Urechi de porc, oi roz și untură de bursuc

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Urechi de porc, oi roz și untură de bursuc jpeg

După ce am călătorit pînă la New York și pînă în Mexic, era timpul, poate, să ajung și la Chișinău. Am primit de-a lungul vremii mai multe invitații, dar fie apărea ceva neprevăzut, fie mă apuca o groază de drumul prea lung cu trenul. De data asta, astrele s-au aliniat și nimic nu mai părea că‑mi stă în cale.

-ul meu de

, de la Anim’est-ul de Chișinău, care a împlinit anul acesta cinci ani de existență, trebuia ridicat. 

Zis și făcut

Stau în avion lîngă o doamnă drăguță. Are cel mai cald și mai blajin zîmbet din lume. Se întoarce, împreună cu alți colegi, de la un colocviu de microbiologie industrială din Germania. Vorbim despre situația din Republica Moldova, despre mișcările politice, fraude și pierderea speranței. Asta pare cea mai mare problemă. Și cea mai tristă, de fapt. 

Guvernul a picat în urmă cu cîteva ore după o moțiune de cenzură și nimeni nu se așteaptă la ceva bun. Din contra, situația va rămîne tensionată. O întreb cum e viața de cercetător, îmi spune că mobilitatea de acum îi ajută să aibă proiecte. Mai ales cu colegii români de la universități care i-au luat și pe ei sub aripa lor ocrotitoare. În rest, salariul din care trăiesc e de 150-200 de euro maximum.  

La aeroport mă așteaptă Valerie. E primul ei an de voluntariat la Festivalul de animaţie. E în clasa a XII-a și vrea să studieze în străinătate. Și-a trimis deja dosare pentru Universitățile din Praga și din București. Așteaptă să vadă unde va fi acceptată cu bursă, știe că e singura ei șansă. Ca mai toți colegii ei, își dorește să plece, dar să se întoarcă înapoi, în Moldova, după facultate. 

Vorbim despre literatură, despre care e starea de spirit printre cei de vîrsta ei. E atît de senină, încît orașul acesta, în care am ajuns pe înserat, mi se pare extrem de familiar. E ca și cînd cineva ar fi pus laolaltă niște străduțe din Cluj și ar fi adus și aerul patriarhal din Iași. E joi seara, în centru e forfotă. La Cinematograful Odeon s-a strîns lumea pentru deschidere: un scurt recital al lui Alexander Bălănescu, care semnează coloana sonoră a filmului

(regia Anca Damian), și care prefațează proiecția. La Bălănescu e deconstrucție și sfîșiere, o combinație care îți ascute toate simțurile. Animația din

, expresionistă și onirică, reface aventura unui revoltat care își duce idealurile politice pînă în pînzele albe. 

Terminăm seara la Tipografie, un spațiu

și prietenos, unde se proiectează un calup de animaţii muzicale și se stă apoi la un pahar de vin. Mă uit la oameni și mă gîndesc că, dacă chelnerii n-ar înțelege mai bine rusește decît românește, aș putea crede că sînt oriunde, la București sau la Berlin.


Ziua literară 

Îi spun taximetristului că vreau să ajung în cartierul Flacăra, să mă lase chiar la blocul care are la parter cîrciuma La plăcinte. Mă duc să beau o cafea la Alexandru Vakulovski și la Moni Stănilă. Sandu mă așteaptă în fața scării. Urcăm. Ușile duble îmi atrag primele atenția. Cea exterioară e masivă, solidă. Cică așa e conceptul blocurilor de la ei. Îmi mai spun și că e greu să găsești o locuință cu baie normală, care să nu aibă WC-ul într-un fel de cușcă separată. Rîdem, vorbim, mă pun la curent cu viața culturală din Chișinău. Evident, nu-i deloc ușor să-ți plătești chiria din scris. N-au mai rămas prea multe ziare independente în care să scrii, dar ei au un tonus de invidiat. La lectura mea, de la Cenaclul Republica, care se ține la Biblioteca Națională, cunosc o parte dintre personajele de care îmi povestiseră deja. Sînt oameni tineri și talentați, așa că berile de după dezleagă limbile, iar urechile de porc picante cu care m-au ademenit mi se par cel mai bun lucru din lume. Doar că unii trebuie să plece, locuiesc la țară și mijloacele de transport nu mai circulă după ora 10. Vorbim mult, se amestecă în discuție și Houellebecq, și Cehov, și Hrabal, și atît de mulți alții că pierdem șirul și pînă dimineață n-a mai prea rămas mult timp. Afară e al dracului de frig, iar cînd ajung la hotel și Ghenadie, care e artist plastic, îmi spune că el locuiește oarecum clandestin, la muzeu, că va sări gardul și că asta te poate ține tînăr, mă gîndesc că poate are dreptate. 

Ziua aceea 

Citesc știrile și îmi îngheață sîngele. Așa cum se întîmplă cînd afli despre tragedii. Ceva mă face să nu rămîn mult în camera de hotel. Simt că am nevoie de aer. Mă întîlnesc cu Laurențiu Brătan, amic bun și președintele Anim’est-ului, și mă întreabă dacă vreau să văd piața din oraș. Pornim agale spre nebunia colorată. Mă fascinează felul în care se poartă oamenii cu fructele și cu legumele, parcă ar fi ouă de aur adevărate. E o vînzoleală în care ne pierdem. Trecem de peștii imenși, de racii care se mișcă unii peste alții și intrăm în hala de brînză. Calupuri de unt și munți albi. Cîntare sovietice, albastre. Multe, aliniate şi caligrafice. Primesc un telefon. Nu aud prea bine. Apoi mă preling lîngă un perete. Cineva apropiat a fost în Colectiv în seara groazei. E viu. Asta procesez abia după cîteva minute. Rănit și la spital. Roțile de caș şi de telemea explodează, untul se topește și totul o ia razna, iar eu nu mai reușesc să mă adun dintre tarabele alea care mi se par cel mai nenatural lucru din lume. Laurențiu mă scoate de acolo, umblăm amîndoi năuci printre grămezi de struguri și de gutui. Printre microbuze și oameni, cipici croșetați, rodii coapte și verdețuri înșirate pe trotuare. Nu mai am aer și lumea se îngustează. Îmi dau seama că sînt departe, iar tren de întors nu există în ziua aceea. 

Încerc să mă liniștesc și intru la film.

are candoare și tristețe, exact ce simt și eu, așa că plîng în sala de cinema și mă uit la personajele care vorbesc despre despărțiri și cu ironie, și cu blîndețe, și nu cred că aș fi putut găsi ceva mai potrivit. 

Aștept vești și rămîn și la

E o animație japoneză de-o frumusețe fără margini. Cînd îl văd pe puștiul care face pe el de frică atunci cînd intră soldatul rus cu pușca în mînă în clasă mi se strînge inima, iar ochii mi se umplu iar de lacrimi, exact cum i se întîmplă și personajului. 

Ultima zi

E duminică și soare la prînz. Oamenii au ieșit în parcuri. În fața Guvernului se protestează. Eu aștept vești de acasă. Am noroc de amici calmi și drăguți în jurul meu.

îmi plăcuse mult în copilărie. Intru să-l revăd. Mă înduioșează povestea băiatului fără țugui și după atîta timp de cînd ne-am cunoscut. Și el, și cîinele Săgeată reușesc să supraviețuiască în Pădurea fără nici un rost. 

Finalul Anim’est-ului îi aparține lui Rodion, care interpretează pe scena de la Cinema Odeon coloana sonoră a primului SF românesc, din 1984,

Avangardist și retro în același timp, Rodion se joacă cu sunetele și cu benzile lui de casetofon ca un personaj de film animat. 

P.S.: Despre untura de bursuc pomenită în titlu îmi spusese Iaromira Popovici înainte de plecarea la Chișinău. Cum că, prin anii ’90, ar fi trecut drept un fel de panaceu pentru multe boli. Cred că mi-ar fi prins bine să găsesc un borcan, dar, din păcate, farmacista pe care am întrebat-o s-a uitat la mine destul de ciudat. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Theo Rose jpg
„Mama m-a lovit... mă păruia.” Theo Rose, dezvăluiri neștiute din copilărie. Cât de stricți au fost părinții cu ea
Theo Rose (27 de ani) și-a deschis sufletul și a vorbit despre cele mai copleșitoare momente din copilăria ei. Artista a explicat cât de stricții erau cei care i-au dat viață, dar a dezvăluit și modul în care a ales să îl crească pe fiul ei, Sasha.
masina cheie inchiriata istock jpg
Noul model Dacia care face furori pe piața europeană. Cum arată și cât costă LCV-ul cu dotări de top
Noua mașină Dacia ar putea face furori pe piața europeană. Este vorba despre cel mai ieftin model LCV, cu dotări de top.
Marcel Ciolacu FOTO Facebook jpg
Marcel Ciolacu: „Sistemul de termoficare actual, din toate marile municipii ale țării, nu este viabil”
Marcel Ciolacu a abordat problema urgentă a sistemelor de termoficare din România. Premierul a subliniat nevoia unei schimbări majore pentru a se oferi servicii publice de calitate și sustenabile.
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
Amenda usturătoare primită de un șofer pentru că a parcat câteva minute pe un loc de reședință
Un șofer a primit o amendă usturătoare, după ce a parcat autoturismul pentru doar trei minute pe un loc de reședință.
Str. Aurel Vlaicu (Aeroport Otopeni)
O nouă variantă de acces la Aeroportul Otopeni - Un drum cu jumătate de măsură
Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, principala poartă aeriană a României, continuă să fie afectat de problemele legate de conectivitate, o situație care subminează potențialul economic și poziția strategică a țării în regiune. Recentul anunț al domnului secretar de stat Irinel Scrioșteanu
Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului pentru dezbaterea bugetului României pe anul 2024, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
SONDAJ Marcel Ciolacu și George Simion, în turul doi la prezidențiale. Cine a câștigat și cine a pierdut din procente de la începutul lunii
Cel mai recent sondaj de opinie, realizat la comanda USR, îi plasează pe șeful PSD, Marcel Ciolacu, și pe șeful AUR, George Simion, pe primele două locuri în cursa pentru Cotroceni.
nationala romania jpg
FRF acuză jucătorii din Kosovo: „Acţiunile lor au fost premeditate”
Federația Română de Fotbal a luat poziție în scandalul provocat de jucătorii din Kosovo. Într-un comunicat acid, federalii îi acuză pe oaspeții de vineri de denaturarea adevărului și de faptul că au venit cu un plan de dinainte stabilit pentru a întrerupe meciul.
scrabble jpg
Ce semnifică prima literă a numelui tău? Te confrunți cu noroc, provocări sau succes? Verifică acum
Studiile arată că prima literă a numelui tău poartă indicii ascunse despre viața ta, relațiile tale și provocările prin care treci.
alibec bataie kosovo jpg
Tupeu fără limite: Kosovo ne acuză de rasism! Au dat un comunicat plin de minciuni
Tupeul delegației din Kosovo s-a dovedit a fi fără limite nu doar prin retragerea de pe teren după niște cauze inventate, ci și după terminarea partidei. Kosovarii au dat întâi un comunicat plin de minciuni, pentru că nu pot fi numite inexactități, după care au continuat la conferința de presă.