Viitorul de ieri

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
Actori la început de carieră jpeg

În octombrie 1962 avea loc la Deutsches Theater Berlin premiera spectacolului Die Sorgen und die Macht („Grijile şi puterea“), după o piesă de Peter Hacks. Convins că trăieşte în Germania postrevoluţionară, Hacks a descris o societate care se luptă pentru a depăşi contradicţiile şi absurdităţile politice. Pe fondul agitaţiilor din două întreprinderi (şi-a unei imposibile poveşti de dragoste dintre un muncitor de la cocserie şi-o angajată a sticlăriei), dramaturgul argumentează că interesul colectiv e mai presus decît interesele individuale. Cu toate că drama în sine ar fi putut servi ideologiei de atunci, spectacolul a fost pînă la urmă interzis de cenzură la presiunea partidului, pentru că în replicile personajelor apăreau critici şi ironii la adresa societăţii socialiste. Peter Hacks era în 1963, cînd spectacolul a fost interzis, cel mai jucat dramaturg din RDG, un scriitor şi eseist publicat şi apreciat de ambele părţi ale Zidului. După 1990 i s-a reproşat conformismul, a fost criticat pentru convingerile sale comuniste şi a căzut în dizgraţie. Biografii mai recente vorbesc însă despre un marxist-anarhist, despre un intelectual comunist profund nemulţumit de regimul din RDG, despre un critic al totalitarismelor de dreapta şi de stînga.

Teatrul German din Berlin încearcă acum o reabilitare a lui Peter Hacks printr-o nouă montare a piesei Die Sorgen und die Macht. De fapt, e o farsă în chip de elogiu: drama vorbea iniţial despre speranţele de pe vremea cînd se construia societatea socialistă multilateral dezvoltată de către nişte oameni care începeau să cam presimtă că s-a terminat cu utopiile – inclusiv cu marxismul. E vorba despre vise într-o societate ambiguă, de angajament într-o lume nesigură. Regizorii Tom Kühnel şi Jürgen Kuttner transformă acum piesa într-un spectacol despre sfîrşitul lumii. Viitorul de ieri seamănă izbitor cu prezentul. Anti-utopia de atunci e un fel de critică a societăţii de acum. Pentru că nu despre eşecul socialismului din RDG e vorba în spectacolul de la Deutsches Theater, ci despre aberaţiile capitalismului şi absurditatea democraţiei. De fapt, e vorba despre imposibila adaptare la prezent. Nemulţumirile de acum nu ar fi diferite de nemulţumirile celor care ar fi trebuit să ne construiască, nouă, o societate mai bună – pare să fie mesajul. Diferenţa (sugerată de montare) e că atunci măcar exista o promisiune. În Die Zeit – care consacră o cronică elogioasă spectacolului – apare chiar o remarcă pe cît de haioasă, pe atît de la obiect, despre cît de bine rimează („chiar şi azi“ – subliniază autorul) „utilaje“ cu „devastate“. 

Cărbunarilor şi sticlăreselor li s-au adăugat în spectacolul de acum fel de fel de meseriaşi noi, cu denumiri anglofone. Ei ar reprezenta societatea de tranziţie: de la ceea ce a fost Germania în 1958, cînd a fost scrisă piesa, trecînd prin cea de azi – tot de tranziţie, cum spuneam – spre cea de mîine, despre care nu ştim cum o să arate. În teatrul german postbelic există o tendinţă pe care specialiştii o numesc „tragi-comedia recunoaşterii“. E vorba de acele spectacole în care mai ales esticii se regăsesc în acţiune, se identifică cu personajele, pentru că recunosc în ceea ce se petrece pe scenă contexte similare celor trăite sub comunism. Cei născuţi şi crescuţi cu „Internaţionala socialistă“ reacţionează emoţional. Tresar dacă li se arată fragmente din viaţa anterioară şi aproape că le este ruşine că-şi amintesc versurile şi melodia. De cînd cu ostalgia, a devenit aproape un loc comun pentru regizorii de la Berlin să-şi provoace publicul gîdilîndu-i sensibilitatea atît de specifică şi de specială, cu nuieluşa trecutului comunist. În Die Sorgen der Macht, acest joc e dus la extrem: cînd, la un moment dat, răsună „Internaţionala“, nici nu ştii dacă trebuie să rîzi sau să plîngi, dacă e pe bune sau e o farsă, dacă trebuie să te ridici în picioare sau să te ascunzi. 

Într-un moment în care Germania celebrează 20 de ani de la Reunificare, e, evident, nepotrivit să pui la îndoială „coeziunea socială“, „solidaritatea“, „unitatea“, „istoria comună“, „democraţia“, „prosperitatea“ şi alte asemenea. Însă pentru un teatru naţional – mai ales pentru un teatru naţional – e o datorie să răspundă neliniştilor cetăţii. Deutsches Theater o face exemplar cu acest spectacol.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

dureri de spate 1 FOTO arhiva Adevarul (1) jpg
5 obiceiuri zilnice care îți provoacă dureri de spate și îți pot deteriora coloana vertebrală fără să îți dai seama
Coloana vertebrală este axul central al corpului uman. Protejează măduva spinării, permite mișcarea și susține întreaga structură corporală.
dinozauri tara hategului foto geoparcul tarii hategului
Lumea pierdută a dinozaurilor pitici din România. Descoperirile care i-au uimit pe savanți
România ascunde una dintre cele mai bizare lumi pierdute ale preistoriei: o insulă din Cretacic, populată de dinozauri pitici, ale căror fosile au uimit lumea științifică internațională. Cel puțin zece specii au fost descoperite în Țara Hațegului, unele devenind „vedete” ale paleontologiei.
Foto Raiul Animalelor Facebook jpg
Fenomen în creștere: cimitirele pentru animale devin tot mai căutate în România
Tot mai mulți români dețin animale de companie, iar fenomenul a condus atât la extinderea comerțului cu hrană și accesorii, cât și la dezvoltarea cimitirelor pentru animale. Privite în trecut ca o curiozitate, locurile de veci pentru necuvântătoare au ajuns să fie percepute ca semn de civilizație.
inghetata de capsuni jpeg
Aceasta este cea mai bună înghețată de casă cu căpșuni și vanilie – iar rețeta este de la Jamie Oliver
Vara este anotimpul perfect pentru a savura deserturi răcoritoare, iar înghețata de casă cu căpșuni și vanilie este una dintre cele mai apreciate combinații care cucerește gusturile tuturor.
trafic Bucuresti 5 jpg
Aerul din București, tot mai greu de respirat. Cum să facem față zilelor cu concentrații mari de poluanți în atmosferă
În zilele în care calitatea aerului lasă de dorit persoanele sensibile pot resimți acutizări ale bolilor lor cronice. Sunt câteva sfaturi de care să ții cont.
Primul spital AI din lume poate diagnostica 10000 de pacienti în câteva zile Foto journee mondiale co jpg
Primul spital cu medici AI din lume diagnostichează cu peste 93% acuratețe mii de oameni în câteva zile
Primul spital AI din lume, inaugurat în China, confirmă performanțe excepționale: diagnostic cu peste 93% acuratețe și peste 10.000 de pacienți virtuali diagnosticați în câteva zile.
image png
Uită de culorile pastelate ale unghiilor. „Manichiura cu înghețată” este noua regină a verii 2025
Minimalismul pe unghii n-a fost niciodată mai delicios. În 2025, trendul care topește inimile fashionistelor din întreaga lume este „manichiura cu înghețată” – un look cremos, elegant și subtil, care transformă orice apariție într-o plimbare printr-o gelaterie italiană la apus.
Romania SUA Statele Unite FOTO Shutterstock jpg
Lovitura de proporții dată de Trump și primele vești excelente pentru România. „Era o pistă foarte periculoasă pentru noi”
Donald Trump pare să fi găsit soluția pentru a ține frâu alianța sino-rusă. Analistul Ștefan Popescu explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum a reușit Trump să schimbe regulile într-un război spațial pe care SUA risca altfel să-l piardă.
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
Firmele mici și mijlocii trec prin perioade tulburi, cu scăderi de venituri de 30%-50%
IMM-urile se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mult mari mari decât câștigurile.