Zagreb în şase camere

Jean-Lorin STERIAN
Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Zagreb în şase camere jpeg

– cronica unei rezidenţe ratate –

Cînd mi s-a oferit ocazia de a locui trei luni în Muzeul de Artă Contemporană (MSU) din Zagreb mi am spus că mă aşteaptă vremuri interesante. Era prima rezidenţă artistică la care nici măcar nu aplicasem, ci fusesem recomandat. M-am trezit locuind într-un mamut de beton mai neprietenos decît MNAC-ul, aflat în vecinătatea unui mall şi a unui hypermarket în construție. După numai trei săptămîni eram înfrînt de spaţiul rece, de lipsa contactului uman, de mobilierul IKEA impersonal din studio, de interdicţiile locului. Terasa apartamentului era protejată cu o plasă de sîrmă, pentru a domoli tendinţele suicidare. Deşi se află la numai 20 de minute de mers cu autobuzul, Zagrebul, un oraş plăcut de altfel, a devenit tot mai îndepărtat. Dacă mă întorceam după ora zece seara, găseam ușile muzeului închise. Eram nevoit să-i sun pe paznici. Am ajuns să-mi doresc cu disperare să fiu invitat la o cină, să stau la o cafea într-o bucătărie, să mă tolănesc pe o canapea într-o cameră cu cărţi. Toate acestea s-au întîmplat abia în ultimele zile, cînd am organizat lorgennale, un festival de artă performativă în sufragerii. Ca mai întotdeauna, în spatele unei iniţiative artistice se află o nevoie personală.

Camera nr. 6

E somptuoasă. Arată ca royal suite-ul unui hotel de 4 stele. În ea mi-am petrecut ultimele trei zile din Zagreb. A fost închiriată special pentru ultimul spectacol de la o agenție imobiliară.

O canapea nouă care pare de epocă şi nu e, un fotoliu și o masă pe care a încremenit o telecomandă. Telecomanda e îndreptată spre o plasmă. În dreptul ferestrelor podeaua înălţată indică locul posibilei scene. Pe ea se află o măsuţă cu obiecte utile unui turist: o hartă şi un ghid al oraşului. Holul e atît de lung că o maşinuţă de golf n-ar părea inutilă. Nici măcar prezenţa unui pian vechi nu-i ştirbeşte dimensiunile.

Mă aflu la capătul călătoriei. Am plecat la sfîrşitul primăverii din Bucureşti şi de atunci am trecut prin Berlin, Stuttgart, Schloss Solitude, Veneţia, Belgrad, Osijek, Ljubljana, Atena, Cluj, Bucureşti, Tbilisi. Am petrecut nenumărate ore în aeroporturi şi autogări şi multe nopţi sub acoperişuri felurite, iar corpul meu urlă că vrea acasă.

În camera asta, în ultima zi de lorgennale se vor strînge aproape toţi oamenii mişto pe care i-am cunoscut în Zagreb. Reşedinţa regală are două dormitoare, unul în roz, celălalt în albastru. Genderizat din copilărie, aleg albastrul. E o alegere proastă și dorm prost. În următoarea noapte fac schimb cu Alice, partenera mea de spectacol, şi amîndoi sîntem mulţumiţi.

Spectacolul se termină cu o intervenţie caraghioasă a televiziunii croate. Seară se termină cu bere şi lichior Pelinkovac printre prieteni pe care sper să ajung să-i revăd. Rezidenţa se termină la o cafea cu Sonja, organizatoarea rezidenței, după care plec descărcat de orice energie negativă legată de oraş. După o escală în München, călătoria se termină şi ea. Următoarea cameră în care ajung are un tapet albastru-auriu.

Camera nr. 5

Se află într-o casă memorială. Aici a locuit Vjenceslav Richter, un cunoscut artist şi arhitect croat. Nu ştiu nimic despre el şi, în general, nu ştiu mai nimic despre scena artistică croată. Deocamdată. Aşa că turul ghidat al casei ţinut de curatorul locului este binevenit. Cu excepţia unei camere care arată ca o capelă și în care acum se ţin workshop-uri pentru copii, parterul e neinteresant.

Am dormit prost și trebuia să mă trezesc devreme. În ultimele două săptămîni, a apărut un zgomot nou, ca şi cum vîntul s-ar juca cu o bucată de tablă. Îmi pun dopuri în urechi.

Camera e, de fapt, un living-room uriaş care a înghiţit şi un hol. Arată ca o pagină din catalogul Neckermann pe care-l răsfoiam în copilărie. Două canapele, un colţar, un fotoliu cărămiziu. O masă mare, o masă mică, o masă mijlocie. Şi încă o măsuţă pe care se află o lampă masivă. Pe una dintre ele – ghici care? – se află un platou cu fructe de ceară. Două tablouri abstracte de Richter. Însuşi Richter ne priveşte zîmbind dintr-o fotografie alb-negru, înrămată. Un televizor vechi, nemţesc, Telefunken. În toată casa predomină un pattern de pătrate de texturi, striaţii, culori şi grosimi diferite.

Mai tîrziu, în ziua a patra de lorgennale, pe măsuţa cea mai mică se vor ivi multe căni. Cănile vor fi umplute cu ceai. La început oamenii se vor aşeza pe scaune şi canapele, apoi, la îndemnul Sonjei P. şi al Silviei Marchig, artistele care au propus conceptul serii, se vor aşeza în cerc pe covorul blănos sau pe pernele roşii. Un singur individ, uşor arogant, pe nume Darko, se va ţine deoparte, preferînd canapeaua şi autoizolarea. A venit şi în prima seară, cînd a transformat o discuţie interesantă într-un monolog. Cărţile de tarot sînt obiectul de bază al acestui eveniment despre care publicul a avut aşteptări că ar putea fi o piesă de dans contemporan.

Cele patru luni petrecute în singurătate m-au programat în flight mode: sînt funcţional, dar n-am semnal. Însă ceva magic se întîmplă în sufrageria lui Richter şi-mi revin treptat. În cursul performance-ului ajung să vorbesc despre Dora, primul meu psihoterapeut. Cînd am căutat-o, anul trecut, am descoperit că a murit. Mi s-a părut nefiresc că şi cei care vindecă mor. Mai vorbesc şi alţii despre moarte, însă fără morbiditate. Numai Darko se opune direcţiei înspre care se duce seara, sub privirile blînde ale fostului stăpîn al casei. Dar nu mă mai enervează, chiar dacă e singurul din public care nu a adus în loc de bilet un obiect pe tema acasă. La lorgennale, oamenii nu plătesc bilet, ci aduc obiecte. La sfîrşitul serii am semnal din nou.

Camera nr. 4

Cea de-a patra cameră se află într-un apartament în care locuieşte o jurnalistă. A plecat pentru o săptămînă la prietenul ei, lăsîndu-i în loc pe Anthony şi Katharina. N-a fost prea uşor de găsit în Zagreb un apartament în care artiştii să locuiască şi în care să şi poată performa. Acesta a apărut în ultimul moment și s-a dovedit, aşa cum se întîmplă de cele mai multe ori, soluţia cea mai fericită.

De cum am intrat în apartament mi am dorit să rămîn acolo, departe de monstrul de beton care mă înghite în fiecare noapte. Nu doar camera, ci tot apartamentul arată cald şi prietenos. Arată ca un loc în care trăiesc oameni. În mod ciudat, dormitorul nu are uşă, iar cele mai multe uşi ale apartamentului au o singură clanţă, pe interior.

Regula nr. 1 de la lorgennale: performance-ul să aibă loc într-un apartament locuit. Mă uit la bucătăria plină de lucruri drăguţe şi colorate şi simt un nod în gît la gîndul că mă voi întoarce în burta mastodontului, unde mi-ar trebui un costum de astronaut ca să fac faţă vidului interior. Plec rumegîndu-mi frustarea. O rumeg pe îndelete în tramvai, în faţă muzeului, aşteptînd ca paznicii să-mi deschidă, căci e trecut de 10 noaptea, în lift, în studio, în somn.

În cameră se află o canapea, multe cărţi, unele aflate în teancuri pe podea. Cărţile sînt cea mai prietenoasă prezenţă dintr-o casă. Pernele de pe canapea vor ajunge şi ele pe jos. Tablourile de pe pereţi se vor anima în timpul performance-ului – perne, tablouri.

După spectacol mergem la bere, apoi rămîn în apartament, în camera-pat poreclită „sarcofag“. Uşa nu se poate închide. La un moment dat mă trezesc din somn strigînd ceva în româneşte. Dimineaţa, Katharina şi Anthony îmi spun că şi ei au avut coşmaruri. Curios, dar în muzeu n-am avut vise sinistre, deci coşmarurilor nu le pasă de locul unde punem capul.

Camera nr. 3

Camera e complet goală. Se află într-o clădire din oraşul vechi, în apropiere de Museum of the Broken Relationships, al cărui concept e apropiat oarecum de ce fac eu. Apartamentul aflat la etajul 1, în care se urcă pe scări de lemn masiv, urmează să devină viitorul birou al muzeului. Clădirea, apartamentul, camera se află într-unul dintre cele mai frumoase cartiere din Zagreb, în apropierea instituţiilor importante ale ţării. Camera e goală şi, cînd scriu asta, îmi vine automat să continui: şi noi la fel.

E frig. Deşi mobilele nu ţin de cald, întotdeauna pare mai frig într-o camera goală. E un apartament burghez, cu hol lung, pereţi albi, tavane înalte, podea strălucitoare de lemn. În bucătărie, cei doi îngeri de ghips de pe pervazul unei ferestre interioare mă duc cu gîndul la filmul Wings of Desire. Nu ştiu nimic despre trecutul locului, nu voi şti niciodată. Sper că performance-ul Milei să aducă un pic de căldură socială acestui spaţiu.

Mai tîrziu, în ziua a doua de lorgennale, camera va fi plină de scaune și de mese, de obiectele care vor avea un rol important în timpul serii. Şi de oameni. Aceştia vor socializa, vor bea vin fiert şi vor dispărea, rînd pe rînd, în camera alăturată, unde se va desfăşura performance-ul propriu-zis.

Camera nr. 2

Cartierul se numeşte Borongaj. După ce iese de pe un bulevard lat, maşina face tot felul de ocolişuri pe străzi şi străduţe, inclusiv pe o şosea care pare de centură. La un moment dat îmi pierd speranţa că voi şti să mă întorc singur. După ce, în sfîrşit, coborîm, Zagrebul îmi pare un oraş mare. Toate blocurile din jur sînt acoperite cu tablă ondulată. Ăsta e şi motivul pentru care mă aflu în Borongaj. Caut un bloc construit în perioada socialistă pentru prima zi din lorgennale. Aici locuieşte Sonja P., pe care am întîlnit-o în aceeaşi zi şi care a fost deschisă să găzduiască un eveniment la cîteva minute după ce ne-am cunoscut. Aşa că am venit să văd apartamentul.

E deja seară, aşa că nu pot vedea bine faţadele, dar arată ca o ţesătură alcătuită din culori şi texturi. La intrarea în bloc se află un extinctor. Pe paliere se află ghivece cu plante, lucruri depozitate, încălţăminte. Uşi de lemn. Balustradă de lemn. Pe pereţi, furnir. Pe jos, parchet. Lemn, lemn, lemn. Apartamentul e lung şi conţine multe dulapuri. În sufrageria unde se va întîmpla evenimentul se află un fotoliu vechi, care a aparţinut tatălui Sonjei, un birou ticsit cu hîrtii, o bibliotecă cu vitrină, un şifonier, un alt tip de bibliotecă alcătuită din sertare, o canapea, o carpetă făcută sul, o măsuţă, un scaun de birou şi alte cîteva obiecte pe care le am cărat în alte colţuri ale casei prea repede ca să-mi dau seama ce sînt.

O sufragerie obişnuită, umană, din al cărei aer familiar şi dezordonat aveam să trag cu nesaţ ca dintr-o butelie de oxigen pentru o scurtă, dar salvatoare perioadă. În prima zi din lorgennale au fost acolo aproximativ 10 12 oameni, care au mîncat popcorn şi au băut în timp ce s-au uitat la documentarul Common Ground, regizat de două belgience care au locuit pentru cîteva luni într-un bloc din Drumul Taberei.

Camera nr. 1

de la prima ediţie guinness book

toate activităţile umane au un superlativ,

o culme

cea mai mare colecţie de pitici (1061)

omul cu pielea care se întinde cel mai mult (15,8 cm)

cea mai mare barbă întîlnită la o femeie (27,9 cm)

cel mai tînăr tată din lume (12 ani)

cele mai multe linguri pe un corp uman (50)

cei mai mulţi oameni care şi-au aplicat măşti faciale, timp de 10 minute, în acelaşi timp (1213)

abia după publicarea acestui volum

se va află cine deţine recordul de

cel mai singur acasă (…)

să vezi atunci

telefoane şi vizite. 

Jean-Lorin Sterian este scriitor. Din 2008 şi-a deschis teatru (lorgean theatre) în propriul apartament, iar în 2014 a inițiat Festivalul HomeFest.

Foto: wikimedia commons

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

sinner jpg png
Jannik Sinner s-a făcut de râsul tatălui și al antrenorului
Liderul mondial a lăsat racheta de tenis și a luat crosa de golf, la finalul unui sezon epic.
Gravuri de Rembrandt și alți peisagiști olandezi,  expuse în premieră la Biblioteca Academiei Române
Gravuri de Rembrandt și alți peisagiști olandezi, expuse în premieră la Biblioteca Academiei Române
Pentru prima oară în istoria sa, Biblioteca Academiei Române scoate la lumină pentru public una dintre cele mai importante colecții de grafică deținute: gravura olandeză, având ca temă principală peisajul.
cristela georgescu colaj facebook jpg
Cristela Georgescu, virală pe TikTok. Dansează pe manele, își dă palme ca să scape de boli și mănâncă doar pești mici: „Am învățat de la dr. Colin Campbell”
Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, independentul care a reușit să se situeze pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, a devenit, în doar câteva zile de când partenerul ei de viață a ieșit învingător, virală pe TikTok. Posibila viitoare Primă Doamnă a României s-a lăsat fi
Bolojan Captura video PNL Bihor png
Ilie Bolojan anunță primele măsuri ale PNL pentru reforma statului. Cere reducerea numărului de parlamentari la 300
Noul lider al Partidului Național Liberal a anunțat marți seară ca a propus colegilor săi o serie de măsuri pentru reforma statului, care să fie pus în aplicare cât mai curând.
fructe pixabay jpg
Unul dintre cele mai populare fructe, radioactiv. La ce risc ne expunem când îl consumăm
Aceste fructe sunt, fără doar și poate, printre cele mai populare și mai îndrăgite, de-a lungul întrregii lumi. Însă, nu foarte mulți oameni cunosc acest detaliu surprinzător despre ele! Este vorba despre banane, care, în mod bizar, sunt un fruct radioactiv!
glume alegeri Foto Facebook (7) jfif
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma de bac, că o să-ți trebuiască la angajare”
Călin Georgescu a câștigat, în mod neașteptat, primul tur al alegerilor prezidențiale din România. După afișarea primelor rezultate, internetul „a explodat” cu glume care mai de care mai amuzante.
Târg de Moș Nicolae, la Muzeul Satului
Târg de Moș Nicolae, la Muzeul Satului
Tradiționalul Târg de Moș Nicolae va fi găzduit, în perioada 2 - 8 decembrie, de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Secretarul general al NATO le cere aliaților să crească sprijinul pentru Ucraina împotriva invaziei ruse
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat marţi alianţa militară occidentală să-şi crească sprijinul pentru Ucraina, după un atac record rusesc cu drone în timpul nopţii.
Academia Română Foto News
Academia Română respinge asocierea „pripită” a instituţiei şi a preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu ideile suveraniste şi filoruse
Academia Română respinge "hotărât" orice acuză care se aduce instituţiei şi preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu referire la o ipotetică susţinere a ideilor "nociv naţionaliste", antieuropene şi anti-NATO.