Din oceanul digital

Publicat în Dilema Veche nr. 808 din 15-21 august 2019
Din oceanul digital jpeg

● Selfmademusic, The Neverending Pilgrimage of The (Underdeveloped) Axolotl, 2019.

● Bosses Hang & Hiroshi Hasegawa, Five Meditations on Melancholy, 2019. 

Românul are cu muzica o relație pragmatică, ea trebuie să-i fie „utilă“ într-un mod clar și nemijlocit – să-l înveselească, să-l sfătuiască, să-l îmbie la dans, să-i ofere refrene spre fredonare. În consecință, sînt dificil de popularizat la noi abstracțiunile muzicale, intrînd în sfera etichetată distant drept „experimentală“. În comunitatea jazz mai poți găsi înțelegere, însă dacă nu te poți conecta la ea îți rămîne doar să profiți de democratizarea distribuției muzicale prin platformele online. Aș aduce în această discuție și muzica de film – asimilată la noi aceleiași categorii de „muzică neterminată“, care nu are sens de sine stătătoare. Artiștii români care au activat cu stăruință în acest domeniu (vezi Adrian Enescu) au făcut-o în condiții de pionierat sau anonimat, industria cinematografică la noi considerînd muzica o obligație tehnic și preferînd să împrumute o piesă de ici-colo ori, de cînd cu Noul Val, declarîndu-i absența drept opțiune estetică.

Primul proiect asupra căruia atrag atenția produce de vreo zece ani muzică pentru filme care nu se pot face. Proiectul Selfmademusic e sublimarea regizorului arădean Mihai Sălăjan care, din rațiuni bugetare, e mai vizibil ca muzician. O reușită notabilă în portofoliul său regizoral a fost mockumentarul horror Bodrog, pentru care a pasat responsabilitățile muzicale mai celebrilor Makunouchi Bento, veterani ai avangardei electro timișorene. Sînt numeroase ocaziile în care îi găsiți în asociere pe Makunouchi și Selfmademusic, remixîndu-se unii pe alții ori colaborînd în concerte multimedia. Cum primii au o oarecare faimă, mă opresc asupra celui mai recent album Selfmademusic, The Never-ending Pilgrimage… – o hoinăreală muzicală punctată de referințe la locații exotice, mapate pe o paletă stilistică pestriță ce trece în revistă numeroase forme de „wave“ și electro-ambianță. Instrumente analogice simulate sînt transplantate uneori pentru contrast cu bucăți ostentativ digitale, se parcurge un lung drum între un fel de Max Richter, new age dansant, etnofuturism, cyberpunk și chiar aluzii chiptune. Fiecare piesă ar putea fi sămînță pentru un alt album, însă artistul a optat să alcătuiască o antologie inițiatică.

Alt proiect straniu este colectivul Bosses Hang, în care tînărul Raul Starcz face gălăgie alături de artistul noise japonez Hiroshi Hasegawa, sub butoanele lui Marius Costache (Studio148) și cu unele contribuții de chitară coerentă din partea metalistului Răzvan Maxim (Invader). Laolaltă, aceștia atacă o zonă slab populată la noi – acel weird-metal vitriolic asociat cu nume precum The Body în SUA ori Fear Falls Burning în Europa. Totuși, niponii sînt părinții acestei arte a zgomotului strident – inspirația proiectului pare să vină dinspre colaborările precum Boris cu Keiji Haino, iar implicarea lui Hasegawa devine astfel o tactică de legitimare-afiliere. Desigur, e vorba de o nișă pusă în pericol de recentele anunțuri privind inteligențele artificiale care generează ad infinitum muzică de factură noise în mod algoritmic. Răzbate totuși din albumul Five Meditations on Melancholy suficient factor uman – în special din zona mizerabilismului și ruinei emoționale, pentru care se propune aici o coloană sonoră frapantă ce depășește ambițiile ultimilor 30 de ani de doom-metal românesc (caracterizabil cel mult drept „mîhnit“).

E esențial ca astfel de proiecte să nu rămînă la fundul oceanului digital Bandcamp – artiștii care au făcut carieră cu așa ceva s-au bazat și pe prezentări live de impact, cu atacuri multimedia asupra unui public luat prin surprindere.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.