cu adevărat de ele. E foarte greu să găsești în practică un tablou complet și ca să pui un astfel de diagnostic e nevoie de ani de observație de clinică, de teste psihologice și informații din viața de zi cu zi a celui în cauză. Cum spunea și Konrad Lorenz – fluturele standard nu se găsește decît într-un atlas, niciodată în natură. Totuși, cu creionul în mînă, pe litera legii, Blanche îndeplinește suficiente criterii, și de la tulburarea narcisică, și de la cea histrionică. În situații de acest gen, psihiatrii se mulțumesc să spună că ar fi o tulburare de personalitate polimorfă. 

Blanche DuBois manifestă expresii rapid schimbătoare și superficiale (în discuțiile încărcate cu Stella și Stanley trece foarte repede de la tristețe la veselie, deși trebuie luat în calcul și faptul că maschează); comportamentul ei e nepotrivit de seductiv și consideră relațiile pe care le are mai intime decît sînt (pe Tînărul care încasează abonamentul pentru Steaua serii, după un flirt ostentativ, îl sărută pe gură, chiar dacă o face cu o mare delicatețe, ușor și dulce, căutînd prin asta o repunere în contact cu tinerețea ei pe cale să pălească).

După cum spune și Stella, Blanche a fost dintotdeauna impresionabilă (se poate spune și așa – ușor de influențat de alții sau de circumstanțe). Crescută din altă plămadă decît ceilalți, Blanche nu reușește (și nici nu vrea) să se adapteze realității pe care o vede ca sordidă, o mocirlă în care sora ei mai mică a ajuns să fie tîrîtă de o maimuță ca Stanley, supraviețuitorul epocii de piatră. Printre prietenii lui Stanley, vecinii din cartier, Blanche e o prezență stranie și artificială cu rochia ei de madonă însîngerată, din satin roșu, cu diademe de ștrasuri și blănuri de vulpe argintie, prea puțin probabil autentice. Singura excursie mentală posibilă este drumul înapoi, refugiul într-o lume imaginară, ca de basm, de unde împrumută un fel de a vorbi și de a se comporta teatral, exagerat de expresiv și patetic. De aici rezultă dramatizarea de sine, așa cum poate fi percepută din exterior.

Nu vreau realitatea! Vreau iluzia! – îi strigă lui Mitch în confruntarea finală.

Chiar dacă ceilalți ar fi doar o adunătură din topor, coșmarul Sudului aristocrat în fața pragmatismului nordist, nu se poate trece cu vederea că Blanche are o senzație grandioasă de sine și nu poate să se asocieze decît cu persoane speciale sau cu statut ridicat (vezi admiratorul ei cel mai probabil imaginar, domnul Shep Huntleigh, care o va salva din mizerie și o va duce într-o croazieră în Caraibe). De aici decurg și comportamentele arogante față de Stanley & co (dar și față de Stella), și expectațiile nerezonabile de tratament favorabil din partea celorlalți. Pînă la urmă, și Stella vine din aceeași familie și din același mediu și nu percepe noua ei viață ca pe o decădere. Din contra, ajunge să fie fericită în vulgaritatea mediului. În fine, faptul că solicită admirație excesivă necesită o discuție aparte. Îl avertizează și Stella pe Stanley în acest sens, o spune și Blache.

Cerșesc complimentele, Stanley.

De fapt, permanenta nevoie de admirație și accentul care cade mereu pe latura fizică fac joncțiunea între narcisism și histrionism. E mereu fardată, pomădată, cu Mitch nu se întîlnește niciodată la lumina zilei, iar lui Eunice îi interzice să aprindă lumina cînd ajunge seara în casa familiei Kowalski, încercînd cu disperare să-și ascundă vîrsta. Cînd pistonează exclusiv pe latura fizică, o astfel de tulburare se decompensează în evoluție, îmbătrînirea fiind o rănire narcisică suplimentară. Cel mai frecvent, tulburarea se complică cu abuzul de alcool și alte substanțe, cu depresie și anxietate.

Știu că am spus o mulțime de minciuni, dar la urma urmei farmecul unei femei este cincizeci la sută iluzie.

Cînd se vrea în întregime știință, psihiatria e crudă, spulberă iluziile frumuseții. Tom Burns în rechizitoriul său celebru (Inevitabila noastră umbră) îi prevestește sfîrșitul sau scindarea în viitorul apropiat. Pentru Tennessee Williams, care a avut-o pe Rose dizabilitată de către medici într-un ospiciu, e locul cel mai de jos al infernului în care poate să ajungă Blanche.

Narcisică sau histrionică? Sau amîndouă? Nu vom ști niciodată, de la primul manual diagnostic, impus la nivel național în Statele Unite ale Americii în 1952, prima ediție DSM (deși inspirată de peste Ocean, după ICD 6, era totuși primul manual național deoarece sora sa mai mare, Clasificarea, din Europa, exista, dar nu se putea impune nici măcar în fața școlilor medicale adverse din aceeași țară, darămite la nivel continental) a suferit numeroase schimbări, de abia ce practicienii ajungeau să se obișnuiască și să stăpînească în mod real sensul observațiilor grupurilor de studiu, acestea se și schimbau.

Astăzi, la ora recitirii articolului (n.r. – prima variantă a fost publicată în 2017), după noi revizuiri DSM și ICD, care între timp au scos ediții noi, cluster-ele atît de misterioase și de lung dezbătute între clinicienii cu experiență, acele categorii de sens în care se ordonau tipurile de personalitate și astfel deveneau cît de cît mai accesibile tînărului rezident care nu văzuse niciodată (sau aproape niciodată) o tulburare de personalitate en vrais, dar învăța și-și imagina cum ar fi arătat o asemenea figură, cu gîndul că s-ar putea să-i cadă subiectul la examenul de specialitate, ei bine, toate acele personalități deviante, 12 la număr, precum zodiile cerești, au dispărut cu totul, au intrat unele în altele și au devenit o singură tulburare de personalitate (exceptînd tulburarea borderline care și-a păstrat temporar integritatea teritorială), care, evident, poate să aibă tot felul de caracteristici. Dar nevoia aceasta de clasificare și reclasificare, astăzi sub egida constructului de limbă comună între psihiatri, e mai veche decît primele ediții de manuale diagnostice, mai veche decît contribuțiile lui Kraepelin, fundamental decisiv pentru a cunoaște afecțiunile mintale așa cum le știm și astăzi, mai veche decît Anatomia melancoliei, a lui Robert Burton, din 1625, mai veche și decît tipurile de umori descrise prin asociere cu fluidele organismului ca mecanism, de către Hippocrate, în Antichitate, ajung pînă la papirusul din Eberes (cca 1500 de ani î.Ch.), care consemnează prima descriere a depresiei, aceaste nevoi constante de clasificare și etichetare ale omului pot fi descoperite pînă acolo unde putem merge noi cu dezgroparea trecutului, adică din totdeauna. Curiozitate? Nevoie de aflare a unui răspuns pentru propria suferință? Empatie? Răspunsul în acțiune al genelor „egoiste” umane care se recunosc între ele, conform teoriilor lui Dawkins, și fac tot posibilul ca să coopereze și să se facă unele pe altele să supraviețuiască?

Spre sfîrșitul secolului al XIX-lea, tulburările psihice recîștigă statul de boală și perspectiva terapeutică (după ce trecuseră prin anii de suferință ai Evului Mediu, ai condamnării alienării ca abatere de la credință, vrăjitorie sau stăpînire de către Diavol), ceea ce înseamnă de fapt un prag ferm, care nu va mai fi niciodată trecut înapoi, o distincție netă între „starea de iraționalitate intratabilă“ și „starea medicală tratabilă“, ducînd practic, prin eforturile uneori temerare, alteori de-a dreptul barbare, la dispariția aproape totală a primei categorii sau măcar a îngrădirii ei într-un spațiu foarte strîmt. Tocmai această bifurcație de hotar între tratabil și intratabil, ca scop uman și umanist – efort, încăpățînare, bunătate samariteană, sacrificiu, interes financiar, curiozitate diabolică, substituire Divinității, producere a Supraomului, să-i spunem oricum și toate la un loc, a atras automat (sau a readus pe baze științifice) noțiunea și implicit odiosul apelativ de „boală/bolnav mintal(ă)“, mai tîrziu rafinată în afecțiune, mai tîrziu distilată în suferință psihică, mai recent în tulburare mintală, lung prilej de acuze sociale, chiar și profesionale, psihiatri meschini sau limitați intelectual hotărîți să caute vinovați imaginari de stigmatizare a stigmatizaților.

Deși a rămas un iad pentru cel în cauză, și pentru cei apropiați, cum a fost și cazul lui Tennessee Williams, statutul efectiv al bolnavului mintal se schimbă, ca și locul de îngrijire: grație noilor concepte promovate de Tucker în Anglia și de Pinel în Franța, trece din fărădelege în azil. Aceste instituții se dezvoltă nu doar în Europa, ci și în Lumea Nouă (v. episodul cu Sylvia Plath), iar Tennessee Williams le va prinde în Statele Unite chiar în apogeul disfuncționalității lor.

De prea multe ori greșită și de tot atîtea ori inconștient de curajoasă, psihiatria nu e decît o încercare fragilă de a afla un adevăr cît de mic. Replica finală a lui Blanche i se potrivește la fel de bine psihiatrului.

Oricine ai fi, eu totdeauna am depins de bunătatea străinilor.

Augustin Cupșa este scriitor și psihiatru. Cea mai recentă carte publicată: Străinătate, Editura Humanitas, 2022.

999 15 SECTOR1 foto YAP studio jpg
Gazda și parazitul – sau „Marea Schemă Generală a Tuturor Lucrurilor” –
„Dacă tîrgul dura mai multe zile, cine știe”, vorba artistului, lucrările lui pătrundeau poate în și mai multe spații.
998 15 jpg
„Personajul Victor Godeanu este inspirat din generalul Pacepa” – interviu cu scenarista Adina SĂDEANU –
Am simțit că publicul a rezonat și a înțeles lumea de atunci, România anului 1978, personajele, povestea.
tennessee williams jpg
Washington Irving, Tennessee Williams ȘI Indiana Jones intră într-un bar
Washington Irving, Tennessee Williams și Indiana Jones intră într-un bar.
997 15 KIWI Antologia de proza scurta 2023 jpg
26 de priviri spre trecut
Din această perspectivă, antologia de față oferă 26 de priviri, din toate unghiurile, asupra lumii în care trăim și a trecuturilor ei.
image png
Monarhie fără rezervă
Bineînțeles că relația dintre Charles și fiii săi nu era simplă.
996 15a Foto Cristina Oltean jpeg
„Primesc tot ce-mi aduce muza, nu pun întrebări” – interviu cu Doru TRĂSCĂU –
Satisfacțiile pe care le-am strîns sînt poveștile adunate, de-acolo pe unde am ajuns, și uneori chiar și o vorbă bună.
995 15 Taximetriști film making of foto11 jpeg
994 15 R Nagy jpg
„Cred în puterea poveștilor și a literaturii” – interviu cu Raluca NAGY –
E mai complicat să faci parte dintr-o breaslă, solidară sau nu, de la mii de kilometri distanță.
993 15 Liviu Bulea Diptych Martie23 38 lowrez jpg
„Urbanul și natura pot și trebuie să coexiste” – interviu cu artistul vizual Liviu BULEA –
Mă reîntorc la oraș fiind mediul în care m-am format și care în același timp mi-a provocat cele mai mari traume.
993 23 Cristian Mungiu, credits Song Xiangyang (1) jpeg
Susțin „întîlnirea cu americanii” – interviu cu regizorul Cristian MUNGIU –
Lucrez pe cît îmi permite timpul la mai multe lucruri în acest moment, cu prioritate la două filme care se vor face după scenarii ale mele, dar și la alte proiecte.
992 15 fotoAdi Marineci jpg
„Romanul și scenariul de film sînt animale diferite“ – interviu cu regizorul Bogdan MIRICĂ –
Romanele noir, filmele noir și unele graphic novels se grefează foarte bine pe structura mea sufletească.
p 15 1 foto A  Bulboaca jpg
„Ca artist am obligația propriilor greșeli” – interviu cu artistul vizual Dumitru GORZO –
Nu reneg nimic, însă sînt deranjat de încadrările care riscă să îngusteze percepția.
990 15 Mincan jpeg
„De cele mi multe ori, simțim nevoia să ficționalizăm realul” – interviu cu regizorul Mihai MINCAN –
Cel care are puterea, a se citi banul, are evident un avantaj, măcar prin aria de alegeri pe care le poate face.
989 14 foto M Zgondoiu jpg
FFF 16mars ©Cristina Voinea 13 jpg
c6fa33870d97d4c96b1680a5d942a3cf jpeg
Cine poate să ridice un clopot de sticlă? – Sylvia Plath / Ester Greenwood –
Astăzi depresia poate fi privită mai degrabă ca un fenomen decît ca o simplă tulburare, cuprinzînd mai multe entități, forme clinice, episoade complete, cu simptome core și simptome nespecifice.
986 15 interviu1 JPG
„Pianul este cel mai bun psiholog al meu” – interviu cu muzicianul Jay-Jay JOHANSON –
Da, puţin şi nu prea bun. La fel i s-a întîmplat şi lui Scott Walker, care a început să-şi alieneze publicul, muzica însăşi a devenit alienantă, nu că ar fi dificil de ascultat, dar nu mai e ancorată în propriul univers.
985 15 foto Afrim jpeg
„Sînt un fan al fragilității“ – interviu cu regizorul Radu AFRIM –
Chiar dacă marea din Seaside Stories era marea voastră, a fiecăruia/fiecăreia dintre prozatori/prozatoare, s-au scris cronici în care se vorbește despre „marea lui Afrim“.
p 15 confesiunile unui iubitor de vin jpg
Degustări de vin cu Julian Barnes
Unul dintre efectele secundare complet neașteptate ale muncii mele este cartea de vizită socială pe care o oferă acum.
983 15 vlad petri director RO jpg
„Mă pasionează granița dintre documentar și ficțiune” – interviu cu regizorul Vlad PETRI –
O posibilă legătură ar fi faptul că în ambele filme sînt oameni în stradă care își doresc o schimbare reală, dar în afară de asta nu văd o legătură clară între ele.
Photo by Alex Belciuganu (12) jpg
„Mă incită contradicțiile și polii opuși” interviu cu artistul vizual Josef WURM
Tot ce ai spus deja rezumă foarte bine atmosfera lucrărilor mele. În viață, ironia se regăsește întotdeauna într-un amalgam de pură seriozitate, rigiditate, mult chin și bucurie.
982 15 foto Bogdan Zop jpeg
„Reţelele de socializare pretind că poţi evita iadul eliminînd oamenii” – interviu cu scriitorul Richard FLANAGAN –
Mie acesta mi se pare scopul vieţii. Dar ai zis că este o carte sumbră. Mie mi s-a părut că este şi un roman comic.
982 16 jos coperta jpg
Două beri goale cu OCS
Cînd am auzit prima dată „Vara pe oliță”, eram în primul an de facultate și ascultam trupe de rock alternativ de afară.
981 15 Cazacu1 jpg
Leonard Cohen în Biserica Neagră
Un alt motiv pentru care îl prefer pe Dylan este gama tematică: subiectelor lui Cohen, în principal dragoste, moarte, religie, depresie, acoperite și de Dylan, le lipsesc temele sociale/politice suplimentare ale acestuia.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.